Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jis prikėlė „Chelsea”: vokietis klupdo geriausius Europos trenerius

Viskas prasidėjo nuo Jose Mourinho. Tada atėjo laikas Diego Simeone, kuris buvo įveiktas dukart, tada sekė Jurgenas Kloppas, Carlo Ancelotti, o pastaruoju metu krito ir Pepas Guardiola. Penki garsūs Europos futbolo strategai jau sveikino su pergale Thomą Tuchelį, kai šis vokietis stojo prie Londono „Chelsea“ vairo sausį.

Maža to, Th.Tuchelio komanda net nepraleido įvarčio per tas pergales prieš „Tottenham Hotspur“, Madrido „Atletico“, „Liverpool“, „Everton“ ir „Manchester United“ per tris pastaruosius mėnesius, per kuriuos „Chelsea“ tapo viena geriausiai besiginančių ekipų Europoje.

Jei neskaičiuotume pralaimėjimo 2:5 kuklesnei „West Bromwich Albion“ komandai rungtynėse, kuriose „Chelsea“ beveik valandą žaidė dešimtyje dėl Thiago Silvos pašalinimo, tada Londono klubas praleido vos 4 įvarčius per 20 mačų vadovaujant Th.Tucheliui.

Šis neįtikėtinas rodiklis dabar atsisuka prieš Madrido „Real“ ir jam vadovaujantį legendinį Zinedine'ą Zidane'ą, nes antradienį vakare Ispanijoje vyks Čempionų lygos pirmoji pusfinalio dvikova.

Suprasti akimirksniu

  • Čempionų lygos pusfinalio pirmosios rungtynės:
  • Antradienis 22 val.: Madrido „Real“ – Londono „Chelsea“
  • Trečiadienis 22 val.: „Paris Saint-Germain“ – „Manchester City“

„Jei neįmanoma sužaisti savo gražiausių rungtynių, mes bent jau padarome taip, kad mūsų varžovai nesužaistų savo geriausio mačo, – pirmadienį pabrėžė Th.Tuchelis. – Turime stiprų būrį žaidėjų, jaučiu, kad visi esame labai labai įsitraukę fiziškai į rungtynes, taip pat kartu pasirengę dirbti ir kentėti.“

Vokiečio įdiegtos gynybos transformacija jau padėjo „Chelsea“ patekti į FA taurės finalą, įsiterpti tarp keturių geriausių Anglijos lygos komandų ir pasiekti Čempionų lygos pusfinalį pirmąkart nuo 2014 metų.

Remiasi patikimais gynėjais

Th.Tuchelis neturėjo nė 24 valandų susipažinti su žaidėjais, kai pirmąsyk vadovavo rungtynėms, prie „Chelsea“ vairo pakeitęs atleistą Franką Lampardą. Vokietis iškart gražino į aikštę primirštus patyrusius gynėjus.

Komandos kapitonas Ceseras Azpilicueta ir Antonio Rudigeris – kieti, drausmingi, nesąmonių nedarantys gynėjai pateko į starto sudėtį per 0:0 pasibaigusį mačą su „Wolverhamptonu“ sausio 27 dieną ir nuo tada tapo „Chelsea“ gynybos pamatais.

C.Azpilicueta ir A.Rudigeris žaidžia kartu su Thiago Silva ir pasaugo šį 36 metų brazilą, kuriam reikėjo priprasti prie Anglijos futbolo intensyvumo po persikėlimo iš „Paris Saint-Germain“. Net kai Th.Silvos nėra, Andreas Christensenas užpildo gynėjų trejetą ir gynyba lieka tvirta lyg uola.

„Scanpix“ nuotr./Londono „Chelsea“
„Scanpix“ nuotr./Londono „Chelsea“

„Svarbiausia yra kokybė ir susiklausymas darant dalykus, kuriuos reikia padaryti, – sakė Th.Tuchelis. – Ar galiu padėti komandos draugui, kai šis eina į kovą dėl kamuolio? Ar aš gerai atlieku savo vaidmenį ir esu 100 proc. patikimas? Ar gali gynybos vaikinai pasikliauti saugais? Ar gali saugai pasikliauti puolėjais? Žinoma, kad taip.“

Pakeista sistema

Gynybai sutvirtėti padėjo Th.Tuchelio sprendimas atraminius saugus aikštėje nuleisti giliau ir suteikti jiems daugiau gynybinių užduočių.

Antradienio vakarą šioje pozicijose žais N.Golo Kante ir Jorginho, nes dar vienas pasirinkimas – Mateo Kovačičius yra traumuotas. Du giliau nusileidę vidurio saugai retai suteikia erdvių priešakyje gynybos ir pasaugo kurį nors kraštą, kai į puolimą pasileidžia žaidėjai kraštais – įprastai kaire Benas Chilwellas, o dešine – Reece'as Jamesas.

Tokia nepajudinama struktūra padeda smaugti varžovus ir verčia juos žaisti plačiau. Net Anglijos čempionato lyderis „Manchester City“ užstrigo bekurdamas nors vieną gerą progą Vemblio stadione, kai „Chelsea“ laimėjo FA taurės pusfinalio rungtynes.

Paslanki puolimo grandis

Nauja negailestinga darbo etika lemia ir Th.Tuchelio puolimo trejeto pasirinkimą. Atakos smaigalyje nelieka vietos net tokiems įvarčių meistrams kaip Olivier Giroud'ui ar Tammy Abrahamui.

Vietoj jų, dažniau pasirenkami Christianas Pulisičius, Kai Havertzas ir Masonas Mountas – jauni mobilūs žaidėjai, kurie su šypsena skuba į gynybą ir kurių gynybinės vertybės yra kone tokio pat lygio, kaip ir puolimo.

„Manau, kad kai rezultatai yra geri, kyla nedaug klausimų, – sakė Ch.Pulisičius. – Gera žiūrėti žavų atakuojantį ir laisvai plaukiantį futbolą visą laiką, bet galiausiai, kai sezonas ateina į pabaigą, labiau rūpi rezultatai.“

„Scanpix“ nuotr./Masonas Mountas
„Scanpix“ nuotr./Masonas Mountas

Nė vienas žaidėjas negali būti užtikrintas dėl savo vietos Th.Tuchelio komandoje – net ir vartininkas. Pirmasis pasirinkimas ten Edouardas Mendy dukart jau užleido savo vietą vartuose Kepai Arrizabalagai per paeiliui vykusias FA taurės ir „Premier“ lygos rungtynes.

Yra reguliari rotacija gynybos kraštuose, o puolimo kraštuose žaidėjai irgi reguliariai keičiasi – Timo Werneris ir Callumas Hudsonas-Odoi dažnai patenka į sudėtį. Tai leidžia visiems žaidėjus likti budriems ir įsitraukusiems.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jorginho, Timo Werneris ir Hakimas Ziyechas švenčia „Chelsea“ įvartį FA taurės pusfinalyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jorginho, Timo Werneris ir Hakimas Ziyechas švenčia „Chelsea“ įvartį FA taurės pusfinalyje

„Tai ryšį tarp žaidėjų padaro labai labai stiprų ir glaudų“, – teigė Th.Tuchelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento