Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italų laukęs A.Novikovas nesikuklina: „Teigiamas rezultatas – patekti į pasaulio čempionatą“

Arvydas Novikovas, skirtingai nei dalis Lietuvos futbolo gerbėjų, trynė rankomis, kai pirmadienį pasaulio čempionato atrankos burtuose lietuviai pateko į vieną grupę su galingąja Italija. Rezultatyviausių visų laikų rinktinės futbolininkų sąraše sparčiai į viršų kopiantis A.Novikovas prieš mūšį baltos vėliavos nekelia – teigiamas rezultatas jam būtų patekimas į planetos pirmenybes.
Arvydas Novikovas
Arvydas Novikovas / „Scanpix“ nuotr.

„Aš norėjau, kad mums italai papultų. Nė karto nežaidžiau su Italijos rinktine, norėjau italų arba Nyderlandų. Esu laimingas dėl to. Aišku, tai labai gera komanda, nėra ką slėpti. Žiūrėsim, kaip bus, reikia ruoštis. Papuolėme į penkių komandų grupę, su visais žaisti bus sunku“, – 15min po burtų kalbėjo A.Novikovas.

Taip pat C grupėje su Lietuva ir Italija dar bus Šveicarija, Šiaurės Airija ir Bulgarija.

Atrankos į pasaulio čempionatą C grupė
Komanda Vieta FIFA reitinge
Lietuva 129
Italija 10
Šveicarija 16
Šiaurės Airija 45
Bulgarija 68

A.Novikovas prisimena, kad su šveicarais yra žaidęs kartą – 2014-ųjų lapkritį. Tada dar Igorio Pankratjevo vadovaujami lietuviai Sankt Galene šeimininkų buvo suvarpyti net 0:4.

Šiaurės Airijos ir Bulgarijos rinktinės dar nečiupinėtos A.Novikovui, o ir Lietuvos komanda šiuos varžovus buvo sutikusi itin seniai: su Jungtinės Karalystės atstovais pastarąjį kartą žaidėme dar 1993-siais ir pralaimėjome 0:1, o su bulgarais draugiškame mače vienintelį kartą buvome susitikę 2003-siais – dvikova baigėsi nesėkme 0:3.

Lietuvos ir Italijos rinktinių tarpusavio susitikimai
Data Kur vyko? Baigtis Rezultatas Turnyras
1995 balandžio 26 d. Lietuva, „Žalgirio“ stadionas Pralaimėjimas 0:1 Europos čempionato atranka
1995 lapkričio 15 d. Italija, „Stadio Giglio“ Pralaimėjimas 4:0 Europos čempionato atranka
2001 kovo 28 d. Italija, „Stadio Nereo Rocco“ Pralaimėjimas 4:0 Pasaulio čempionato atranka
2001 rugsėjo 1 d. Lietuva, Dariaus ir Girėno stadionas Lygiosios 0:0 Pasaulio čempionato atranka
2006 rugsėjo 2 d. Italija, „San Paolo“ stadionas Lygiosios 1:1 Europos čempionato atranka
2007 birželio 6 d. Lietuva, Dariaus ir Girėno stadionas Pralaimėjimas 0:2 Europos čempionato atranka

Tad koks rezultatas būtų teigiamas Lietuvai šioje grupėje?

„Aišku, teigiamas rezultatas – patekti į pasaulio čempionatą. O kaip bus ir kiek taškų surinksime – laikas parodys“, – nevyniojo į vatą A.Novikovas.

Nesėkmių liūne skendo Lietuvos rinktinė pastaraisiais metais, tačiau rugsėjį prasidėjusi sėkminga atkarpa vėl įpūtė tikėjimo tiek sirgaliams, tiek ir patiems žaidėjams.

Eero Vabamagli/Postimees.ee nuotr./Lietuvos ir Estijos futbolo rinktinių mačas Taline baigėsi lietuvių pergale 3:1. Arvydas Novikovas pelnė 2 įvarčius.
Eero Vabamagli/Postimees.ee nuotr./Lietuvos ir Estijos futbolo rinktinių mačas Taline baigėsi lietuvių pergale 3:1. Arvydas Novikovas pelnė 2 įvarčius.

Per aštuonerias rungtynes nuo rugsėjo 4-sios lietuviai ketverias laimėjo ir dvi pabaigė lygiosiomis.

„Manau, kai laimėjome tas rungtynes prieš Albaniją, įgavome pasitikėjimo, o tai labai daug duoda. Pradėjome tikėti, kad galime žaisti futbolą ir rodyti rezultatus“, – svarstė A.Novikovas.

O kas kišo koją prieš tai?

„Sunku pasakyti. Gal kai kuriais momentais nesisekdavo. Nesakau, kad gerai žaisdavom ir nesisekė, nors buvo ir tokių rungtynių. Dažniausiai blogai žaisdavom ir tiek, praradom pasitikėjimą savimi. Tada laimėjom, o kai laimi – viskas būna gerai: ir nuotaika, ir rūbinėje atmosfera. Kai laimi – visad malonu, žengiam link pozityvo ir tikiuosi, kad nenukrypsim nuo to kelio“, – kalbėjo rezultatyviausias dabartinės rinktinės žaidėjas.

Pradėjome tikėti, kad galime žaisti futbolą ir rodyti rezultatus

Vilkėdamas rinktinės marškinėlius A.Novikovas jau yra pelnęs 12 įvarčių ir dalinasi 2-3 pozicijas visų laikų rezultatyviausių sąraše. Tiek pat įvarčių mušęs yra Antanas Lingis, kuris rinktinėje žaidė 1928-1938 metais.

Snaiperių viršūnėje – Tomas Danilevičius, mušęs 19 kartų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tomas Danilevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tomas Danilevičius

„Įvarčius visada smagu mušti, ypač už rinktinę. Aišku, būtų malonu pasivyti Tomą Danilevičių, bet svarbiausia, kad būtų rezultatas, pergalės. Manau, kiekvieno svajonė yra patekti į kurį nors didelį čempionatą – pasaulio ar Europos. Mielai rinkčiausi patekimą į didįjį čempionatą vietoj tų įvarčių“, – nedvejoja A.Novikovas.

Per tą pozityviąją aštuonerių rungtynių atkarpą rinktinėje A.Novikovas mušė keturis įvarčius – tiek pat, kiek ir savo naujajame klube Turkijoje „BB Erzurumspor“.

Praėjusiame sezone Varšuvos „Legia“ spalvas gynęs lietuvis patraukė piečiau ir kol kas yra rezultatyviausias savo komandoje, sužaidusioje 10 rungtynių Turkijos čempionate.

„Kai tik perėjau į Turkiją, pradėjo sektis. Ne tai kad sektis, bet tiesiog be traumų kol kas (spjaudo per petį – aut. past.). Tikiuosi, kad nebus jų ir toliau. „Legia“ komandoje irgi viskas buvo neblogai, bet kamavo traumos. Persikėliau į Turkiją, viskas yra gerai, tikiuosi, kad ir toliau taip bus“, – aiškino A.Novikovas.

„Twitter“ nuotr./Arvydas Novikovas
„Twitter“ nuotr./Arvydas Novikovas

„BB Erzurumspor“ kol kas užima 17-ąją vietą 21-os komandos čempionate, tačiau Lietuvos rinktinės lyderis patenkintas sąlygomis nė pusės milijono gyventojų neturinčiame Erzurume, įsikūrusiame Turkijos pietuose. Tik rezultatų geresnių dar reikia palaukti.

„Kas nesiklijuoja? Nežinau, manau, kad mes žaidžiame gerą futbolą, tiesiog gal nepasiseka kai kuriais momentais, nesugebame išlaikyti pozityvaus rezultato. Komandoje daug naujų žaidėjų, reikia susižaidimo. Klubas išėjo iš žemesnės lygos į aukščiausią, pradėti yra sunku, ypač, kai daug naujokų. Manau, kad viskas susiklijuos ir bus gerai, esame gera komanda ir pakilsime aukščiau“, – tiki A.Novikovas.

Kol kas čia kritikos dar nesulaukiau, bet tai ateis

Su sirgaliais akis į akį jam dar neteko susitikti dėl pandemijos, tačiau jau dabar lietuvio instagrame matomas turkiškas dėmesys.

„Turkų yra daug, jie gyvena futbolu, iš jų gal kiek daugiau dėmesio gaunu, bet nereiškia, kad Lenkijoje jo nesulaukdavau. Ir kritikos, ir dėmesio būdavo. Kol kas čia kritikos dar nesulaukiau, bet tai ateis. Aišku, geriausia yra sveika kritika“, – kalbėjo A.Novikovas.

Bandydamas kilti aukštyn su Erzurumo komanda Lietuvos rinktinės lyderis jau gali pradėti skaičiuoti ir artėjančias dienas iki susidūrimo, kurio taip laukė – rungtynės Vilniuje tarp Lietuvos ir Italijos vyks kovo 31-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas