Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 27

Kaip anglų Hobitas sukonstravo Kanados futbolo stebuklą?

Rungtynių su Kanada išvakarėse kroatų bulvarinis dienraštis „24 sata“ išspausdino Johno Herdmano piešinį, kuriame jis yra visiškai nuogas ir prisidengęs klevo lapais vos dvi vietas – burną bei tarpukojį. Vietoj to, jog įsižeistų, 47-erių anglų specialistas tik pasijuokė iš jį sukūrusių žurnalistų.

„Turi burną, bet ar turi kiaušinius?“, – skelbė antraštė prie skandalingos nuotraukos, priminusi istoriją, kai po pirmojo Belgijai pralaimėto mačo Kanados strategas žadėjo dabar sutvarkyti kroatus ir savo ugningą kalbą auklėtiniams pariebino nevartotina leksika.

J.Herdmano atsakymas į žurnalistų provokaciją buvo toks, koks ir jo komandos žaidimas – žaibiškas, stebinantis, keliantis susižavėjimą.

„Mačiau tą nuotrauką ir galiu pasakyti, kad mano žmona sutiktų su jumis, vyručiai. Ji tikrai norėtų gauti vaikiną, kuris toje nuotraukoje. Iš tiesų manasis pilvas šiek tiek didesnis. Tikrai per daug valgau“, – spaudos konferencijoje prieš rungtynes juokėsi treneris.

24sata.hr nuotr./„24 sata“ skandalingasis viršelis
24sata.hr nuotr./„24 sata“ skandalingasis viršelis

Šį pasaulio čempionatą Kanada priima kaip žaismingą nuotykį. Netgi po nuviliančio pirmo mačo, kuriame „Klevo lapai“ sužaidė nuostabias rungtynes, užkūrė tikrą pirtį vienai stipriausių Europos komandų Belgijai ir pelnė daugybę sirgalių simpatijų, bet vis tiek aikštę paliko nuleistomis galvomis ir pralaimėję vieno įvarčio skirtumu.

Kartu su simpatijomis J.Herdmano vyrai užsitarnavo ir pagarbą. Šį žodį, kalbėdamas apie Kanados rinktinę, mačo išvakarėse ne kartą pakartojo tiek kroatų strategas Zlatko Daličius, tiek kartu su juo spaudos konferencijoje dalyvavęs Ivanas Perišičius.

Ir visgi kroatas užsiminė, kad daugiau pagarbos iš varžovų nusipelno ir jo treniruojama komanda, juk ji – dabartinė pasaulio vicečempionė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Herdmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Herdmanas

Į antrą pasaulio čempionatą Kanada sugrįžo po 36-erių metų ir sunku patikėti, bet vos per ketverius metus tapo tikra futbolo šalimi. Kaip?

Vos vieno mačo užteko, jog kanadiečiai būtų pradėti vadinti šio pasaulio čempionato atradimu. Ledo ritulio ir kerlingo šalis tampa vis svarbesniu žaidėju ir futbolo pasaulyje.

Per ketverius metus „Klevo lapai“ atliko įspūdingą šuolį FIFA nacionalinių rinktinių reitinge ir iš 94-osios pozicijos pakilo į 33-ąją. Būtent tokią vietą kanadiečiai užėmė vasario mėnesį ir tai yra aukščiausia pozicija šios šalies istorijoje.

Į pasaulio čempionatą Kanada atvyko kaip 41-oji FIFA reitingo komanda, o ryškiausios komandos žvaigždės Alphonso Daviesas ir Jonathanas Davidas, nors ir gimė ne Kanadoje, jau kuris laikas priklauso perspektyviausių planetos žaidėjų sąrašui.

Ir visgi ne A.Daviesas, J.Davidas ar puikiai prieš belgus aikštės viduryje sužaidęs Stephenas Eustáquio yra didžiausi šios sėkmės kaltininkai.

Tas žmogus – J.Herdmanas, į vyrų futbolą atėjęs kiek neįprastu keliu ir anksčiau treniravęs Naujosios Zelandijos ir Kanados moterų rinktines.

Geriau pažįstantys šį trenerį pasakys, jog jo skambus pareiškimas apie kroatų rinktinę neturėtų stipriai stebinti.

J.Herdmanas visuomet buvo pašėlęs vyrukas.

Beveik prieš trisdešimt metų, skrisdamas į Malagą, vos lėktuvui pakilus į orą, pasakė palydovams, jog vežasi sprogstamąjį užtaisą ir paprašė, jog pilotai nukreiptų lainerį į Beirutą. Įgula būsimo trenerio nepaklausė ir tęsė kelionę, o nusileidus Andalūzijos kurorte, J.Herdmaną oro uoste sulaikė policija.

Teisindamasis dėl tokio elgesio, J.Herdamas tikino, jog tiesiog „norėjo pralaužti ledus“ su įgulos nariais. Tuo metu vaikinui buvo septyniolika.

Dabar – 47-eri ir jis jau ketverius metus treniruoja Kanados rinktinę.

Tiek laiko užteko, kad jo kūrinys patektų tarp 32 stipriausių planetos komandų – ten, kur Kanada nebuvo 36-erius metus.

„Scanpix“ nuotr./Johnas Herdmanas
„Scanpix“ nuotr./Johnas Herdmanas

Ilgą laiką Kanados futbolas buvo neatsiejamas nuo Jungtinių Amerikos Valstijų. Ontario provincijos „Galt“ komanda netgi laimėjo 1904-ųjų vasaros olimpinių žaidynių Sent Luise futbolo turnyrą, nors kitos dvi varžovės buvo vietinės amerikiečių komandos.

Sunku patikėtiti, bet iš tikrųjų Kanada yra viena pirmųjų šalių pasaulyje, kur buvo pradėtas žaisti šiuolaikinis futbolas ir taip yra dėl glaudžių jos santykių su Didžiąja Britanija.

Pirmosios rungtynės Toronte buvo sužaistos dar XIX a. viduryje, tarptautinės – tik aštuntajame dešimtmetyje.

Kaip ir daugumoje britų kolonijų ar dominijų, futbolas Kanadoje netapo pagrindine sporto šaka. Naujojoje Zelandijoje išpopuliarėjo regbis, Australija išrado australietišką futbolą, JAV – amerikinį.

Kanada nebuvo išimtis. Atsižvelgiant į klimato sąlygas, čia įsitvirtino ledo ritulys, atsirado kanadietiškasis futbolo variantas (labai panašus į amerikietišką futbolą).

Tradicinio futbolo daigai atšiaurioje Kanados žemėje skverbėsi sunkiai. Iki 1958-ųjų Kanada net nedalyvavo pasaulio čempionatų atrankose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas