Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 15

Ilgai laukta pergalė: pažymiai Lietuvos rinktinės žaidėjams ir E.Jankauskui

Pagaliau. Kantriai link savojo tikslo žygiavusi Lietuvos futbolo rinktinė šeštadienio vakarą saldų vaisių nuraškė saulėtoje Sofijoje. Edgaro Jankausko vadovaujama nacionalinė komanda svečiuose įveikė Bulgariją ir po dvejų metų padovanojo pergalę oficialiose rungtynėse.
Edgaras Jankauskas ir jo auklėtiniai
Edgaras Jankauskas ir jo auklėtiniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Emilijus Zubas – 8,5

LFF nuotr./Emilijus Zubas
LFF nuotr./Emilijus Zubas

Iš karo Izraelyje vargais negalais ištrūkęs Tel Avivo „Hapoel“ vartininkas dar kartą pademonstravo psichologinį tvirtumą ir tarp virpstų pakeitė pastaruoju metu ne geriausią karjeros etapą išgyvenantį Vilniaus „Žalgirio“ atstovą Edviną Gertmoną.

Įdomu tai, kad šiame E.Jankausko vadovavimo etape treneris E.Zubu pasitiki antrą kartą ir antrąsyk vartininkas aikštę palieka nepraleidęs nė vieno įvarčio. Taip nutiko kovą vykusiame draugiškame mače su Graikija, tai pasikartojo ir šeštadienį Bulgarijos sostinėje.

33-ejų iš Molainių gyvenvietės kilęs vartų sargas panevėžietišką ramybę demonstravo viso mačo metu.

30-ąją minutę fantastiškai sužaidė atrėmęs labai pavojingą Spaso Delevo smūgį.

Pijus Širvys – 9

„Scanpix“ nuotr./Pijus Širvys
„Scanpix“ nuotr./Pijus Širvys

Krašto gynėjas ir du įvarčiai. 1998-ųjų pasaulio čempionato pusfinalyje tai sugebėjo padaryti legendinis prancūzas Lillianas Thuramas. Tai šeštadienį netikėtai padarė ir gyvenimo rungtynes sužaidęs „Panevėžio“ atstovas.

Minėtam prancūzui tai buvo vieninteliai įvarčiai rinktinėje per 142 mačus. Reikia tikėtis, kad P.Širviui trečiojo įvarčio nacionalinėje komandoje taip ilgai laukti nereiks.

Abu sykius lietuviams mušant įvarčius atsidūrė laiku ir vietoje – pirmajame epizode pademonstravo ryžtą ir kovą iki pat galo, antrajame – puikiai įvertino situaciją bei pasiuntė kamuolį į tinklą efektingu smūgiu galva.

Pastaruoju metu P.Širvys neturėjo vietos startinėje sudėtyje, nes E.Jankauskas šiame gynybos krašte labiau pasitikėjo Marku Beneta, bet galima neabejoti, kad po įvarčių fejerverko Sofijoje Pijus stipriai sutvirtino savo pozicijas.

Gynyboje klaidelių buvo, viena tokių 8-ąją minutę galėjo kainuoti labai brangiai, nes būtent Pijus nespėjo prie bulgarų lyderio Kirilo Despodovo ir šis iš nedidelio atstumo pavojingai smūgiavo galva. Apskritai, krenta į akis tai, kad kovoti oro dvikovose prieš fiziškai stiprius oponentus, ypač statiškų standartinių situacijų metu, Pijui yra gana sudėtinga. Kita vertus, bulgarai tuo pasinaudoti nesugebėjo.

Rokas Lekiatas – 7

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Rokas Lekiatas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Rokas Lekiatas

„Šiaulių“ kapitonas tampa svarbia Lietuvos rinktinės dalimi, bet šeštadienį jaudinosi ir klydo bene daugiausiai iš visų mūsų gynėjų. 30-ąją minutę pralaimėjo jėgos dvikovą Spasui Delevui, bulgaras iššoko vienas prieš vartininką, bet E.Zubas sukūrė stebuklą.

Varžovams likus dešimtiese, įtampa Lietuvos gynėjams gerokai nuslūgo, įmušus antrą įvartį – bulgarų entuziazmas stipriai apslopo.

Linas Klimavičius – 8

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Linas Klimavičius
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Linas Klimavičius

22-ąją minutę nesusikalbėjo su E.Zubu ir suklydo atitverdamas Preslavą Burukovą, bet tai ir buvo bene vienintelė didesnė veterano gynybos klaida per visas rungtynes.

Maža to, pirmo kėlinio pabaigoje aktyviai dalyvavo lietuviams mušant pirmą įvartį. Būtent Linas aktyviais veiksmais vartininko aikštelėje labiausiai prisidėjo, kad kamuolys galiausiai atšoktų prieš vartus, iš kur tiksliai smūgiavo Pijus Širvys.

Edgaras Utkus – 8

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Utkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Edgaras Utkus

„Cercle Brugge“ gynėjas pagaliau išsigydė traumą ir po labai ilgos pertraukos sugrįžo į nacionalinę komandą. Pastarąjį kartą rinktinės marškinėlius radviliškietis vilkėjo praėjusių metų birželį.

Žaidė kietai, užtikrintai ir patikimai, o savo kokybišku ilgu pirmuoju perdavimu dar ir išplėtė E.Jankausko pasirinkimus konstruojant atakas.

Nepaisant jauno amžiaus ir jautrios pozicijos, 23-ejų E.Utkus yra vienas ramiausiai ir užtikrinčiausiai su kamuoliu žaidžiančių lietuvių.

Justas Lasickas – 8,5

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justas Lasickas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justas Lasickas

Kartu su Gvidu Gineičiu ir Modestu Vorobjovu Justas priklauso tam startinės sudėties trejetui, kurie gauna mažiausiai minučių savo klubuose, bet tai vilniečiui nė kiek netrukdo būti vienu ryškiausių rinktinės žaidėjų jau kelintame mače iš eilės.

Justo epizodai ir vėl buvo kertiniai. 42-ąją minutę išprovokavo Adriano Kraevo antrą geltoną kortelę ir lietuviai įgijo kiekybinę persvarą, kurią jau po kelių minučių įtvirtino įvarčiu.

55-ąją minutę pats sužaidė meistriškai dešiniajame baudos aikštelės krašte, suklaidino varžovą, padarė pauzę ir puikiai perdavė kamuolį Pijui Širviui, kuris įmušė antrą įvartį.

Dar vėliau įmušė ir pats, bet teisėjas įvartį atšaukė užfiksavęs „silpnoką“ pasyvią nuošalę Arvydui Novikovui.

Modestas Vorobjovas – 7,5

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Modestas Vorobjovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Modestas Vorobjovas

Praėjusį langą dėl smulkios traumelės praleidęs „Istambulspor“ saugas sugrįžo ne tik į rinktinę, bet ir į startinę komandos sudėtį bei iš karto tapo svarbia E.Jankausko taktinės schemos dalimi.

„Pitbulio“ vaidmenį atliko labai gerai – pasiūlė kietą kovą, neleido bulgarams aikštės viduryje perimti kontrolės, atrišo kojas porininkui Gvidui Gineičiui ir šis laisviau galėjo kurti atakas.

Gvidas Gineitis – 8

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Gvidas Gineitis
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Gvidas Gineitis

6-ąją minutę, pradėdamas pavojingą lietuvių ataką, sugėrė Valentino Antovo smūgį, stipriai pakilo į orą ir skaudžiai trenkėsi ant žemės. Laimei, galėjo tęsti rungtynes, o „Cremonese“ gynėjas dar buvo ir apdovanotas geltona kortele.

Aikštės viduryje su M.Vorobjovu tvarkėsi užtikrintai – kai reikėjo prasižengdavo, kai reikėjo pasiėmė geltoną kortelę, sėkmingai numušinėjo tempą lietuviams įgijus pranašumą.

29-ąją minutę dar ir pats sėkmingai dalyvavo atakoje, kai kokybiškai išmetus perdavimą, atsidūrė baudos aikštelėje ir smagiai pykštelėjo kaire koja iš baudos aikštelės krašto, bet kamuolys praskriejo šalia vartų.

43-iąją minutę Gvido gerai pakeltas kampinis į bulgarų baudos aikštelę baigėsi pirmuoju Pijaus Širvio įvarčiu.

Išprovokavo daug pražangų, varžovams uždirbo net kelias geltonas korteles. 69-ąją minutę tausodamas savo lyderį, E.Jankauskas nusprendė jį pakeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas