Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 17

Iš pagrindų atsinaujinusi Čempionų lyga: naujas formatas, šūsnis debiutantų ir favoritai

UEFA Čempionų lyga grįžta į Europos stadionus ir pasaulio futbolo gerbėjų ekranus. Bet naujienų nesekę futbolo sirgaliai gali likti nustebę – stipriausias futbolo turnyras iš pagrindų atsinaujino ir pristato stipriai pakitusį formatą.

Naujas formatas. Futbolo sirgaliams teks pratintis prie visiškai kitokio Čempionų lygos formato.

Iki šio sezono turnyre varžydavosi 32 komandos, paskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Komandos sužaisdavo po šešerias rungtynes, po dvi iš grupės patekdavo į aštuntfinalį, trečiosios vietos tęsdavo kovas UEFA Europos lygoje, o paskutinės grupėse likusios ekipos baigdavo pasirodymus.

Nuo šio sezono turnyre žais 36 komandos. Nebeliko ir grupių – visos ekipos varžysis lygos formatu, kur sieks surinkti kuo daugiau taškų ir aplenkti kitas komandas.

Tiesa, priešingai nei tokį formatą prieš beveik dešimtmetį priėmusioje Eurolygoje, komandos nesužais rungtynių su visais kitais klubais.

Čempionų lygoje pradėtas taikyti „šveicariškas modelis“. Jos buvo suskirstytos į keturis krepšelius po 9 ekipas, o tuomet kompiuteris pagal sudėtingą algoritmą kiekvienai komandai parinko po aštuonis skirtingus varžovus, su kuriais jos sužais po vienerias rungtynes – ketverias namuose ir ketverias išvykose. Galiausiai, visi rezultatai skaičiuosis į bendrą 36 ekipų lentelę.

„Scanpix“ nuotr./UEFA Čempionų lygos burtų traukimo ceremonija
„Scanpix“ nuotr./UEFA Čempionų lygos burtų traukimo ceremonija

Po lygos etapo, kuris finišuos sausio 29 dieną, aštuonios daugiausiai taškų surinkusios komandos keliaus tiesiai į aštuntfinalį, 9-24 pozicijose finišavę klubai varžysis papildomame etape, o 25-36 vietose likusioms komandoms sezonas Europoje pasibaigs.

Teigiama, kad naujo formato idėja buvo padidinti rungtynių skaičių, kuris išaugs nuo 125 iki 189, ir padaryti Čempionų lygą įdomesne. Tikimasi, kad naujas formatas suteiks silpnesnėms, mažesnėms ekipos didesnius šansus pakovoti dėl vietos atkrintamosiose.

Pastarosiose formatas išlieka nepakitęs – komandos varžysis dviejų mačų akistatose, o lygiųjų atveju nusikels į pratęsimą ir, jei prireiks, baudinius.

Čempionų lygos finalas numatytas gegužės 31 dieną Miunchene.

"Allianz" stadionas

Kam pasisekė? Anksčiau ištraukus Čempionų lygos grupių etapo burtus svarstydavome, kuri grupė – „mirtininkų“, o kuri – lengvesnė už kitas.

Dabar futbolo sirgaliai ir analitikai lygina tvarkaraščių sudėtingumą, kuris teko lygos komandoms.

„Opta Analyst“ tai paskaičiavo remdamasis kelerių metų rezultatus įtraukiančiu „Opta“ komandų pajėgumo reitingu.

Atlikus analizę paaiškėjo, kad lengviausias tvarkaraštis teko Glazgo „Celtic“ ekipai. Ji žais prieš „RB Leipzig“ (namuose), Dortmundo „Borussia“ (išvykoje), „Brugge“ (namuose), Bergamo „Atalanta“ (išvykoje), Berno „Young Boys“ (namuose), Zagrebo „Dinamo“ (išvykoje), Bratislavos „Slovan“ (namuose) ir Birmingamo „Aston Villa“ (išvykoje).

Taip pat nesunkūs varžovai atiteko ir Miuncheno „Bayern“, „Borussia“, „Barcelona“ ir „Aston Villa“ klubams.

Kam nepasisekė? Paskaičiuota ir kam teko sudėtingiausias kelias link atkrintamųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas