Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Intriga Lietuvos futbole – brolis prieš brolį aikštėje, treneris tėvas prieš trenerį sūnų už jos ribų

Taip sukrito kortos, kad šiemet dėl išlikimo ar patekimo į Lietuvos futbolo A lygą susikaus Telšių „Džiugas“ bei Klaipėdos „Neptūnas“. Vienoje ekipoje rungtyniauja Lukas Ankudinovas, kitoje – jo jaunesnysis brolis Adomas. Taigi lemiamame mūšyje brolis stos prieš brolį. Dvikovos nekantriai laukia ir jų pirmieji treneriai: Luką didžiajam futbolui užaugino Jonas Stažys, o Adomą – Jono sūnus Darius.
Adomas Ankudinovas ir jo brolis Lukas Ankudinovas
Adomas Ankudinovas ir jo brolis Lukas Ankudinovas / Mato Baranausko ir fchegelmann.com nuotr. montažas

Jau aišku, kad Telšių „Džiugas“ aukščiausios futbolo lygos turnyrinėje lentelėje iš dešimties komandų lieka priešpaskutinėje – devintoje, vietoje, o štai Klaipėdos „Neptūnas“ sezoną I lygoje užbaigs antroje pozicijoje. Būtent šios dvi komandos priverstos susitikti tarpusavyje pereinamosiose dvikovose. Telšiškiai stengsis išlikti A lygoje, o klaipėdiškiai bandys žengti žingsniu aukštyn ir pirmą kartą prasibrauti tarp geriausių šalies komandų. Nugalėtojas paaiškės po dviejų tarpusavio mačų, kurie bus žaidžiami lapkričio pabaigoje.

fchegelmann.com nuotr./Telšių „Džiugo“ žaidėjas Lukas Ankudinovas (dešinėje)
fchegelmann.com nuotr./Telšių „Džiugo“ žaidėjas Lukas Ankudinovas (dešinėje)

Įdomu tai, kad „Džiugo“ komandos nariui – atraminio saugo ar vidurio gynėjo pozicijoje rungtyniaujančiam 27-erių Lukui Ankudinovui, teks susigrumti prieš „Neptūno“ atraminį / atakuojantį vidurio saugą – 22-ejų metų Adomą Ankudinovą. Abu tauragiškiai – broliai, o kad brolis lemiamoje dvikovoje susitiktų prieš brolį – retas reiškinys Lietuvos futbole.

Dar vienas išskirtinis brolių Ankudinovų pasirinkimas – abu savose komandose žaidžia tuo pačiu 33-uoju numeriu pažymėtais marškinėliais.

Jaunėlį kamuoja jauduliukas

15min pasidomėjo, kaip futbolininkai jaučiasi likus savaitei prieš šį dvigubą jiems psichologinį iššūkį.

Didžiausia mūsų sirgalė – močiutė Vidutė.

„Taip, susiklostė tokia situaciją, kad susitiksim pereinamosiose rungtynėse brolis prieš brolis. Laukiame gražios ir garbingos kovos. Susitiks dvi komandos, kurios stengsis įrodyti viena kitai, kuri yra geresnė. Bus daug kovos. Manau, tikrai teks aikštėje susitikti akis į akį prieš Luką. Ir ne kartą. Man, kaip jaunesniam broliui, bus kažkiek to jaudulio, nes visgi esu jaunesnis. Bet tai neturėtų pakišti kojos“, – juokdamasis 15min prisipažino A.Ankudinovas.

Mato Baranausko nuotr./Klaipėdos „Neptūno“ žaidėjas Adomas Ankudinovas
Mato Baranausko nuotr./Klaipėdos „Neptūno“ žaidėjas Adomas Ankudinovas

Paklaustas, kuris gi iš jų geresnis futbolininkas – jis ar vyresnėlis, Adomas patikino, kad klausimas yra sunkus, tačiau visi atsakymai bus pateikti šiose laukiančiose dvikovose.

Broliui jis palinkėjo išvengti traumų.

Adomas teigia, sezono metu stebintis brolio pasirodymus aikštėje, stengiasi visuomet nuvykti į rungtynes Telšiuose. Pastebėjo, kad ir brolis apsilanko žiūrovų tribūnuose, kai rungtyniauja „Neptūno“ komanda.

Sutrikusi močiutė

O gal šeimoje jau sklando juokeliai, kas kurį palaikys?

„Dar nesklando, bet jaučiu, kad vėliau juokelių netrūks. Artimieji stengsis sirgti tiek už vieną, tiek už kitą. Tik didžiausia mūsų sirgalė – močiutė Vidutė, kuri nėra praleidusi nė vienų mūsų rungtynių, prisipažino, šių dviejų tarpusavio dvikovų tikrai nežiūrėsianti, nes negalės persiplėšti į dvi dalis“, – vėl nusijuokė Adomas.

Mato Baranausko nuotr./Klaipėdos „Neptūno“ žaidėjas Adomas Ankudinovas
Mato Baranausko nuotr./Klaipėdos „Neptūno“ žaidėjas Adomas Ankudinovas

Paklaustas, kokia yra brolio, kaip futbolininko, stiprioji savybė, jis įvardino kovingumą kiekviename metre. O silpnoji?

„Jo kairė koja. Nelabai su ja moka žaisti“, – šyptelėjo Adomas, Klaipėdoje rungtyniaujantis jau antrus metus.

Kartą broliai buvo susitikę vienas prieš kitą, tiesa, tuomet žaistos draugiškos rungtynės – ruoštasi sezonui.

„Kadaise buvau nuvykęs pas brolį į Italiją, kai jis ten žaidė, tai teko pasitreniruoti kartu. Kartu kiek treniravomės ir Tauragės „Tauro“ laikais, kai šis klubas žaidė I lygoje. O šiaip kai susitinkam už aikštės ribų, nelabai tą kamuolį kartu paspardom – labiau pasikalbam apie futbolą“, – patikino Adomas.

Jis pergyvena tik dėl vieno, kad „Neptūnas“ sezoną užbaigė dar lapkričio 12 dieną, o A lygos sezonas baigsis tik lapkričio 23-ąją. Anot Adomo, „labai didelė nesąmonė, kai I lygos komanda pereinamųjų rungtynių turi laukti 2 ar 3 savaites“.

Abu vienas kitą įvardijo kovotojais

15min pakalbintas L.Ankudinovas vylėsi, kad laukia itin įdomios rungtynės – netrūks kovos aikštėje.

„Tikiuosi, žinoma, gero rezultato savo komandai. Viską padarysiu, kad tas rezultatas būtų mūsų naudai. Ar teks vienas prieš kitą žaisti pozicijose su broliu, negaliu atsakyti, nes treneriai nuspręs, ką ir kaip daryti, bet, manau, kad bus momentų, kai susitiksim akis į akį“, – teigė Lukas.

Kuris – jis ar brolis, yra geresnis futbolininkas, Lukas atsakyti negalėjo, teigė, kad tai turi nuspręsti kiti futbolo aplinkos žmonės. Papildomo jaudulio prieš šias lemiamas dvikovas jis nejaučia.

fchegelmann.com nuotr./Telšių „Džiugo“ žaidėjas Lukas Ankudinovas (pirmoje eilėje dešinėje)
fchegelmann.com nuotr./Telšių „Džiugo“ žaidėjas Lukas Ankudinovas (pirmoje eilėje dešinėje)

„Turbūt didžiausias jaudulys kamuoja mūsų šeimą, jiems tikriausiai didžiausias klausimas, kurią komandą palaikyti. Kiek girdėjau, mūsų močiutė Vidutė, kuri yra didžiausia mūsų gerbėja, žada nežiūrėti šitų varžybų, – tą patį faktą, kaip ir Adomas, išskyrė antrą sezoną Telšių „Džiugo“ ekipoje rungtyniaujantis Lukas ir įvardijo brolio stipriąją savybę – niekad nepasiduoda, yra kovotojas. – Bet šią savybę turiu ir aš.“

Broliui jis palinkėjo nusiteikti gerai kovai, neperdegti ir geriau nesusitikti su juo akis į akį aikštėje.

Lauryno Kulikausko nuotr./Telšių „Džiugo“ futbolininkas Lukas Ankudinovas
Lauryno Kulikausko nuotr./Telšių „Džiugo“ futbolininkas Lukas Ankudinovas

Lukas taip pat prisiminė Adomo vizitą Italijoje, kur teko kurį laiką kartu pasitreniruoti. Pasak jo, brolis tuomet „papuolė į tikrą karuselę“.

Nepamiršo jis ir pernai vykusio tarpusavio draugiško mačo, kurio metu, pasirodo, Adomas net įmušė įvartį.

„Visai neblogas tas įvartis buvo, bet, manau, padėjo jam tuomet vėjas, nes pataikė visai gerą bomba“, – pašmaikštavo Lukas.

Vieną treniravo vienas Stažys, kitą – kitas

Abu futbolininkai turi ir trečią, vyriausią, brolį Mantą. Būtent šis vaikystėje Adomą su Luku atvedė į pirmąsias futbolo treniruotes, o pats spardyti kamuolį nustojo sulaukęs 18 metų.

Įdomu dar ir tai, kad Adomas futbolo užsiėmimus pradėjo lankyti būdamas 7-erių, o jo pirmasis treneris buvo Darius Stažys, treniravęs jį iki kol sukako 17 metų. Vėliau Adomas išvyko rungtyniauti į Vilnių.

O štai Luko pirmasis ir ilgametis treneris – D.Stažio tėvas Jonas Stažys. Taigi pajuokaujant galima teigti, kad artėjanti dvikova gali išaiškinti ir tai, kuris iš Stažių užaugina geresnius futbolininkus.

„Tikiuosi, kad treneriai Jonas ir Darius atvyks pažiūrėti šių varžybų, nes Jonas mane, kaip žaidėją, užaugino, o Darius – mano brolį“, – vylėsi Lukas.

Laukia ir daugiau susidūrimų

Pakalbintas 15min J.Stažys teigė, su nekantrumu laukiantis „Džiugo“ ir „Neptūno“ susitikimų. Pasak jo, kad brolis susitiktų prieš brolį lemiamose rungtynėse, o juos būtų užauginę du skirtingi vienos šeimos treneriai – tėvas ir sūnus, smagus ir retas įvykis Lietuvos futbole.

„Tikiuosi, kad Klaipėdos komanda nugalės, nes tik šis didmiestis nėra atstovaujamas A lygoje. Norisi uostamiesčio ekipą matyti žaidžiant aukščiausiu lygiu“, – savo norą išsakė J.Stažys.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Treneris Jonas Stažys
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Treneris Jonas Stažys

O štai jo sūnus D.Stažys, kaip futbolininką užauginęs Adomą, atskleidė, kad bus ir daugiau intrigų.

„Taip, stebėsiu šias rungtynes. Džiaugiuosi už abu vaikinus. Be Ankudinovų dvikovos yra ir dar viena – už „Neptūną“ žaidžia Egidijus Dūsevičius, o „Džiugo“ vartininkų treneris yra Žydrūnas Mačaitis. Adomas ir Egidijus yra mano buvę auklėtiniai, o Lukas ir Žydrūnas – mano tėčio“, – šyptelėjo D.Stažys.

Nuomonę keis kas 5 minutes

Belieka pasiteirauti, ką apie laukiančias rungtynes mano abiejų, tiek Luko, tiek ir Adomo, paminėta didžiausia jų sirgalė ir palaikytoja – močiutė Vidutė.

Kas 5 minutes, manau, vis keisiu palaikomą komandą.

71-erių metų amžiaus tauragiškė pripažino, esanti kaip niekad sutrikusi.

„Jau daug kas man uždavė tokį klausimą iš sirgalių. Sunkus klausimas... Kas 5 minutes, manau, vis keisiu palaikomą komandą. Pirmas penkias minutes sirgsiu už Luką, kitas – už Adomą ir taip visas rungtynes“, – prajuokino futbolininkų močiutė.

Dar vienas variantas jos galvoje – iš viso nežiūrėti lemiamų dvikovų.

„Laimės stipresnė ir geriau pasiruošusi komanda. Leidžiu sau konkrečiai nugalėtojo neįvardinti. Iki šiol neteko būti tokioje situacijoje. Žinau viena, kad į rungtynes tiek Klaipėdoje, tiek Telšiuose tikrai nevažiuosiu. Šiaip stebiu visus anūkų pasirodymus. Dėl Luko keletą kartų buvau nuvykusi ir į Telšius, o Adomo rungtynių matyti gyvai neteko, nes „Neptūnas“ dažniausiai rungtyniauja penktadieniais“, – patikino V.Ankudinovienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas