Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Istorinė kelionė baigėsi: kovingas „Žalgiris“ nusileido „Slovan“

Vilniaus „Žalgiris“ kovojo iki paskutinių minučių, tačiau pratęsti istorinio žygio per Europą nepajėgė. Lietuvos čempionai pralaimėjo lemiamą kovą Bratislavos „Slovan“ futbolininkams 1:2 (0:2) ir baigė garbingą pasirodymą UEFA Konferencijų lygoje.

Pirmuoju klubu iš Lietuvos, patekusiu į grupių etapo varžybas Europoje, šiemet tapęs „Žalgiris“ iki pat paskutinio turo turėjo vilčių žengti dar toliau – į atkrintamąsias, bet tam reikėjo pergalės prieš „Slovan“.

Žvarbų lapkričio vakarą LFF stadione užduotis greitai tapo trigubai sunkesne, nes Vladimiro Čeburino auklėtiniai greitai praleido du Aleksandro Čavričiaus įvarčius (15 ir 23 min.).

A.Čeburinas perstumdė žaidėjus aikštėje, pakėlė nuo suolo rezultatyviausią A lygos žaidėją Renaną Oliverą, ir „Žalgiris“ suteikė vilties sausakimšam LFF stadionui vos prasidėjus antrajam kėliniui, kai F.Kyeremeh (47 min.) rado neuždengtą kampą „Slovan“ vartuose.

Šeimininkai atakavo ir rizikavo, apnuogindami užnugarį, tačiau daugiau įmušti neįstengė. „Slovan“, savo ruožtu, dar neišnaudojo ir auksinės progos 90-ąją minutę, kai G.Čakvetadzė neįmušė 11 m baudinio.

VIDEO: Sirgalių konfliktas LFF stadione

Aistros kunkuliavo ne tik ant dirbtinės LFF stadiono dangos, bet ir tribūnose. Antrojo kėlinio pradžioje jose kilo rimtas incidentas, kai įsiaudrinusius „Slovan“ aistruolius pabandė nuraminti apsaugos darbuotojai. Svečių sirgaliai laužė ir mėtė LFF stadiono kėdes, apsaugos darbuotojai atsakė ašarinėmis dujomis.

Laimėjęs Vilniuje Bratislavos klubas (11 tšk.) laimėjo ir H grupę. Tai reiškia, kad „Slovan“ pateko tiesiai į Konferencijų lygos aštuntfinalį, o tiek pat taškų surinkęs, bet dėl prastesnių tarpusavio rezultatų antras likęs „Basel“ (11 tšk.) turės varžytis įkrintamosiose.

„Basel“ ketvirtadienio vakarą Armėnijoje savo rungtynes baigė be vieno pašalinto žaidėjo, tačiau 2:1 palaužė Jerevano „Pyunik“, kuris su 6 taškais finišavo trečias. „Žalgiris“ su 5-iais liko ketvirtas.

Istorinis žygis Europoje gerokai papildys „Žalgirio“ piniginę. Vilniečiai uždirbo apie 4 mln. eurų premijų – daugiausiai Lietuvos sporto istorijoje.

Rungtynių eiga

90+5 min. Finalinis teisėjo švilpukas. Istorinė „Žalgirio“ kelionė per Europą šiemet baigiasi. „Slovan“ laimi 2:1.

90 min. Teisėjas prideda 5 minutes. „Žalgirį“ dabar išgelbėtų tik stebuklas.

88 min. 11 m baudinys į „Žalgirio“ vartus... F.Kyeremeh griauna G.Čakvetadzę, šis pats stoja mušti baudinio, bet pataiko į skersinį. Rezultatas nesikeičia – „Žalgiriui“ vis dar trūksta 2 įvarčių.

80 min. „Žalgiriui“ lieka 10 minučių ir tiek, kiek pridės teisėjas, vilties. Šeimininkai stengiasi, rizikuoja ir atakuoja varžovus, bet „Slovan“ kol kas sėkmingai ginasi.

70 min. Šeimininkai reikalauja baudinio, bet teisėjas pražangą fiksuoja M.Oyewusi.

66 min. „Žalgiris“ vis labiau rizikuoja ir stengiasi pulti „Slovan“ vartus, apnuogindamas gynybą. Laimei, varžovai už tai nebaudžia, nors turėjo dvi puikias galimybes tą padaryti.

57 min. Rimti neramumai kyla tribūnose. Dar iki kelionės į Lietuvą neadekvačiu elgesiu pagarsėję „Slovan“ sirgaliai susiremia su apsaugos darbuotojais – skraido net ir kėdės.

52 min. Dar viena aštri „Žalgirio“ ataka, bet „Slovan“ vartų sargas atmuša pavojingą perdavimą kojomis.

47 min. „Žalgiris“ iš rūbinės grįžta su trenksmu!! Nuo suolo pakeltas R.Oliveira pasidalina kamuoliu su F.Kyeremeh ir pastarasis muša į artimąjį vartų kampą. Stadionas ir viltys atgyja.

46 min. V.Čeburinas imasi permainų. P.Mamičių ir M.Miličkovičių keičia K.Kažukolovas ir R.Oliveira.

Pirmas kėlinys

45 min. Teisėjas iš Portugalijos Luisas Godinho neprideda nė vienos minutės. „Žalgiris“ keliauja į rūbinę, kur bandys rasti atsakymus ir pakeisti rungtynių tėkmę antrajame kėlinyje.

43 min. Užsitęsusi „Žalgirio“ ataka baigiasi P.Mamičiaus smūgiu ne pagrindine dešine koja. „Slovan“ vartininkas nukreipia kamuolį į kampinį, po kurio „Žalgiris“ užkuria laužą prie varžovų vartų, bet M.Paveličius į vartus galiausiai nepataiko.

39 min. „Slovan“ atsitraukia prie savo vartų ir leidžia žaisti su kamuoliu „Žalgiriui“, tačiau V.Čeburino auklėtiniams rasti skylių sutankintoje varžovų gynyboje nesiseka...

31 min. „Basel“ daro savo darbą Armėnijoje. Šveicarijos klubas taip pat pirmauja 2:0. Dabar lieka tikėtis tik „Žalgirio“ sugrįžimo.

29 min. „Žalgiris“ atrodo sutrikęs ir pasimetęs. Šeimininkai tikėjosi tikrai ne tokios rungtynių pradžios, tačiau kol kas viskas vyksta pagal „Slovan“ planą – svečiai patikimai ginasi ir pavojingai kontratakuoja.

22 min. „Slovan“ muša antrą... P.Mamičius vėl vėluoja gynyboje, greitesnis varžovas kelia kamuolį ir A.Čavričius dvigubina svečių pranašumą. „Žalgiriui“ reikia mušti jau net 3 įvarčius...

18 min. Kitose rungtynėse „Basel“ muša įvartį į Jerevano „Pyunik“ vartus – palankus rezultatas „Žalgiriui“, bet dabar jau patiems reikia vytis varžovus.

16 min. Stebint vaizdo pakartojimą, atrodo, kad E.Ramirezas galėjo būti nuošalėje. Vis dėlto Konferencijų lygoje VAR (vaizdo peržiūros sistemos) nėra ir nuošalės linijos nėra braižomos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Slovan“ futbolininkai
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Slovan“ futbolininkai

15 min. Svečiai muša įvartį. „Slovan“ žaibiškai kontratakuoja, atsiduria 3 prieš 2 šeimininkų gynėjus, E.Ramirezas perduoda kamuolį iš krašto ir A.Čavričiui lieka tik šiek tiek įmušti į tuščius vartus.

14 min. Pavojinga „Slovan“ ataka. Laimei, aštrus perdavimas iš kairiojo atakos krašto adresato nesuranda. Kol kas būtent kairiajame krašte, kuriame ginasi P.Mamičius, kyla daugiausia problemų.

8 min. Dvi iš eilės žaibiškos „Žalgirio“ atakos. Tiesa, rimtesnio pavojaus nei vieniems, nei kitiems sukurti kol kas nepavyksta.

3 min. „Žalgiris“ kol kas žaidžia atsargiai, nerizikuoja ir nesistengia spausti varžovų prie jų vartų. M.Oyewusi atsiduria vienas prieš vieną prieš varžovo gynėją, bet nigeriečio smūgis skrieja aukštai virš vartų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./LFF stadiono tribūnose – ir prezidentas su žmona
Lukas Balandis / BNS nuotr./LFF stadiono tribūnose – ir prezidentas su žmona

1 min. Rungtynės prasideda. LFF stadiono dirbtinę dangą prausia lietutis, tačiau tribūnos pilnos ir triukšmingos.

Rezultatyviausias A lygos futbolininkas Renanas Oliveira rungtynes pradeda ant atsarginių suolo. Jį keičia Francis Kyeremeh.

Prieš rungtynes

„Žalgirio“ užduotis paskutiniame H grupės mače – aiški. Pergalė mažiausiai dviejų įvarčių skirtumu (2:0, 3:1 ir t.t.) garantuotų bilietą į kitą etapą.

Jei pavyktų laimėti minimaliu skirtumu (1:0, 2:1 ir t.t.), tuomet tektų dairytis į kitas grupės rungtynes ir tikėtis, kad „Basel“ Armėnijoje nepralaimės Jerevano „Pyunik“.

Išsipildžius vienam iš šių scenarijų, „Žalgiris“ kiltų į 2 grupės vietą ir kitąmet varžytųsi Konferencijų lygos įkrintamosiose (su vienu iš trečią vietą UEFA Europos lygos grupėse užėmusiu klubu). Pakilti į 1 vietą ir taip iš karto patekti į Konferencijų lygos aštuntfinalį vilniečiai nebegali.

Ketvirtadienį rungtynės vyks sausakimšame LFF stadione – išpirkti visi apie 5 tūkst. bilietų.

Patekimas į kitą etapą dar gerokai papildytų ir „Žalgirio“ piniginę. Vilniečiai jau dabar yra uždirbę rekordinę bet kokio Lietuvos sporto klubo premiją – beveik 4 mln. eurų.

Pergalė prieš „Slovan“ pridėtų dar 500 tūkst., antra vieta grupėje – dar 325 tūkst., o patekimas į įkrintamąsias varžybas – dar 300 tūkst., neskaičiuojant papildomų pajamų už bilietus ir t.t.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas