Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gėdos po 0:6 neįžvelgęs V.Ivanauskas atsistatydinti nesiruošia: „Matėt Turkijos žaidėjus?“

Valdas Ivanauskas sklaidėsi techninėje zonoje po Arvydo Novikovo netikslaus smūgio, kai Lietuvos rinktinė atsiliko 0:1 pirmojo kėlinio pradžioje. Bet tai buvo tik problemų ledkalnio viršūnė antradienio vakarą LFF stadione Vilniuje. It volu galiausiai buvo pervažiuoti Lietuvos futbolininkai, 0:6 sutaršyti Turkijos rinktinės. Nors kirtis vienas skaudžiausių šalies istorijoje, strategas klausimą apie pasitraukimą atmušė ir ragino žvelgti į Turkijos komandos sudėtį.

Šešis pakeitimus starto sudėtyje, lyginant su pralaimėtu maču prieš Liuksemburgą 0:2, atliko V.Ivanauskas. Rotuoti reikėjo, nes šiame lange per 10 dienų lietuviai sužais ketverias rungtynes, tačiau beveik niekas, ką buvo sumąstęs treneris, nevirto kūnu.

Rinktinės jauninimą dažnai minintis strategas į aikštę metė vienuoliktuką, kurio amžiaus vidurkis – net 28 metai.

Palyginimui, apie nacionalinės komandos šviežinimą dažnai užsimenantis Turkijos rinktinės treneris išrikiavo sudėtį, kurios vidurkis – 23,9 metų.

Dokuganas Sinikas 2-ąją ir 14-ąją minutėmis siuntė du kamuolius į Lietuvos rinktinės vartus ir uždavė toną, kad slogus vakaras gali laukti lietuvių.

Bet kad jis bus toks slogus, pagalvoti galėjo mažai kas.

Po pertraukos Sergaras Dursunas taip pat pelnė dublį, mušęs 56-ąją ir 81-ąją minutėmis, o susitikimo atomazga tapo gulinčio spardymu ant dirbtinės LFF stadiono vejos, kai 89-ąją minutę Yunusas Akgunas, o 90+1 min. Halilas Dervišoglu pridėjo penktą ir šeštą.

Teisingumo dėlei reikėtų pastebėti, kad antrajame kėlinyje, rezultatui esant 0:3, lietuviai surengė sėkmingesnę atkarpą: Karolis Laukžemis smūgiavo į skersinį, Paulius Golubickas buvo arti kertinio perdavimo, o galiausiai kamuolys vartuose atsidūrė, bet teisėjas užfiksavo žaidimą ranka.

Jei jūs taip galvojate, tada atsiprašau, bet nemanau, kad tai teisybė.

Aiškindamas neišnaudojamas situacijas V.Ivanauskas ne kartą paminėjo, kad dažnai lietuviams tiesiog „pritrūksta kelių milimetrų“, ir tikėjosi, kad galiausiai jo komandai nusišypsos ir Fortūna.

Bet tai neišgelbėjo Lietuvos rinktinės nuo visų laikų skaudžiausios nesėkmės namuose.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva - Turkija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva - Turkija

Spaudos konferencijoje V.Ivanauskas sulaukė klausimo, ar po tokios „gėdos“, patirtos žaidžiant su „Europos vidutinioke“, nesirengia trauktis iš pareigų.

„Dėkui už klausimą“, – akivaizdžiai suirzo treneris.

„Turkija Europos vidutiniokė? Jūs matėt žaidėjus? Iš kokių jie komandų? Žinote, kiek kainuoja jų rinktinė? Kiek mūsų? Vidutiniokė? Jums taip matyti, aš matau kitaip“, – atšovė V.Ivanauskas, nors reikia pažymėti, kad Turkijos rinktinė Europos čempionate pasirodė beviltiškai, o paskutinįkart pasaulio pirmenybėse rungtyniavo 2002-aisiais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva - Turkija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva - Turkija

Rungtynėse su Lietuva turkų vartus gynė 19-metis debiutantas, du žaibiškus įvarčius pirmajame kėlinyje pelnė 23-ejų žaidėjas iš penktos Turkijos komandos, vieną įvarčių pelnė tik antrą šansą po keitimo rinktinėje gavęs 21-erių saugas. Vėlyvus du tikslius smūgius atliko 30-metis, vilkėjęs rinktinės marškinėlius šeštą kartą.

Turkijos rinktinės treneris Stefanas Kuntzas ant suolo paliko ir kelias ryškias žvaigždes: Merihą Demiralį, Čaglarą Soyuncu. Aikštėje nuo mačo pradžios žaidusi Milano „Inter“ žvaigždė Hakanas Čalhanoglu buvo pakeistas per pertrauką, taip pat ir Marselio „Olympique“ atstovas Čengizas Underas.

Nesutiko V.Ivanauskas ir su mintimi, kad Lietuvos rinktinė tokiu pasirodymu neparodė pagarbos nei sau, nei žiūrovams tribūnose.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva - Turkija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./UEFA Tautų lyga: Lietuva - Turkija

„Nesutikčiau. Tikrai ne. Prie rezultato 1:0 buvo proga, po antrojo irgi. Įvarčiai buvo labai skaudus dūris. Nesitikėjome tokios rungtynių pradžios, buvo tikslas laikytis, žinojome, kad varžovų individualus meistriškumas yra aukštesnis. Jei jūs taip galvojate, tada atsiprašau, bet nemanau, kad tai teisybė“, – kalbėjo treneris.

Kaip krito pirmi du greiti įvarčiai, Lietuvos rinktinės vairininkas teigė negalįs pasakyti.

„Iki šiol negaliu suprasti, negalima taip. Treniruotėse kartais sunkiau nei tuose epizoduose, kur jie įmušė tuos du. Komanda buvo užsivedus, žinojo, kad bus sunku, kad bus spaudimas iš Turkijos pusės. Praleidome, davėme impulsą Turkijai, jie pasijautė komfortiškai. Jų žaidėjai techniški, greiti, agresyvūs, mums atsakyti sunku. Sunku pakomentuoti, nes buvau ištiktas lengvo šoko“, – teigė treneris.

V.Ivanausko teigimu, dabar komandai psichologiškai atsigauti gali būti net sunkiau nei fiziškai.

„Tikrai rezultatas labai skaudus, matėsi vyrų nuotaikos rūbinėje, tikrai visi išgyvena, skaudu. Bet bus sunku ir fiziškai. Kai kurie žaidėjai atidavė daug jėgų, teks galvoti, mąstyti, žiūrėti, kas yra sveiki, kas traumuoti, rungtynių metu įvyksta mikrotraumų. Taip atsitiko su Justu Lasicku ir Rolandu Baravyku. Visos tokios netektys labai skausmingos. Kitos komandos gali dvi tris sudėtis turėti, mums kiekvienas praradimas labai skaudus, bet kitos išeities neturime“, – dėstė strategas.

Kitas rungtynes Lietuvos rinktinė žais šeštadienį išvykoje prieš Farerų salas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas