Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Harry Kane'as štampuoja įvarčius, bet legendinio prancūzo rekordo jam nepasiekti

Hary Kane'as gali pamiršti Justą Fontaine'ą. Prieš šešiasdešimt metų Prancūzijos futbolininko pasiektas 13-os įvarčių rekordas pasaulio čempionate atrodo nepajudinamas.
H.Kane'as šiame čempionate įmušė 6 įvarčius, bet iki J.Fontaine rekordo jam toli.
H.Kane'as šiame čempionate įmušė 6 įvarčius, bet iki J.Fontaine rekordo jam toli. / „Scanpix“ nuotr.

H.Kane'as pirmauja rezultatyviausių šio pasaulio čempionato žaidėjų sąraše, pelnęs šešis įvarčius Rusijoje.

Įvartis trečiadienio pusfinalio mače su Kroatija leistų H.Kane'ui susilyginti su Lenkijos futbolo legenda Grzegorzu Lato – šis 1974 metais planetos pirmenybėse įmušė septynis kartus.

Po 1974 metų nė vienas žaidėjas nepelnė daugiau nei šešių įvarčių per vieną turnyrą, kol garsusis Brazilijos puolėjas Ronaldo įmušė aštuonis per septynis mačus, padėjęs brazilams laimėti čempionų titulą 2002 metais.

Nuo tada vėl nė vienas futbolininkas neperkopė šešių įvarčių žymės.

H.Kane'ui liko dvejos rungtynės ir jis gali pasvajoti apie susilyginimą su vokiečio Gerdo Muellerio 10 įvarčių pasiekimu 1970-aisiais, bet J.Fontaine'o unikalus rekordas liks nepaliestas dar ketveriems metams.

Rekordo autorius galėjo pradėti nerimauti, kai Cristiano Ronaldo keturiais įvarčiais per du mačus pradėjo pirmenybes Rusijoje. Kai portugalas atliko ketvirtą rezultatyvų smūgį jau 4-ąją grupės antrųjų rungtynių su Maroku minutę, viskas atrodė įmanoma, žinant, kad kitas mačas su Iranu.

Tačiau penkis kartus pasaulio geriausiu futbolininku išrinktas C.Ronaldo, kuris yra visų laikų Europos rezultatyviausias žaidėjas nacionalinių rinktinių visose rungtynėse su 85 įvarčiais, daugiau Rusijoje nebeįmušė, o Europos čempionė Portugalija iškrito aštuntfinalyje.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

C.Ronaldo ne vienintelis iš didžiųjų puolėjų, kuriems nepavyko po sėkmingų startų pirmenybėse – argentiniečiui Mario Kempesui, italui Paolo Rossi, anglui Gary Linekeriui turnyrai baigėsi taip pat.

J.Fontaine'as pelnė 13 įvarčių vos per šešerias rungtynes Prancūzijai, kuri pasiekė pusfinalį per 1958 metų čempionatą Švedijoje.

VIDEO: RARE Just Fontaine Highlights

Nors talentingasis 17-metis brazilas Pele tada paveržė dėmesį, padėjęs Brazilijai laimėti 1958 metų pirmenybes, J.Fontaine'as liks istorijoje kaip klasikinis atakų lyderis. Iš viso tais metais J.Fontaine'as įmušė net 18 įvarčių per 12 rungtynių Prancūzijos rinktinėje, skaičiuojant ne tik čempionato mačus.

Jo pasiekimas atrodo dar įspūdingesnis, žinant, kad 1957 metų pabaigoje prancūzas atlaikė kelio operaciją – toje eroje sporto medicina tikrai nebuvo pažengusi kaip dabar – jis pradėjo žaisti likus vos keturiems mėnesiams iki pasaulio čempionato.

„Kai atėjo birželis, aš pradėjau vaikščioti vandeniu, – 84 metų J.Fontaine'as yra apibūdinęs jausmą per interviu FIFA. – Visai kaip Jėzus.“

„Scanpix“/AP nuotr./Justas Fontaine'as
„Scanpix“/AP nuotr./Justas Fontaine'as

J.Fontaine'o karjera žiauriai nutrūko jam būnant karjeros pike – dvigubas kairiosios kojos lūžis sugadino viską 1960 metų pradžioje.

J.Fontaine'o lūžusių kaulų garsas buvo toks brutaliai skardus, jog Prancūzijos rinktinės vartininkas Dominique Colonna tikino jį girdėjęs būdamas kitoje aikštės pusėje.

Kai atėjo birželis, aš pradėjau vaikščioti vandeniu. Visai kaip Jėzus.

Po tos traumos J.Fontaine'as grįžo į aikštę ir vėl mušė įvarčius, bet nebe tiek daug. Po dviejų metų, likus mėnesiui iki 29-ojo gimtadienio, jis baigė karjerą. Jo svajonė – persikelti į Ispaniją ir žaisti kartu su Vengrijos futbolo žvaigžde Ferencu Puškasu Madrido „Real“ klube liko neišsipildžiusi.

J.Fontaine'as iš viso pelnė 30 įvarčių Prancūzijai – neatrodo įspūdingai šalia C.Ronaldo 85-ių ir Lionelio Messi 65-ių įvarčių Argentinos rinktinėje. Tačiau faktas, kad J.Fontaine'as pelnė 30 įvarčių per 21 mačą, kalba pats už save.

G.Mulleris per vieną čempionatą pelnė 10 įvarčių, o kitas žaidėjas, grasinęs J.Fontaine'o rekordui, buvo vengras Sandoras Kocsisas. Jis 1954 metais per pirmenybes Šveicarijoje įmušė 11 įvarčių per penkis mačus.

S.Kocsisas irgi nebuvo ryškiausias tame čempionate, nes Vengrija turėjo F.Puškasą – pasakojama, kad šis sykį kairiąja koja ėmė žongliruoti muilu, kai komanda prausėsi persirengimo kambario duše.

VIDEO: Ferenc Puskás ● Goals & Skills

F.Puškasas turėjo išskirtinių gebėjimų – vieną įvartį jis pelnė, keldamas kamuolį iš kampinio. Savo kairiąja koja jis taip įsuko kamuolį, kad šis perskriejo per vartininką ir nusileido vartų kampe. Dar nuostabiau, kad vengras tai padarė be įsibėgėjimo – stovėdamas prie kampinio gairelės, vien savo išskirtinės technikos dėka.

Nors J.Fontaine'as pasiekė rekordą, S.Kocsiso produktyvumas buvo dar aukštesnis. Skaičiuojant įvarčių ir rungtynių santykį, prancūzas 1958 metais pasižymėjo 2,17 karto per mačą, o vengras 1954 metais – 2,2 karto.

Nė vienas jų neuždirbo nieko panašaus, kiek gauna šių laikų futbolo žvaigždės.

Tačiau J.Fontaine'o 1958 metais gautas prizas už rezultatyviausio turnyro žaidėjo titulą buvo kažkas įdomesnio. Tai buvo medžioklinis šautuvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas