Sportas gyvai

Iš storo škotiško tartano skutus palikusios Vokietijos treneris: „Galbūt dabar tikite labiau?“

Net praėjus 19 metų po atidarymo Miuncheno „Allianz Arena“ išlieka vienu ikoniškiausių stadionų pasaulyje. Pagrindinis jo bruožas – įspūdinga LED sistema. Per ekskursijas gidai pasakoja, kad pirmaisiais mėnesiais bandant apšvietimą padidėjo avaringumas netoli esančių autobanų sankryžose. Nuostabą ši vieta galėjo kelti ir vėlų penktadienio vakarą – tik ne nuo „Euro 2024“ spalvomis nutvieksto fasado, o skaičių švieslentėje. Senojo žemyno pirmenybes vokiečiai pradėjo rezultatu ir vaizdu, kokį ši šalis regėjo labai seniai.
Julianas Nagelsmannas
Julianas Nagelsmannas / „Scanpix“ nuotr.

Tris pastaruosius didžiuosius turnyrus Vokietijos rinktinė pradėjo pralaimėjimais ir kiekvienąkart „Die Manschaft“ žygis baigdavosi ypač anksti.

2024-ųjų vasarą viskas yra kitaip. Penktadienio vakarą „Euro 2024“ šeimininkai galingu mostu pradėjo turnyrą, net 5:1 į nokautą pasiųsdami Škotijos komandą.

Škotijos sirgaliai kelias pastarąsias dienas kėlė didžiulį šurmulį Bavarijos širdyje, tačiau futbolo aikštėje koncertavo vaikinai balta aprangą.

36-erių Vokietijos rinktinės treneris Julianas Nagelsmannas nervingai pradėjo mačą, aktyviai mindžikuodamas palei šoninę liniją, tačiau tai nesitęsė ilgai.

Dešimtąją minutę į rinktinę sugrįžęs Toni Kroosas atliko savo firminį įstrižą perdavimą į dešinę Joshua Kimmichui, šis pasiuntė kamuolį į baudos aikštelę ir karščiausias šio sezono Vokietijos futbolo talentas Florianas Wirtzas smūgiavo tiksliai.

Praėjo dar devynios minutės ir Vokietijos aikštės generolai T.Kroosas ir Ilkay'us Gundoganas sukombinavo nuostabią ataką, į galutinę jos stadiją išvesdami Kai Havertzą. Šis užsikirto kamuolį, atmetė jį Jamalui Musialai ir Miuncheno „Bayern“ lyderis puikai pažįstamoje teritorijoje persvarą padvigubino.

Du 21-erių metų vunderkindai, apie kuriuos Vokietijos žiniasklaida daugiausiai kalbėjo prieš čempionatą, jau per pirmąsias 20 minučių parodė, kad yra pasirengę traukti pastaruoju metu girgždėjusį „Die Manschaft" vežimą ir nebijo imtis atsakomybės.

Visa kita tebuvo formalumas. Gerai sutepta DFB mašina iš storo vilnonio tartano audinio paliko skutus.

Vida Press nuotr./Vokiečių triumfas
Vida Press nuotr./Vokiečių triumfas

„Jei kas būtų pasiūlę tokį rezultatą prieš rungtynes, būčiau tikrai sutikęs. Pirmosios 20 minučių buvo labai geros. Ypač pirmasis įvartis – man labai patiko, kaip jis buvo įžaistas. Labai svarbu čempionatą pradėti su daug įvarčių“, – po mačo kalbėjo antrasis jauniausias Vokietijos treneris per jos istoriją.

Jimi Hendrixas išgarsėjo tuo, kad koncertų pabaigoje išprotėdavo ir sudaužydavo savo gitarą, o pirmą kartą tai padarė Miunchene.

J.Nagelsmannui iki ekstazės dar trūksta šešių pergalių, tačiau pirmą varžovą po nuostabaus koncerto jis irgi sulaužė Bavarijos sostinėje.

„Žengėme pirmąjį žingsnį ir dabar bandysime nuo jo atsispirti. Padarysime viską, ką galime, kad laimėtume Štutgarte prieš Vengriją. Rytoj leisiu žaidėjams pailsėti, o sekmadienį pradėsime pasiruošim. Ši komanda man suteikia labai daug energijos, su jais jaučiuosi ypač gerai ir tikrai džiaugiuosi tuo, kas čia šiandien nutiko“, – spaudos konferencijoje kalbėjo J.Nagelsmannas.

„Scanpix“ nuotr./Julianas Nagelsmannas
„Scanpix“ nuotr./Julianas Nagelsmannas

Prieš 18 mėnesių Hansi Flicko Vokietija buvo pati neekonomiškiausia komanda Katare vykusiame pasaulio čempionate, įmušusi šešis sykius iš progų, kurių vertė viršijo 10 tikėtinų įvarčių (xG).

Penktadienį Miunchene J.Nagelsmanno komanda parodė visai kitokį veidą ir stebino efektyvumu – įmušė penkis kartus iš 2,28 xG rodiklio.

Visgi kalbėti apie individualius žaidėjų pasirodymus treneris nebuvo linkęs.

„Nenoriu išskirti nė vieno. Visi šie futbolininkai nusipelnė būti rinktinėje ir visų jų kelias iki čia buvo unikalus. Man patinka visuma ir bendras vaizdas, kurį matau, svarbiausia, kad kiekvienas aikštėje esantis žaidėjas padaro dar geresniu savo kolegą. Jaučiu, kad ir sirgaliai dabar mumis tiki šiek tiek labiau nei prieš mačą“, – šypsojosi J.Nagelsmannas.

Imago / Scanpix nuotr./Julianas Nagelsmannas
Imago / Scanpix nuotr./Julianas Nagelsmannas

Panašu, jog jis kreipia Vokietijos futbolo vektorių teigiama linkme ir vėl didžiausiai Europos šaliai leidžia svajoti.

Per aštuonis didžiuosius turnyrus 2002-2016 metų laikotarpyje „Die Manschaft“ pasiekė keturis pusfinalius ir tris finalus, o 2014-aisiais laimėjo pasaulio čempionatą.

Visgi nuo „Euro 2016“ pusfinalio vokiečiai nėra laimėję nė vieno atkrintamųjų mačo.

Įdomu ir tai, kad nė viena iš dešimties pastarųjų Europos čempionatų šeimininkių nėra laimėjusi titulo, o per visą istoriją tai padarė tik trys šalys – 1984 m. Prancūzija, 1968 m. Italija ir 1964 m. Ispanija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Clarke'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Clarke'as

„Sunkus vakaras. Žaidėme ne pagal savo standartą ir dabar jaučiuosi taip, tarsi būtume nuvylę patys save. Esame tikrai geresni, nei parodėme šiame mače ir tikiuosi, kad per dvi kitas rungtynes pamatysite kitokią Škotiją“, – žadėjo škotus treniruojantis Steve'as Clarke'as.

Kovo mėnesį jo sutartis Škotijos FA buvo pratęsta iki 2026 m. Tai buvo treneriui įvertinimas už jo darbą ir sugebėjimą patekti į antrą ir eilės Europos čempionatą, nors prieš tai „Tartano armijos“ šiose varžybose nebuvo nuo 1996-ųjų.

Ilgiausiai nuo Craigo Browno (1993-2001) su Škotijos rinktine dirbantis treneris sukūrė komandą ir įdiegė savitą stilių, tačiau penktadienį rungtynės stipriai nepavyko.

„Vokietija šįkart buvo išskirtinė ir, deja, mes negalėjome jiems prilygti. Pirmoje rungtynių pusėje labai greitai viską praradome, o po to jau nesugebėjome net kabintis“, – liūdnai konstatavo 60-etis specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius