Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtyje kovoję Lietuvos futbolininkai atlaikė bulgarų apgultį

Atnaujintame Kauno Dariaus ir Girėno stadione gausiai tribūnas šeštadienio vakarą užpildę sirgaliai gavo įspūdingą futbolo vakarą, kuriame nuo 17-os minutės dešimtyje žaidusi Lietuvos rinktinė sugebėjo iškovoti valingas lygiąsias 1:1 su Bulgarijos komanda. Edgaro Jankausko komandai tai buvo pirmas iškovotas taškas „Euro 2024“ atrankoje.
Europos futbolo čempionato atrankos rungtynės: Lietuva – Bulgarija
Europos futbolo čempionato atrankos rungtynės: Lietuva – Bulgarija / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

E.Jankauskas daugelį nustebino dar mačui neprasidėjus, pasirinkęs labai drąsų starto vienuoliktuką, kuriame – net septyni A lygoje rungtyniaujantys žaidėjai. Trys futbolininkai atstovauja šiemet šalies čempionate stebinantiems „Šiauliams“, dviem iš jų – Rokui Lekiatui ir Deividui Šešplaukiui – tai buvo debiutas rinktinėje.

Šventinis futbolo vakaras startavo pozityviu emociniu pliūpsniu, kai 14-ąją minutę po Gvido Gineičio pakelto kampinio Edvinas Girdvainis meistriškai aplenkė visus varžovus, sėkmingai kyštelėjo koją ir kamuolys, brūkštelėjęs virpstą, įskriejo į bulgarų vartų tinklą.

E.Jankauskas atsargiai šyptelėjo ir džiaugsmingai sumušė delnais su už standartines padėtis atsakingu savo asistentu Vaidu Sabaliausku.

Viskas klostėsi pagal šeimininkų planą, gausiai tribūnas užpildžiusi minia triumfavo. Tai buvo pirmasis „Kauno Žalgirio“ gynėjo įvartis vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius.

Visgi džiaugsmas labai greitai virto didžiuliu nerimu. Jau po trijų minučių Justas Lasickas nekaltai kepštelėjo labai pavojingai link lietuvių vartų pasileidusiam Bulgarijos rinktinės lyderiui Kirilui Despodovui ir mačui vadovavęs danas Jakobas Alexanderis Sundbergas Liublianos „Olimpija“ gynėjo nepasigailėjo – už paskutinės vilties pražangą parodė raudoną kortelę.

Likusiems dešimtyje lietuviams buvo labai sunku. Stipriai virš Kauno prapliupęs vasarinis lietus merkė E.Jankausko švarką, o rinktinės vedlys ir toliau kantriai stovėjo šalia šoninės linijos bei stebėjo griūnantį žaidimo planą.

Iniciatyvą tvirtai perėmę svečiai galiausiai pramušė Edviną Gertmoną galingu tolimu Marino Petkovo šūviu 27-ąją minutę, bet tai ir tebuvo viskas.

Po pertraukos lietuviai kiek nusiramino, bulgarai turėjo iniciatyvą ir kelias progas, atliko 27 smūgius, 9 iš jų į vartų plotą, kėlė net 20 kampinių, bet galiausiai pramušti valingai žaidusių šeimininkų ir tarsi siena stovėjusio E.Gertmono taip ir neįstengė.

Bulgarija nelaimėjo jau septynioliktųjų pasaulio ar Europos čempionato rungtynių svečiuose iš eilės.

Mačą Dariaus ir Girėno stadione stebėjo 14230 žiūrovų. Iki šiol per nepriklausomos šalies istoriją daugiau sirgalių Lietuvos rinktinę palaikė vos kartą – 1995-aisiais, kai senajame Vilniaus „Žalgirio“ stadione lankėsi tuometiniai planetos vicečempionai italai (15 tūkst.).

Antradienį Lietuvos rinktinė Budapešte žais trečiąsias atrankos rungtynes su Vengrijos komanda.

Lietuva – Bulgarija 1:1

14' (1:0) Edvinas Girdvainis
27' (1:1) Marinas Petkovas

Lietuva: Edvinas Gertmonas; Markas Beneta, Rokas Lekiatas, Edvinas Girvainis, Justas Lasickas; Modestas Vorobjovas, Ovidijus Verbickas, Gvidas Gineitis; Eligijus Jankauskas, Deividas Šešplaukis, Fiodoras Černychas.

Bulgarija: Ivanas Dyulgerovas; Ilja Grujevas, Aleksas Petkovas, Valentinas Antonas, Patrikas-Gabrielis Galčevas; Marinas Petkovas, Ivaylo Čočevas, Stanislavas Šopovas, Martinas Mičevas; Spasas Delevas, Kirilas Despodovas.

Teisėjas – Jakobas Alexanderas Sundbergas (Danija)

G grupės turnyro lentelė
V Komanda R + = - Įvarčiai Taškai
1 Serbija 2 2 0 0 4:0 6
2 Vengrija 1 1 0 0 3:0 3
3 Juodkalnija 2 1 0 1 1:2 3
4 Lietuva 2 0 1 1 1:3 1
5 Bulgarija 3 0 1 2 1:5 1

Rungtynių eiga:

90+4 min. Mačas baigiasi. Pirmasis taškas „Euro 2024“ atrankoje.

90 min. Pridedamos 4 minutės. Tribūnos skanduoja „Lietuva, Lietuva!“.

87 min. Bulgarai šturmuoja lietuvių vartus. Mūsiškiai kantriai ginasi.

78 min. Lietuva atlieka paskutinį dvigubą keitimą Eligijų Jankauską ir Marką Benetą keičia Gratas Sirgėdas ir Artemijus Tutyškinas.

68 min. Reta proga Lietuvai. Gvidas Gineitis baudos smūgiu šauna smagiai, bet kamuolys skrieja šalia vartų.

65 min. Žaidimo tempas kiek pakrito. Bulgarai ilgiau žaidžia su kamuoliu, bet rimto pavojaus prie Lietuvos vartų jiems sukurti nepavyksta.

55 min. Gana rami kėlinio pradžia. Lietuviams didelių gaisrų pavyksta išvengti.

46 min. Prasideda antrasis kėlinys.

45 min. Pirmasis kėlinys baigiasi.

43 min. Dar vienas puikus bulgarų šansas, bet šeimininkus gelbsti nuostabiai sužaidęs Edvinas Gertmonas.

37 min. Dar vienas priverstinis keitimas. Kapitonas Fiodoras Černychas susiėmęs už kojos palieka aikštę ir savo vietą užleidžia Albanijos taurės laimėtojui Gyčiui Paulauskui.

35 min. Virš stadiono prapliumpa stiprus lietus. Gal padės jis.

32 min. Bulgarijos rinktinės lyderis Kirilas Despodovas dominuoja aikštėje ir kuria vieną pavojų po kito. Bus labai sunku...

27 min. ĮVARTIS. Bulgarai užgula mūsiškių vartus ir viskas baigiasi Marino Petkovo galingu smūgiu. Edvinas Gertmonas yra bejėgis – 1:1...

21 min. Edgaras Jankauskas priverstas atlikti keitimą. Vietoj Deivido Šešplaukio į atsivėrusį dešinį kraštą siunčiamas Pijus Širvys.

17 min. Lietuviai lieka dešimtyje. Raudoną kortelę gauna Justas Lasickas. Gynėjas kepšteli vienas prieš vieną iššokusį Bulgarijos rinktinės lyderį Kirilą Despodovą ir nors mūsiškiams pavyko apsiginti, mačo arbitras rodo Liublianos „Olimpija“ atstovui raudoną kortelę už paskutinės vilties pražangą.

14 min. ĮVARTIS!!! Lietuvos rinktinė išsiveržia į priekį. Po Gvido Gineičio perdavimo nuo kampinio gairelės pasižymi Edvinas Girdvainis. Po jo smūgio kamuolys atsimušė į virpstą ir įskriejo į vartus. 1:0!

9 min. Žaidimo sparta kiek krenta. Lietuviai pradeda vis ilgiau žaisti su kamuoliu.

3 min. Pirmosiomis minutėmis ilgiau kamuolį kontroliuoja svečiai, tačiau pirmasis pavojus kyla būtent prie bulgarų vartų. Suklydus Bulgarijos rinktinės vartininkui Ivanui Dyulgerovui, lietuviai gauna šansą, Eligijus Jankauskas stipriai siunčia kamuolį į baudos aikštelę, bet viskas baigiasi tik kampiniu.

1 min. Rungtynės prasideda.


Taip pat skaitykite:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas