Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelias į pasaulio futbolo čempionatą: italų fiasko ir didelės lenkų viltys

Birželio viduryje Rusijoje prasidėsiančio pasaulio futbolo čempionato batalijose futbolo sirgaliai nors ir išvys daugybę futbolo žvaigždžių, tačiau daugybės jų ir trūks. Didžiausiu praradimu futbolo ekspertai įvardija keturiskart pasaulio čempionės Italijos rinktinės nepatekimą į čempionatą. Trūks ir daugybės kitų rinktinių, tačiau favoritų nebuvimas daugiau galimybių suteikia ir mažesnėms rinktinėms.
Švedijos triumfas
Švedijos triumfas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italų sukeltas šokas

Daugiau nei 70 tūkst. San Siro stadione susirinkusių žmonių pernai lapkričio viduryje tiesiog neteko amo – jų mylimoji „Gli Azzurri“ (FIFA-20) papildomame atrankos etape, kuriame varžėsi antras vietas atrankos grupėse užėmusios ekipos, nesugebėjo palaužti Švedijos (FIFA-23) rinktinės gynybos ir pirmąkart per 60 metų nepateko į vieną didžiausių sporto renginių pasaulyje.

Pirmame tarpusavio mače Jakobo Johanssono pelnytas įvartis atvėrė švedams duris į pasaulio čempionatą pirmąkart nuo 2006 metų. Beje, tai buvo ir paskutinis legendinio Gianluigi Buffono praleistas įvartis vilkint rinktinės marškinėlius – po nesėkmingos atrankos jis pranešė baigiantis futbolininko karjerą rinktinėje.

„Manyčiau, kad Italijos rinktinės praradimas yra didžiausias, nes jau buvome pripratę, kad ji daugybę metų žaidžia labai sėkmingai, yra viena sėkmingiausių rinktinių turnyro istorijoje. Manau, kad italų nepatekimas buvo turbūt didžiausia sensacija, didžiausia staigmena, didžiausias praradimas“, – apie keturiskart pasaulio čempionų nesėkmę kalba sporto komentatorius Gediminas Reklaitis.

Švedų barjeras

Švedijos rinktinė susijusi ir su dar vienos didelių futbolo pasiekimų turinčios rinktinės nesėkme atrankoje į pasaulio čempionatą – Europos atrankos A grupėje Švedijos rinktinės sėkmingas žaidimas bei nugalėta Prancūzijos rinktinė neleido prasibrauti į kitą atrankos etapą dar 2014 metų pasaulio čempionate trečią vietą užėmusiai bei 2010 metų turnyro finale žaidusiai Nyderlandų (FIFA-19) vienuolikei.

„Bet kuris pasaulio čempionatas, kuriame nežaidžia Nyderlandai, yra ne iki galo išbaigtas. Aš, kaip Nyderlandų futbolo gerbėjas, turbūt tos komandos labiausiai ir gailiuosi. (...) Mano širdis ir protas yra su Nyderlandais, kurie gal grįš jau į sekantį čempionatą“, – teigia humoristas ir televizijos laidų vedėjas Paulius Ambrazevičius.

Tiesa, futbolo sirgaliams tai nebuvo tokia šokiruojanti naujiena, nes dar didesniu fiasko pažymėta šios rinktinės atranka į 2016 metų Europos čempionatą – tuomet net 5 pralaimėjimus per 10 rungtynių patyrę Nyderlandų futbolininkai savo grupėje užėmė vos ketvirtą vietą ir į čempionatą praleido čekus (FIFA-45), islandus (FIFA-22) bei turkus (FIFA-37).

Favoritai klupo atrankose

Čempionate nepamatysime ir prieš porą metų vykusiose Europos pirmenybėse itin nustebinusio Velso (FIFA-21) – tuomet Garetho Bale`o vedami kovingieji valai pasiekė pusfinalį ir tik ten nusileido vėliau čempionais tapusiems portugalams (FIFA-4). Skaudžiausia tai, kad Velso futbolininkai turėjo visas galimybes prasimušti į kitą atrankos etapą – jiems namuose reikėjo bent lygiųjų su Airijos (FIFA-31) nacionaline komanda, tačiau airio Jameso McCleano įvartis sudaužė visas valų viltis po 60 metų pertraukos vėl pasirodyti didžiojoje pasaulio čempionato scenoje.

Atrankos barjero neįveikė ir praėjusią vasarą Konfederacijų taurės finale žaidusi Čilė (FIFA-9). Prieš paskutines atrankos rungtynes ši rinktinė dar buvo įsitaisiusi patogioje 3 vietoje. Tačiau pralaimėjimas rezultatu 0:3 brazilams, kuriems šios rungtynės nieko nebelėmė, Argentinos (FIFA-5) rinktinę nuo didžiulės gėdos išgelbėję trys Lionelio Messi įvarčiai bei Kolumbijos (FIFA-16) ir Peru (FIFA-11) rinktinių lygiosios užkirto kelią į pasaulio čempionatą auksinei Čilės komandos kartai, kuriai priklauso ir Alexis Sanchezas bei Arturo Vidalis.

Saugioje trečioje vietoje prieš prasidedant paskutinėms atrankos rungtynėms buvo įsitaisiusi ir JAV (FIFA-24) vienuolikė. Tačiau netikėtas pralaimėjimas atrankos autsaiderei Trinidado ir Tobago (FIFA-92) rinktinei bei kitų atrankos rinktinių pasirodymas nustūmė amerikiečius į penktąją vietą bei reiškė nepatekimą į pasaulio čempionatą, kuriame jie nuolat žaidė nuo 1990 metų.

Galingas lenkų žaidimas

Prie favoritų nepriskirtos Lietuvos bei aplinkinių valstybių rinktinės buvo gana toli nuo patekimo į pasaulio čempionatą, tačiau viena kaimyninė valstybė parodė, kad nuosekliai dirbant viskas yra įmanoma. Beje, verta paminėti ir tai, kad atrankoje vilčių kitiems nepalikusi Lenkijos (FIFA-10) komanda turi ir fenomenalų lyderį – Robertas Lewandowskis atrankoje varžovų gynybą baudė net 16 kartų.

„Lenkai, tikiuosi, šiemet gerai pasirodys. 2016 metais Europos čempionate jie po baudinių serijos nusileido Portugalijos komandai. Žiūrėjome tą mačą Lenkijoje ir buvo labai liūdna matyti šios rinktinės fanų veidus. Tikiuosi, kad šiemet Lenkija eis toliau, jai seksis geriau. R.Lewandowskis dabar turi puikią formą ir, manau, jos nepraras iki čempionato. Be to, jų grupė labai įdomi ir jie turi visus šansus eiti toliau“, – Lenkijos šansus ir rinktinės lyderio svarbą apibendrina P. Ambrazevičius.

Tai, kad mūsų kaimynų galime tikėtis ir kitame pasaulio čempionato etape, leidžia tikėtis tai, kad burtai lenkams buvo gana palankūs.

„Lenkai rungtyniaus H grupėje ir dėl vietos kitame etape kausis su Senegalu (FIFA-28), Kolumbija ir Japonija (FIFA-60). Beje, tai vienintelė grupė, kurioje nebus nei vienos prieš tai turnyre nugalėjusios rinktinės. Tad visai realu, kad nesustabdomo R. Lewandowskio vedami lenkai atsidurs bent jau kitame turnyro etape“, – sako „Betsafe“ analitikas Mindaugas Grigaitis.

„Betsafe“ futbolo čempionato statymai Lenkijos šansus tapti čempionato nugalėtoja vertina 1.6 proc., o tikimybę, kad komanda pirmose varžybose įveiks Senegalo rinktinę – 43 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas