Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Gydytojai stebisi nauja futbolininkų mada: „Kam to reikia?“

Vis daugiau futbolininkų naudoja trumpas apsaugas, kurios yra tik kelių centimetrų pločio, o taip pat užsimauna trumpesnes jas dengiančias kojines. Rizikinga mada atkeliavo ir į Europos futbolo čempionatą.
Khvicha Kvaracchelija
Khvicha Kvaracchelija / Vida Press nuotr.

Futbolininkai privalo mūvėti plonas apsaugas ant blauzdų.

Tačiau po kojinėmis slepiamos apsaugos tampa vis mažesnės ir mažesnės.

Kai kurios jos nedengia nė pusės blauzdos. Dažnai žemyn nusmaukiamos ir apsaugas dengiančios bei prilaikančios kojinės.

Ryškiausi pavyzdžiai – „Manchester City“ žvaigždė Jackas Grealishas ir „Napoli“ lyderis Khvicha Kvaratschelija, kuris spindėjo Sakartvelo rinktinėje šiame Europos čempionate.

Vida Press nuotr./Khvicha Kvaracchelija
Vida Press nuotr./Khvicha Kvaracchelija

„Vienintelis dalykas, dėl kurio jie (žaidėjai) taip daro, jie nori kuo geriau jausti kamuolį, jaustis laisviau per rungtynes“, – VG citavo Norvegijos futbolo rinktinės trenerį Stalę Solbakkeną.

Ar tai gali lemti daugiau traumų?

„Gali būti ir neigiamas faktorius“, – pripažino treneris.

Vida Press nuotr./Khvicha Kvaracchelija
Vida Press nuotr./Khvicha Kvaracchelija

Faktas, kad nėra skaičiuojama statistika, kaip mažesnių ar didesnių apsaugų pasirinkimas atsiliepia futbolininkų sveikatai.

Tačiau norvegų VG pakalbino kelis sporto gydytojus, kurie patvirtino, jog tokia mada tikrai nesumažina rizikos patirti traumas.

„Kodėl nepasinaudoti galimybe labiau apsaugoti savo blauzdas? Kam pasiduoti rizikai, dėl kurios didėja tikimybė iškristi iš treniruočių, kai susižeidi blauzdą?“ – svarstė buvęs Danijos jaunimo rinktinės gydytojas Marcas Jacobas Straussas.

Mažėjančių apsaugų fenomenas stebina specialistą. Jis nerimavo, kad ir vaikai, išvydę aikštėje mažiau besisaugojančius savo dievukus, taip pat tinkamai nemūvės apsaugų.

„Jei esi 10-12 metų amžiaus, ir gauni didelę mėlynę ant blauzdos, tai bus prasta patirtis. O jei patirsi dvi ar tris tokias mėlynes, gali iš viso prarasti futbolo džiaugsmą“, – sakė M.J.Straussas.

Buvęs Norvegijos futbolo rinktinės gydytojas Thoras Einaras Gjerstadas Andersenas mano, kad taip siunčiami prasti signalai.

„Futbolo žaidėjai yra idealai, į kuriuos dairosi jaunimas, ypač įdėmiai sekantys ir futbolo batelių, kojinių, šukuosenų tendencijas“, – sakė jis.

Vida Press nuotr./Khvicha Kvaracchelija
Vida Press nuotr./Khvicha Kvaracchelija

Sporto medikai pažymi, kad blauzdų sužeidimų rodiklių niekas neskaičiuoja, nors bendrai įvardyti pavojus futbole, – galima.

Dažniausiai pasitaikoma trauma futbole yra čiurnos patempimas, o rimčiausia iš pasitaikančių traumų – kryžminio kelio raiščio plyšimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius