Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos lygos taurė po futbolo trilerio atiteko Londono „Chelsea“ ekipai

Šiandien UEFA Europos lygoje vyko 2012-2013-ųjų metų finalas, kuriame paaiškėjo naujas trofėjaus savininkas. Juo trečiadienio vakarą Amsterdame tapo anglų Londono „Chelsea“ klubas, kuris po atkaklios ir neįtikėtinos dvikovos 2:1 (0:0) palaužė potugalų Lisabonos „Benfica“.
Londono „Chelsea“ triumfas Europos lygos finale
Europos lygos finalas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo antrasis Londono ekipos trofėjus tarptautinėje arenoje per pastaruosius dvejus metus. Praėjusiais metais „Chelsea“ džiūgavo iškovojusi Čempionų lygą.

Futbolo trilerį Amsterdame vainikavo lemiamas įvartis per teisėjo pridėtą laiką – ji pelnė Branisalavas Ivanovičius, pasiuntęs galva kamuolį į „Benfica“ vartus.

Prieš tai įvarčius pelnė: anglams 60-ąją minutę – Fernando Torresas, o 68-ąją min. rezultatą nuo 11 metrų žymos išlygino Oscaras Cardozo.

„Chelsea“ tapo tik ketvirtoji komanda Europoje (po Turino „Juventus“, Amsterdamo „Ajax“ ir Miuncheno „Bayern“), laimėjusi visus tris didžiausius UEFA turnyrus – Londono klubas 1971 ir 1998 m. iškovojo UEFA Taurių laimėtojų taurę, o 2012 m. – ir UEFA Čempionų lygą.

„Benfica“ jau yra žaidusi UEFA Europos lygos finale (1983 m.), kai 1:2 nusileido Briuselio „Anderlecht“.

„Benfica” – „Chelsea” 1:2 (0:0).

Įvarčiai: O. Cardozo (68 min. – 11 m baudinys)/ F. Torresas (60), B. Ivanovičius (90+3).

Kamuolio kontrolė: 54 proc. – 46 proc.

Smūgiai (į vartų plotą): 17 (11) – 11 (7)

Geltonos kortelės: 2 – 1

Pražangos: 18 – 18

Rungtynės

Komandų sudėtys:

„Chelsea“: Petras Čechas, Cesaras Azpilicueta, Branislavas Ivanovičius, Gary Cahilas, Ashley Cole'as, Frankas Lampardas, Davidas Luizas, Ramiresas, Juanas Mata, Oscaras, Fernando Torresas.

„Benfica“: Arturas, Andre Almeida, Luisao, Nemanja Matičius, Ezequielis Garay, Lorenzo Melgarejo, Enzo Perezas, Rodrigo, Salvio, Lima, Nicolasas Gaitanas, Eduardo Salvio, Oscaras Cardozo.

9 min. Komandos vis dar žvalgosi vienas į kitą  – jokių rimtesnių problemų abiejų ekipų vartininkai neturėjo.

sirgaliai
sirgaliai

11 min. „Benfica“ žaidėjai turėjo bent tris progas smūgiuoti, tačiau nieko neįvyko.

16 min. „Benfica“ ir vėl buvo užgulusi Londono ekipos vartus, tačiau ir vėl tas pats – vartininko baudos aikštėje „striksintis“ kamuolys niekaip nekrito po Lisabonos komandos žaidėjų kojomis ir jie nesugebėjo dar nė karto taikliai smūgiuoti.

25 min. Londono ekipa užsidirbo baudos smūgį, tačiau F.Lampardo į vartininko baudos aikštą siųstą kamuolį atmušė „Benfica“ vartų sargas Arturas.

32 min. „Benfica“ gavo teisę atlikti baudos smūgį, tačiau nuo 25 metrų žymos  spirtas kamuolys tikslo nepasiekė.

39 min. Klastingai ir stipriai smūgiavo F.Lampardas, tačiau varžovų vartininkas atmušė kamuolį į užribį.

45 min. Pirmasis kėlinys baigėsi 0:0.

Antrasis kėlinys

51 min. Mače krito pirmasis įvartis, tačiau O.Cardozo buvo užfiksuota nuošalė.

57 min. „Chelsea“ ekipa vis dažniau grasino varžovų vartams, tačiau iki taiklaus smūgio vis pritrūkdavo akimirkos.

60 min. ĮVARTIS. Pradžioje tolimą perdavimą ranka atliko „Chelsea“ vartininkas P.Čechas. Po to vienas prieš vartininką iššokęs Fernando Torresas apėjo vartininką ir pelnė įvartį.

Fernando Torresas
Fernando Torresas

68 min. ĮVARTIS. „Chelsea“ žaidėjai savo vartininko baudos aikštėje sužaidė ranka ir buvo skirtas 11 metrų baudinys. Jį realizavo O.Cardozo. Tad rezultatas tapo 1:1.

82 min. Kaire koja smūgiavęs O.Cardozo vos nepelnė įvartį, bet po P.Čecho pastangų „Benfica“ puolėjas turėjo tenkintis tik kampiniu.

90 min. Per teisėjo pridėtą laiką po kampinio Branisavas Ivanovičius pelnė gražų įvartį galva. „Chelsea“ pirmauja 2:1.

------------

VIDEO: "Benfica" prieš "Chelsea"


Lisabonos „Benfica“ kelias iki finalo

Savo kelią Europos lygoje „Benfica“ pradėjo šešioliktfinalyje, kuriame grūmėsi su Lėverkuzeno „Bayer“. Pirmajame mače Jorge Jesuso auklėtiniai žaidė Vokietijoje, kur šventė minimalią pergalę rezultatu 0:1, o savo žiūrovų akivaizdoje taip pat iškovojo pergalę, tiesa, šį kartą rezultatu 2:1.

Aštuntfinalyje portugalų laukė susitikimas su prancūzų „Bordeaux“ ekipa. Čia „Benfica“ futbolininkams susiklostė panašus scenarijus ir bendru rezultatu 4:2 paliko ant ledo „Ligue 1“ pirmenybėse rungtyniaujančią ekipą.

Kitame etape Lisabonos miesto komanda susigrūmė su legendiniu Anglijos klubu „Newcastle“. Pirmasis mačas Portugalijoje nebuvo sunkus dabartiniam finalo dalyviui ir „Benfica“ iškovojo pergalę rezultatu 3:1. Namuose „Newcastle“ klubas atsilaikė, tačiau lygiųjų neužteko iki patekimo į pusfinalį.

Lemiama kova įvyko pusfinalyje, kur „Benfica“ turėjo išbandyti jėgas su Stambulo „Fenerbahce“. Pirmoji dvikova įvyko Turkijoje ir ten pranašesni buvo šeimininkai, tačiau Lisabonoje Oscaro Cardozo vedama „Benfica“ nugalėjo svečius iš Stambulo ir bendru rezultatu 2:3 žengė į finalą.

Londono „Chelsea“ kelias iki finalo

Praėjusio sezono UEFA Čempionų lygos nugalėtojai šiame sezone nesugebėjo išsikapstyti iš grupės ir privalėjo kovą tęsti Europos lygoje. Šešioliktfinalyje „mėlynųjų“ laukė dvikova su Prahos „Sparta“. Po atkaklios akistatos Rafaelio Benitezo vadovaujama ekipa sunkiai iškovojo kelialapį į aštuntfinalį.

Aštuntfinalyje „Chelsea“ futbolininkų nelaukė lengvas pasivaikščiojimas su Bukarešto „Steaua“. Pirmajame mače Londono komanda patyrė pralaimėjimą 1-0, tačiau namuose atsigriebė ir šventė pergalę rezultatu 3:1.

Ketvirtfinalyje „mėlynieji“ vos neatsisveikino su Europos lyga, tačiau bendru rezultatu 5:4 užsitikrino kelialapį į pusfinalį. Prieš lietuvio Giedriaus Arlauskio atstovaujamą Kazanės „Rubin“ ekipą pirmajame mače šventė įtikinamą pergalę, tačiau Rusijoje Kazanės klubas sugebėjo atsitiesti, tačiau įvarčių nepakako, jog iš turnyro eliminuotų „Chelsea“.

Anglijos sostinės ekipa pusfinalyje akis į akį susitiko su „Basel“ klubu. „Chelsea“ be didesnio vargo abiejuose mačuose įveikė Šveicarijos ekipą ir bendru rezultatu 5:2 užsitikrino vietą finale.

Komandų padėtis šalies pirmenybėse

Ilgą laiką Portugalijos čempionate lyderio pozicijoje buvusi „Benfica“ savaitgalį išvykoje susitiko su „Porto“, kuri rungtynių pabaigoje įveikė sostinės ekipą ir pakilo į 1-ąją vietą. Iki pirmenybių pabaigos likus vos vienam mačui prieš „Benfica“ įgijo vieno taško persvarą.

„Chelsea“ ekipa Anglijos „Premier“ lygoje veikiausiai liks trečioje vietoje ir kitą sezoną rungtyniaus Čempionų lygoje. Šeštadienį R.Benitezo vadovaujama „mėlynųjų“ ekipa minimaliu skirtumu palaužė „Aston Villa“ ir 2 taškų skirtumu lenkia Londono „Arsenal“.

Pastarieji du tarpusavio susitikimai:

„Chelsea“ 2 : 1 „Benfica“ (Čempionų lyga, 2012)
„Benfica“ 0 : 1 „Chelsea“ (Čempionų lyga, 2012)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas