Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 18

Kartvelų istoriniam „kintouri“ paruošta ypatinga scena

Dortmundas – trečias pagal dydį miestas Reino-Vestfalijos žemėje po Kelno ir Diuseldorfo ir aštuntas visoje Vokietijoje, bet meile futbolui ši vieta lenkia visus. Ir ne tik todėl, kad turi Vokietijos futbolo muziejų ar didžiausią šalyje stadioną. „Euro 2024“ viešintis 15min žurnalistas antradienį lankosi Turkijos ir Sakartvelo rungtynėse.

Antrojo pasaulinio karo metais Dortmundas buvo vienas labiausiai bombarduotų Vokietijos miestų ir liūdnai įsirašė į istoriją su vieno taikinio rekordu, nes buvo sugriauta net 98 proc. vietos pastatų, tačiau net po šio smūgio jis greitai atsistojo ant kojų ir vėl tapo vienu svarbiausių anglies, plieno, alaus, o galiausiai ir futbolo centrų.

Žlugus šimtametei plieno ir anglies pramonei, miestas vėl greitai persiorientavo į aukštųjų technologijų, biomedicinos ir mikrosistemų sektorius, kurie užtikrinta vietos gyventojams solidžią gyvenimo kokybę – gal dėl to Dortmundas įvardijamas tarp mažiausiai stresą keliančių miestų pasaulyje.

„Jums geriausia būtų eiti iki stadiono pėsčiomis, truksite apie 40 minučių, išvengsite kamščių, nereiks brautis per sirgalius ir turėsite progą apžiūrėti miestą“, – Dortmundo geležinkelio stotyje man sako „Euro 2024“ savanoris.

Prieš vykdamas į Dortmundą, žinojau, kad „Signal Iduna Park“ yra išskirtinis ir tuo, jog turi dvi U45 ir U46 geležinkelio linijas, kurios įjungiamos tik rungtynių dienomis, tad šis pasiūlymas mane kiek nustebino, bet laiko turėjau, rekomendacija pasinaudojau ir labai greitai suvokiau, kodėl tai ir tvariausio Vokietijos miesto etiketę nešiojantis miestas.

Imago / Scanpix nuotr./Žaliasis koridorius į stadioną
Imago / Scanpix nuotr./Žaliasis koridorius į stadioną

Nuo stoties iki rungtynių vietos, kuri čempionato metu pervadinta į Dortmundo stadioną, – 3 km pėsčiomis. Visas šis atstumas padengtas žaliu dirbtiniu kilimu – kad sirgaliai galėtų nesunkiai rasti areną net ir neišsitraukę iš kišenių savo mobiliųjų.

Eidamas šiuo maršrutu pamatai, kad Dortmundas – futbolu alsuojantis miestas. Kiekviena šalia esanti kavinė, kirpykla ar parduotuvė šiomis dienomis gyvena futbolo švente. Net vaistinės vitrina išpuošta specialiais „Euro 2024“ rekvizitais – perki vitaminus, kartu gauni turnyro lentelę, kurią gali pasikabinti ir pildyti rezultatus.

Kartu matyti, kad Dortmundas – ir imigrantų miestas, kuriame gyvena nemažos turkų ir Pietų Europos gyventojų bendruomenės, taip pat čia viena ryškiausių slavų diasporų šalyje.

Topteli galvoje, kad „Euro 2024“ F grupės startui tarp Turkijos ir Sakartvelo sunkiai rasi geresnę vietą.

Įprastai šio miesto futbolo kultūroje dominuoja geltona spalva, o raudona reiškia didžiausią „Borussia“ priešą Miuncheno „Bayern“, tačiau į raudonai nusidažiusią turkų ir kartvelų jūrą antradienio vakarą vietos gyventojai žvelgė su šypsena.

„Scanpix“ nuotr./Turkijos sirgaliai Dortmunde
„Scanpix“ nuotr./Turkijos sirgaliai Dortmunde

„Raudona tikrai mūsų negąsdina. Dortmundas istoriškai yra vadinamas „socialdemokratų širdimi“, mat čia politiškai dominuojanti partija yra SPD“, – pasakojo „Borussia“ futbolininkų ir menininkų pamėgtame istoriniame Kreuzviertel rajone esančiame buvusio „Borussia“ žaidėjo Kevino Grosskreutzo įkurtame bare „Mit Schmakes“ kartu su kartvelais „Dortmunder“ alų gurkšnojęs vietinis Ralfas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius