Istorinė proga: „Žalgirio“ pergalės kaina – 3 mln. eurų ir futbolas iki gruodžio

Vilniaus „Žalgiris“ šįvakar stos į kovą, kurią laimėjęs atvertų jokiam Lietuvos klubui dar niekada iki šiol neatsivėrusias duris. Žalgiriečių pergalės kaina UEFA Europos lygos atrankoje – garantuotas bilietas į vieno iš UEFA turnyrų grupių etapą. O kartu su juo klubas gautų ir milžinišką finansinę naudą.
Vilniaus „Žalgiris“ – Budapešto „Ferencvaros“
Vilniaus „Žalgiris“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Po trejų metų pertraukos Lietuvos čempiono vardą praėjusį rudenį susigrąžinęs „Žalgiris“ savo žygį per Europą šią vasarą pradėjo nuo UEFA Čempionų lygos atrankos.

Jos pirmajame etape po Vladimiro Čeburino kojomis krito stipriausia Šiaurės Airijos ekipa Belfasto „Linfield“ (3:1 namuose ir 2:1 išvykoje), o antrajame etape žalgiriečiai neatsilaikė prieš Vengrijos čempioną Budapešto „Ferencvaroš“ (0:2 išvykoje ir 1:3 namuose).

Pasitraukęs iš Čempionų lygos atrankos, „Žalgiris“ tęsia kovas UEFA Europos lygos kvalifikacinėse varžybose, o čia jo varžovais tapo Murska Sobotos „Mura“ klubas iš Slovėnijos.

Pirmąjį susitikimą vos 11 tūkst. gyventojų turinčiame Slovėnijos miestelyje komandos baigė lygiosiomis 0:0, tad antrajame abi komandos sieks tik pergalės. Bet kokių lygiųjų atveju komandos keliautų į pratęsimą, o vėliau – ir į baudinių seriją.

Ką „Žalgiriui“ duotų laimėjimas prieš stipriausią Slovėnijos 2020-2021 m. sezono komandą ir kodėl šio vakaro rungtynės – vienos svarbiausių per Vilniaus klubo istoriją? 15min atsako į šiuos klausimus.

Tarptautinis futbolas iki gruodžio

UEFA prieš šį sezoną prie Čempionų ir Europos lygų pristatė ir trečiąjį klubinį turnyrą – Konferencijų lygą. Jos atrankoje jėgas jau išbandė Marijampolės „Sūduva“, „Kauno Žalgiris“ ir „Panevėžys“. Labai tikėtina, jog šiame turnyre galiausiai atsidurs ir Vilniaus „Žalgiris“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Budapešto „Ferencvaros“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Budapešto „Ferencvaros“

Jeigu vilniečiai įveiks „Mura“ klubą ketvirtadienio vakarą LFF stadione, jie užsitikrins mažiausiai vietą Konferencijų lygos grupių etape.

Tiesa, „Žalgiris“ dar turės šansą patekti ir į antrojo pagal pajėgumą Europos lygos turnyro grupių etapą. Tam V.Čeburino komanda turėtų atkrintamųjų etape nugalėti vieną stipriausių Austrijos klubų Graco „Sturm“. Jeigu austrai vilniečiams taptų per kietu riešutu, „Žalgirio“ kelias nuvestų į Konferencijų lygos grupes.

Atsarginį variantą prasibrauti į trečio pagal pajėgumą Europos turnyro grupių etapą žalgiriečiai turėtų ir tuo atveju, jei sukluptų prieš „Mura“. Tokiu atveju Lietuvos čempionai tęstų kovą Konferencijų lygos atkrintamųjų etape, kuriame jų varžovais būtų Budės „Glimt“ (Norvegija) arba „FC Prishtina“ (Kosovas).

Suprasti akimirksniu

  • Laimėjęs prieš „Mura“, „Žalgiris“ užsitikrins vietą Europos arba Konferencijų lygos grupių etape;
  • Tokiu atveju, dėl vietos Europos lygoje žalgiriečiai žais prieš Graco „Sturm“. Pralaimėjimo atveju žaistų Konferencijų lygoje;
  • Pralaimėjęs prieš „Mura“, „Žalgiris“ galėtų įšokti į Konferencijų lygą nugalėdamas Budės „Glimt“ arba „FC Prishtina“.

Jeigu žalgiriečiams pavyks peršokti bent vieną iš šių barjerų, sostinės klubo sirgaliai tarptautinėmis rungtynėmis galės džiaugtis ne tik vasarą, kaip įprasta dalyvaujant Europos turnyrų atrankose, bet iki pat gruodžio.

Tiek Europos, tiek Konferencijų lygos grupių etapas prasidės rugsėjo 16-ąją ir tęsis iki pat gruodžio 9-osios. Per šį laiką komandos sužais po šešerias rungtynes prieš tris varžovus – po trejas rungtynes namuose ir išvykoje.

Tarp galimų „Žalgirio“ varžovų Europos lygoje būtų tokie klubai, kaip „Leicester City“ ir Londono „West Ham United“ (abu – Anglija), San Sebastijano „Real Sociedad“ ir Sevilijos „Real Betis“ (abu – Ispanija), „Napoli“ ir Romos „Lazio“ (abu – Italija), Frankfurto „Eintracht“ ir Lėverkuzeno „Bayer“ (abu – Vokietija), Liono „Olympique“ ir Marselio „Olympique“ (abu – Prancūzija) bei kiti.

Solidžius varžovus Lietuvos čempionai galėtų sutikti ir Konferencijų lygoje – Londono „Tottenham Hotspur“ (Anglija), „AS Roma“ (Italija), Berlyno „Union“ (Vokietija), „Rennes“ (Prancūzija) ir kitus.

Galima premija – kaip du „Žalgirio“ biudžetai

Pergalė prieš Slovėnijos čempionus „Žalgiriui“ užtikrintų ne tik ilgą tarptautinį sezoną, bet ir solidžią finansinę premiją.

„Žalgiris“ jau dabar už savo pasiekimus Europoje yra užsitikrinęs 1,41 mln. eurų premiją, o laimėjęs šįvakar savo biudžetą papildytų mažiausiai 2,94 mln. eurų suma.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Budapešto „Ferencvaros“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Budapešto „Ferencvaros“

Toks pinigų kapšas „Žalgiriui“ tektų už patekimą į UEFA Konferencijų lygos grupių etapą.

Papildomų lėšų vilniečiai galėtų sukaupti pratęsdami sėkmingą pasirodymą ir grupėje. Už kiekvieną pergalę „Žalgiris“ gautų papildomus 500 tūkst. eurų, o už lygiąsias – 166 tūkst. Jei nustebintų ir sugebėtų prasibrauti į atkrintamąsias, žalgiriečiams atitektų dar mažiausiai 625 tūkst. eurų premija.

Dar didesnius pinigus dalinasi UEFA Europos lygos dalyviai. Jei „Žalgiris“ peršoktų „Mura“, o po to – ir Graco „Sturm“ barjerus, į jų kišenę garantuotai nugultų net 3,63 mln. eurų premija.

Suprasti akimirksniu

  • "Žalgirio" jau užsitikrinta premija šią vasarą: 1,41 mln. eurų;
  • Premija, kurią "Žalgiris" gautų patekęs į Konferencijų lygą: 2,94 mln.;
  • Premija, kurią "Žalgiris" gautų patekęs į Europos lygą: 3,63 mln.

Pergalė grupių etape atneštų 630 tūkst. eurų, o lygiosios – 210 tūkst. Vienos iš pirmųjų dviejų vietų grupėje užėmimas ir patekimas į atkrintamąsias varžybas garantuotų dar 1,05 mln. eurų.

Visos šios sumos skamba įspūdingai įvertinus „Žalgirio“ metinį biudžetą. 15min prieš sezoną pateiktais duomenimis, „Žalgiris“ šį sezoną be UEFA premijų ketina išleisti 1,8 mln. eurų, iš kurių pagrindinei komandai numatyti 1,5 mln. eurų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Budapešto „Ferencvaros“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vilniaus „Žalgiris“ – Budapešto „Ferencvaros“

Tad patekimas į UEFA Konferencijų lygos grupių etapą vilniečiams užtikrintų kone dvigubai didesnę sumą už metinį „Žalgirio“ biudžetą.

„Lūkesčiai ir rungtynių svarba – patys didžiausi. Šios rungtynės – daliai mūsų žaidėjų, tarp jų ir man, svarbiausios karjeroje. Tikrai laukiame jų su nekantrumu ir bandysime padaryti stebuklą“, – rungtynių išvakarėse neslėpė patyręs 34-erių „Žalgirio“ saugas Mantas Kuklys.

Šansas ir nykštukams iš Slovėnijos

Slovėnijos sportininkai sykį šią vasarą jau nuliūdino lietuvius.

Liepos 4-ąją Lukos Dončičiaus vedami slovėnai palaužė Lietuvos krepšinio rinktinę olimpinio atrankos turnyro finale ir sudaužė lietuvių viltis žaisti aštuntose olimpinėse žaidynėse iš eilės.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Slovėnijos krepšinio rinktinės triumfo akimirkos
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Slovėnijos krepšinio rinktinės triumfo akimirkos

Šį vakarą slovėnai pasiryžę sudaužyti ir Lietuvos futbolo viltis.

Elektrėnų dydžio miesto komanda, kurios oficialus pavadinimas – „Nogometna Šola Mura“ (liet. Muros futbolo mokykla), – buvo įkurta vos prieš devynerius metus, kai bankrutavo prieš tai vos septynerius metus išsilaikiusi ankstesnė šio miesto komanda „ND Mura 05“, o Europos turnyrų atrankose ji žaidžia tik trečią kartą bei dar nė sykio nebuvo patekusi į grupių etapus.

Tačiau vos per 20 km nuo Austrijos, Vengrijos ir Kroatijos sienų įsikūręs miestelis puoselėja ypač senas futbolo tradicijas.

Pirmoji futbolo komanda Murska Sobotoje užgimė dar 1924-aisiais ir tai buvo viena pirmųjų šalies futbolo ekipų. Ilgus metus ji buvo Slovėnijos klubinio futbolo pakraščiuose, tačiau šovė į viršų šaliai atgavus nepriklausomybę nuo Jugoslavijos 1991 m.

Murska Sobotos komanda dukart tapo Slovėnijos vicečempione, dusyk žaidė šalies taurės finaluose ir vieną jų laimėjo.

Elvio Žaldario / fkzalgirio.lt nuotr./„Mura“ futbolininkai
Elvio Žaldario / fkzalgirio.lt nuotr./„Mura“ futbolininkai

Bet vėliau virš šio miesto komandos užplaukė tamsūs finansinių problemų debesys, lėmę, jog komanda dukart bankrutavo ir į elitą sugrįžo tik po daugiau nei dviejų dešimtmečių.

Atsitiesti „Mura“ klubui padėjo Slovėnijos verslininkas Robertas Kuzmičius. 2013-aisiais Murska Sobotos komanda buvo ištremta į ketvirtąjį šalies divizioną, bet po kelerių metų į komandą investavęs milijonierius, pralobęs komunikacijų versle, kartu su partneriais iš Rusijos komandą atgaivino.

Ji vos per penkerius metus nušuoliavo iki aukščiausios šalies lygos ir iš karto grįžo ant prizininkų pakylos, o 2020-2021 m. sezone sensacingai pirmą kartą miesto istorijoje tapo šalies čempione.

Dabar „Mura“ siekia dar vieno skambaus įrašo klubo istorijoje. Jei perlips „Žalgirį“, Slovėnijos čempionų komanda pirmąsyk žais Europos turnyro grupių etape.

Elvio Žaldario / fkzalgirio.lt nuotr./„Žalgiris“ – „Mura“
Elvio Žaldario / fkzalgirio.lt nuotr./„Žalgiris“ – „Mura“

„Kaip ir „Žalgiris“, taip ir mes galime pirmą kartą patekti į grupių turnyrą. Todėl esame ne mažiau motyvuoti“, – rungtynių išvakarėse kalbėjo „Mura“ treneris Ante Šimundža.

Kur stebėti?

Nors „Žalgiris“ žais vienas svarbiausių rungtynių klubo istorijoje, rungtynių per televiziją sirgaliai išvysti negalės.

Tie, kurie negalės atvykti į LFF stadioną, susitikimą galės žiūrėti tik per mokamą „Fanseat“ platformą, kurioje už rungtynių transliaciją teks pakloti 4,99 euro sumą.

Tuo tarpu 5,5 tūkst. žiūrovų talpinantis LFF stadionas ketvirtadienio vakarą gali būti apypilnis. Klubo atstovų teigimų, likus parai iki rungtynių buvo parduoti 2 tūkst. bilietų, tad tikėtina, jog žalgiriečius palaikys senokai Lietuvos futbole nematyta sirgalių minia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito