Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Keisti įspūdžiai: kaip atrodė sugrįžęs karantino futbolas „vaiduoklių rungtynėse“

Praėjusį savaitgalį viso pasaulio futbolo gerbėjų akys buvo subestos į Vokietiją, kuri atnaujino „Bundesliga“ pirmenybes. Tai – pirmas didysis Europos čempionatas, kurio futbolininkai, bet ne žiūrovai grįžo į stadionus.
Karantino metu atnaujintos „Bundesliga“ pirmenybės
Karantino metu atnaujintos „Bundesliga“ pirmenybės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visos savaitgalio rungtynės Vokietijoje buvo sužaistos laikantis griežtų saugumo reikalavimų. Griežta higiena, saugumo protokolai, neįleisti žiūrovai – visa tai buvo būtina, kad futbolui žalią šviestų uždegtų valdžios atstovai.

Tad kokia buvo patirtis stebėti Frankfurto „Eintracht“ ir Menchegladbacho „Borussia“ rungtynes?

Tai aprašė BBC futbolo ekspertas Constantinas Eckneris, gyvai matęs Menchegladbacho ekipos pergalę 3:1.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Frankfurto „Eintracht“ – Menchegladbacho „Borussia“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Frankfurto „Eintracht“ – Menchegladbacho „Borussia“

„Rungtynės be žiūrovų, išimant svarbiausią lygos bruožą – atmosferą – buvo svarbus niuansas prieš šeštadienio sugrįžimą ir tokiu liks kol žmonių susibūrimai draudžiami Vokietijoje.

Televizijos transliacijos režisieriai pasistengė, kad kiekvienas riksmas, kiekvienas teisėjo švilpukas, kamuolio paspyrimas sukurtų vaiduoklišką atmosferą.

Patirtis stadione kartais buvo itin keista“, – pasakojimą pradėjo žurnalistas.

Remiantis lygos taisyklėmis, iš viso stadione galėjo būti daugiausiai 320 žmonių, tai – žaidėjai, treneriai, klubo darbuotojai, žurnalistai, operatoriai, apsaugos darbuotojai ir t.t.

Stadionas Frankfurte buvo suskirstytas į tris dalis: aikštę, tribūnas ir išorinę dalį.

Žurnalistai galėjo patekti tik į tribūnas. „Mums reikėjo atvykti į rungtynes, iki jų likus 90 minučių, kad praeitume apsaugos punktus, visur turėjome dėvėti kaukes.

Atvykus prie Frankfurto „Commerzbank“ arenos, iškart pajutome, kaip viskas neįprasta. Normaliu atveju, likus 90-čiai minučių, automobilių stovėjimo aikštelė jau pildytųsi, o žmonės trauktų prie įėjimų. Bet ne šįkart.

Atmosfera buvo priverčianti susimąstyti. Kiekvienas slėpė veidus kaukėmis, laikėsi atstumo. Nebuvo jokių pokalbių ar juokelių su apsaugos darbuotojais. Vietoje to, visi, kurie norėjo patekti į stadioną, elgėsi rimtai, suprasdami, kokia keista tai buvo situacija.

Prie įėjimo apsaugos darbuotojai tikrino visų akreditacijas, tačiau dar svarbiau buvo užpildytos formos su jaučiamais simptomais ir susirgimais artimoje aplinkoje. Taip pat buvo patikrinta temperatūra.

Buvo užpildytos formos su jaučiamais simptomais ir susirgimais artimoje aplinkoje

Maža to, „Eintracht“ klubas nusprendė patikrinti ir nedidelius sekimo įrenginius. Maždaug 30 žmonių buvo paprašyta juos nešiotis visą laiką, o jie sekė judėjimą stadione bei perspėjo, jei priėjai per arti draudžiamų zonų“, – pasakojo BBC futbolo ekspertas.

C.Eckneris svarstė, kad kai kurie saugumo nurodymai yra įvesti tik dėl šou.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karantino metu atnaujintos „Bundesliga“ pirmenybės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karantino metu atnaujintos „Bundesliga“ pirmenybės

„Frankfurto stadione žurnalistai savo zoną gali pasiekti tik liftu. Kai pakilus durys atsidarė, tuščios tribūnos privertė liūdnai atsikvėpti, o per garsiakalbius buvo leidžiama muzika. Gan garsiai, nežinia dėl kokios priežasties. Stadiono didžėjus nusprendė paleisti „Vaiduoklių medžiotojų“ dainą prieš pat rungtynių pradžią. Mačai be žiūrovų Vokietijoje dažnai vadinami „vaiduoklių rungtynėmis“.

Abi komandos stengėsi griežtai laikytis saugumo protokolų. Tačiau vis tiek buvo neaiškumų. Trenerių asistentai ir atsarginiai žaidėjai turėjo dėvėti kaukes, tačiau nežinia, ar jas turi dėvėti ir šalia aikštės apšilimą darantys žaidėjai.

Menchegladbacho komanda neatvyko tiksliai nustatytu laiku. Jie persirengė viešbutyje, kad nereikėtų naudotis stadiono rūbine. Teliko atvykus pasikeisti batelius.

Jie persirengė viešbutyje, kad nereikėtų naudotis stadiono rūbine

Kai prasidėjo priešrungtyninės procedūros, nurodymai pradėjo atrodyti bereikšmiai, kai žinai, jog per rungtynes kontakto tikrai nebus vengiama. Žaidėjams nebuvo leista paspausti rankų ar susirinkti komandos nuotraukai. Teisėjas ir kapitonai laikėsi atstumo, kai buvo metama moneta.

Vis dėlto pačios rungtynės atrodė tokios, kokias esame įpratę matyti, nors švenčiant įvarčius ir buvo laikomasi atstumų. Kad ir koks preciziškas yra „Bundesliga“ saugumo protokolas, kai kurios priemonės atrodo lyg įvestos tik dėl šou“, – svarstė BBC žurnalistas.

C.Eckneris tikina, kad prie spengiančios tylos stadione galima priprasti, o teisėjų ir žaidėjų replikos skamba tuščiose tribūnose.

„Kai vienas „Borussia“ gynėjas surinko „Jonas“ dukart, jis prašė saugo Jono Hofmanno prieiti arčiau jo. Kai „Eintracht“ treneris Adi Hutteris rėkė „žaisk“, jam nepatiko, kad vienas jo auklėtinių per ilgai užlaikė kamuolį. Sėkmingi epizodai buvo palydimi plojimų, kuriuos kėlė ant atsarginių suolo įsitaisę futbolininkai.

Toks sterilus futbolas greitai virto vienakryptėmis rungtynėmis, nes „Borussia“ jau per pirmas 7 minutes pelnė du įvarčius. Frankfurto komanda strigo bandydama sugrįžti į rungtynes, neturėjo jie ir sau įprasto 40 tūkst. žmonių užnugario.

Kai „Eintracht“ žaidėjas Andre Silva pelnė vėlyvą įvartį ir sušvelnino rezultatą iki 1:3, įprastinė įvarčio muzikėlė užgrojo per garsiakalbius. Nors švęsti nebuvo kam, o namų komanda buvo pasmerkta pralaimėjimui.

Tai buvo keista kitokių aukščiausiosios lygos rungtynių pabaiga“, – pasakojimą užbaigė C.Eckneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas