Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įrodymai juodu ant balto: du pasaulio futbolo čempionatai gauti kyšiais

Įtarimai apie tai, kad teisę rengti pasaulio futbolo pirmenybes Rusijoje ir Katare šeimininkai gavo neskaidriai, sklandė jau seniai. Dabar Bruklino apylinkės teisme paskelbtas kaltinamasis aktas.
Vladimiras Putinas 2018 metais pasaulio čempionate Rusijoje apdovanojo finalo dalyvius.
Vladimiras Putinas 2018 metais pasaulio čempionate Rusijoje apdovanojo finalo dalyvius. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV prokurorai pristato teisinį procesą prieš Tarptautinę futbolo federaciją (FIFA).

90 puslapių kaltinamajame akte pirmą kartą įtarimai nugulė juodu ant balto – Rusijos ir Kataro valstybės kaltinamos davę kyšius, kad gautų teisę rengti futbolo pasaulio čempionatus 2018 ir 2022 metais atitinkamai.

Atskleista dalis dokumentų ir įvardinti įtariamieji, paėmę kyšius.

Vienas jų – Jackas Warneris, buvęs FIFA viceprezidentas. Jis gavo 5 mln. dolerių dydžio kyšį.

„Nuo 2010 metų lapkričio 2010 metų iki 2011 metų balandžio 11 dienos Jackas Warneris gavo iš viso 5 mln. dolerių per 20 skirtingų banko įmokų į sąskaitą, registruotą Trinidade ir Tobage. Pervedimai buvo atliekami iš dešimties kompanijų, registruotų šalyse, vadinamose „mokesčių rojumi“, kaip Kipras, Didžiosios Britanijos Mergelių salos“, – rašoma dokumente.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Suspenduotas FIFA viceprezidentas Jackas Warneris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Suspenduotas FIFA viceprezidentas Jackas Warneris

Iš viso įvardijami 22 žmonės iš FIFA Vykdomojo komiteto, kurių balsai lėmė Rusijos ir/arba Kataro sėkmę per 2010 metų balsavimą.

Dokumente taip pat minimi brazilas Ricardo Teixeira, paragvajietis Nicolas Leozas, amerikietis Chuckas Blazeris.

Šie trys vyrai aktyviai veikė tariantis su 24-ių narių vykdomuoju komitetu, kuris 2010 metų gruodžio 2 dieną dieną per balsavimą buvo sumažintas iki 22 – du nariai jau anksčiau buvo kaltinami korupcija.

Brazilas R.Teixeira yra buvusio FIFA prezidento Joao Havalange'o sūnėnas. Jis ilgai buvo sekamas FBI, kol 2015 metais FIFA viešbutyje Ciuriche policija įsiveržė ir atliko kratą. Jis įtariamas milijonų dolerių pasisavinimu.

Paragvajietis N.Lopezas daug metų buvo Pietų Amerikos futbolo federacijos prezidentas, o taip pat ėjo ir FIFA viceprezidento pareigas. Iki 2010 metų balsavimo jis buvo vienas iš tų, kurie keliavo ir vertino valstybes-kandidates rengti 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo pirmenybes. Anglija taip pat norėjo rengti 2018 metų čempionatą, o N.Lopezas siūlė anglams savo balsą.

Ch.Blazeris irgi nebuvo tas, kuris atsisakytų kyšių. Jis ėjo Šiaurės ir Centro Amerikos futbolo konfederacijos generalinio sekretoriaus pareigas.

2011 metais jis buvo sustabdytas FBI agentų Manhetene. Manoma, kad jis galėjo veikti slaptai ir paskui tapti slaptu tyrėjų informatoriumi. Ch.Blazeris mirė nuo vėžio 2017 metais.

Gvatemalos federacijos prezidentui Rafaeliui Salguero buvo pažadėtas 1 mln. dolerių kyšis už balsą Rusijos naudai.

Rusija ir Kataras visada neigė kaltinimus dėl korupcijos per 2010 metų balsavimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Giannis Infantino, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas per Pasaulio futbolo čempionato apdovanojimų ceremoniją
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FIFA prezidentas Giannis Infantino, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas per Pasaulio futbolo čempionato apdovanojimų ceremoniją

FIFA ėmėsi vidinių tyrimų, bet jie neatskleidė kaltininkų.

Dabar tiriami ir buvę „21st Century Fox“ kanalo vadovai Hernanas Lopezas bei Carlosas Martinezas, teikę kyšius, kad gautų televizines teises transliuoti pirmenybes.

ESPN turėjo transliacijų teises JAV anglų kalba pasaulio pirmenybėms nuo 1994 metų iki 2014-ųjų, bet „Fox“ 2011 metais perėmė sutartis dėl 2018 ir 2022 metų pirmenybių. Kai 2022 metų pasaulio čempionatas buvo perkeltas iš vasaros į rudenį, o tai buvo nepalanku JAV auditorijai, FIFA dovanojo „Fox“ teises rodyti 2026 metų pirmenybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas