Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Kiek iš tikrųjų futbolo klubams kainuoja milijoniniai žaidėjų perėjimai? 10 žaidėjų – per milijardą eurų

Šią vasarą futbolininkų perėjimų iš vienos komandos į kitą rinką buvo kaip niekad įdomi. Oficialiai vis dar nėra patvirtinta, tačiau buvo sumuštas net didžiausio perėjimo rekordas – Garethas Bale'as iš „Tottenham Hotspur“ į „Real“ persikėlė už 100 mln. eurų. Vis dėlto šios sumos yra tik sąlyginės, o superžvaigždžių įsigijimas futbolo klubams dažniausiai kainuoja kur kas daugiau.
Garethas Bale'as
Garethas Bale'as / „Scanpix“ nuotr.

Portalo goal.com atliktas tyrimas atskleidžia dešimt didžiausių praėjusios vasaros sandėrių kainas – nuo A iki Ž.

Šiame tyrime suskaičiuoti žaidėjų perėjimų mokesčiai, jų atlyginimų dydis, premijos, administraciniai mokesčiai ir išmokos agentams. Daugelis skaičių nėra prieinami viešai, tačiau sužinoti konsultuojantis su futbolininkų rinkos specialistais kiekvienoje valstybėje. Šios sumos yra sąlyginės, nes žaidėjai gali ir neišbūti komandoje visą sutarties laikotarpį, taip pat sutartis gali būti po kelių metų pratęsta ar papildyta.

Žemiau aprašyti sandėriai yra didžiausi praėjusiais metais, o bendra jų suma siekia 1,2 milijardo eurų.

Jamesas Rodriguezas
Jamesas Rodriguezas

10 vieta. Jamesas Rodriguezas: iš „Porto“ į „Monaco“ – 83,7 mln. eurų

Jaunasis Kolumbijos futbolininkas Monako klubą papildė kartu su Joao Moutinho, tačiau dėmesį nuo šiuo perėjimo atitraukė Radamelio Falcao pirkimas. Vis dėlto šis sandėris yra vienas iš didžiausių Europoje.

Portugalijos klubui „Monaco“ tiesiogiai už žaidėją sumokėjo 45 mln. eurų, tačiau tai yra tik pusė to, kiek klubui šis žaidėjas atsiėjo iš viso. Žaidėjui penkerius metus bus mokama 6 mln. eurų metinė alga, kas po mokesčių sudaro dar 34,2 mln. eurų. Tuo pačiu žaidėjui buvo iškart sumokėtas vienkartinis 1,5 mln. eurų mokestis, o jo agentams – 3 mln. eurų.

Gonzalo Higuainas
Gonzalo Higuainas

9 vieta. Gonzalo Higuainas: iš Madrido „Real“ į „Napoli“ – 88,3 mln. eurų

64,5 mln. eurų vien už Edinsono Cavani pardavimą gavęs Italijos klubas vasarą rimtai ieškojo pamainos išvykusiam komandos lyderiui.

Už G.Higuainą Ispanijos klubui teko pakloti 37 mln. eurų mokestį, tačiau papildomos išlaidos – įspūdingos. Argentiniečio metinė alga sieks 6 mln. eurų, tad per penkerius metus jis klubui kainuos 30 mln. eurų, o ši suma po mokesčių išaugs iki 46,8 mln. Sandėrio metu pačiam žaidėjui buvo sumokėta 1,5 mln. eurų, o jo agentams – 3 mln. eurų komisinių.

Marquinhos
Marquinhos

8 vieta. Marquinhos: iš „Roma“ į „Paris Saint Germain“ – 94,8 mln. eurų

Už vos 19 metų sulaukusį gynėją PSG sumokėjo milžinišką sumą – 31,4 mln. eurų. Nuo to laiko, kai brazilas iš gimtinės atvyko į „Roma“ klubą, jis buvo sužaidęs tik 30 rungtynių, tačiau prancūzai mato, kad jis ateityje bus žvaigždė. Už šią viziją PSG mokės brangiai.

Perėjimo suma dėl įvairių priedų gali išaugti iki 35 mln. eurų, o 19-mečio uždarbis tiesiog įspūdingas. Ateinančius penkerius metus Marquinhos gaus po 5 mln. eurų kasmet, o taip pat per šį laikotarpį žaidėjas gali susižerti papildomus 10 mln. eurų priedais. Pridėjus nemažus Prancūzijos mokesčius, turime 55 mln. eurų, be to, kaip įprasta – sumokėtas vienkartinis įsigijimo mokestis (1,75 mln. eurų) ir agentų komisiniai (2,5 mln. eurų).

Yaya Toure ir Marounaeas Fellaini
Yaya Toure ir Marouane'as Fellaini

7 vieta. Marouane'as Fellaini: iš Liverpulio „Everton“ į „Manchester United“ – 96,9 mln. eurų

Vienintelis „Raudonųjų velnių“ vasaros pirkinys kainavo didžiulius pinigus. „Everton“ klubui buvo sumokėta 32 mln. eurų išpirka, o su futbolininku sudaryta penkerių metų sutartis, kasmet žaidėjo banko sąskaitą papildysianti po 7,74 mln. eurų. Po mokesčių „Manchester United“ klubui šis žaidėjas per penkerius metus iš viso atsieis 58,8 mln. eurų. Dar 6 mln. eurų išleisti agentų komisiniams ir vienkartinei išmokai žaidėjui.

Mario Goetze
Mario Goetze

6 vieta. Mario Goetze: iš Dortmundo „Borussia“ į Miuncheno „Bayern“ – 114,2 mln. eurų

Vien žaidėjo sutartyje su „Borussia“ numatyta išpirka bavarams atsiėjo 37 mln. eurų, tačiau ši suma yra niekis, palyginus su bendromis išlaidomis. Su 21 metų saugu pasirašyta ketverių metų sutartis, pagal kurią „Bayern“ kasmet paklos po 10 mln. eurų, o prie to reikia pridėti 20,2 mln. eurų mokesčių.

M.Goetze ir jo agentas iškart po sutarties pasirašymo gavo 7 mln. eurų, o vokiečiui pažadėta dar 10 mln. eurų priedų, kurie priklausys nuo komandos ir jo asmeninių rezultatų.

Mesutas Ozilas
Mesutas Ozilas

5 vieta. Mesutas Ozilas: iš Madrido „Real“ į Londono „Arsenal“ – 117,6 mln. eurų

Vienas didžiausių vasaros perėjimų lango netikėtumų buvo vokiečio persikėlimas į Angliją. Tiesa, kur kas labiau nustebino ne žaidėjo sprendimas palikti „Real“, o „Arsenal“ trenerio Arsene'o Wengero, garsėjančio griežtu taupymu, dosnumas.

Vien perėjimo mokestis buvo 50 mln. eurų ir tai yra didžiausia „Gunnerių“ išleista suma istorijoje bei trečia didžiausia tarp visų Anglijos klubų.

Tačiau tai ne viskas: vokiečio piniginę penkerių metų sutartis iš viso papildys 40,5 mln. eurų, o klubas už tai paklos dar papildomai 21,06 mln. eurų mokesčių. Agentui ir žaidėjui po sutarties pasirašymo buvo sumokėta dar virš 6 mln. eurų. Bent jau kol kas, atrodo, kad Londono klubo investicija pasiteisino.

Neymaras
Neymaras

4 vieta. Neymaras: iš „Santos“ į „Barcelona“ – 124 mln. eurų

Daugybe gandų ir įvairiausių versijų apaugęs perėjimas buvo kartu ir turbūt sudėtingiausias vasaros sandėris.

Perėjimo mokestis buvo vos 17,1 mln. eurų – apie tai „Santos“ paskelbė oficialiai. Vis dėlto „Barca“ iš viso sumokėjo 57 mln. eurų – apie tai katalonai taip pat pranešė patys.

Teigiama, kad 17,1 mln. eurų „Santos“ turėjo pasidalinti su investicinėmis kompanijomis DIS ir „Teisa“, o didžioji dalis atiteko Neymaro tėvui priklausančiai kompanijai „N&N“.

Penkerių metų sutartis, kuri verta 7 mln. per metus, Neymaro kišenę papildys 35 mln. eurų, o „Barcai“ po mokesčių iš viso kainuos beveik 53 mln. Daugiau nei 2,5 mln. eurų teko Neymarui ir įvairems administraciniams mokesčiams. Be to, puolėjui pažadėta papildoma 2 mln. eurų premija, jeigu jis bus nominuotas „Ballon d'Or“ rinkimuose.

Su „Santos“ klubu kaip sandėrio dalis sutarta ir dėl dviejų draugiškų rungtynių, tačiau vieno susitikimo „Barca“ iškart atsisakė ir tai kainavo dar 2 mln. eurų. 4 mln. eurų brazilų ekipai sumokėti už teises į du neįvardytus akademijos futbolininkus, o dar du milijonai – kitos nenumatytos išlaidos.

Edinsonas Cavani
Edinsonas Cavani

3 vieta. Edinsonas Cavani: iš „Napoli“ į „Paris Saint Germain“ – 148,5 mln. eurų.

„Napoli“ klubo biudžetą, pardavus savo lyderį, papildė stulbinanti 64,6 mln. eurų suma – tokio perėjimo mokesčio italai išsireikalavo iš PSG ekipos. Tačiau prancūzams šis sandėris kainuos kur kas daugiau.

Penkerių metų sutartį su 26 metų puolėju pasirašęs Paryžiaus klubas kasmet į urugvajiečio sąskaitą perves po 10 mln. eurų, o per tuos metus iš viso paklos papildomus 26,5 mln. eurų mokesčių.

E.Cavani kišenę po sutarties pasirašymo iškart papildė 2,5 mln. eurų, o jo agentai susižėrė apie 5 mln., tad iš viso PSG šis žaidėjas atsieis beveik 150 mln. eurų (daugiau nei pusę milijardo litų) per penkerius metus.

Radamelis Falcao
Radamelis Falcao

2 vieta. Radamelis Falcao: iš Madrido „Atletico“ į „Monaco“ – 150,3 mln. eurų.

27 metų Kolumbijos rinktinės lyderio sprendimas prisijungti prie ką tik iš antrosios Prancūzijos lygos grįžusio klubo nustebino daugelį. Vis dėlto, „Monaco“ klubas galėjo futbolininką suvilioti įspūdinga alga.

Vien „Atletico“ ekipai Monako komandos vadovai sumokėjo 60 mln. eurų perėjimo mokestį, o žaidėjo kišenę per penkerius metus papildys įspūdinga suma – 70 mln. eurų. Tačiau klubas galėjo tai sau leisti dėl palankios Monako mokesčių sistemos – dėl jos „Monaco“ per penkerius metus už žaidėją paklos tik nepilnus 10 mln. eurų mokesčių.

„Monaco“ taip pat išleido 3,5 mln. eurų vienkartinei išmokai pačiam futbolininkui ir net 7 mln. eurų papildė R.Falcao agentų kišenes.

„Real“ žaidėjas Garethas Bale'as
„Real“ žaidėjas Garethas Bale'as

1 vieta. Garethas Bale'as: iš Londono „Tottenham Hotspur“ į Madrido „Real“ – 198,8 mln. eurų.

Tikrai taip – „Real“ klubui šis futbolininkas iš viso atsieis kone 200 mln. eurų. Nors oficialiai nepatvirtino nei vienas klubas, tačiau teigiama, kad vien žaidėjo perėjimo suma siekia 100 mln. eurų.

Žaidėjas ateinančius šešerius metus uždirbs po 10 mln. eurų kasmet, o „Real“ už tai turės pakloti dar beveik 31 mln. eurų mokesčių. Dar trys milijonai sumokėti žaidėjui, o penki papildė jo agentų kišenes, tad iš viso valas ispanams atsieis beveik 200 mln.

Nepaisant to, „Real“ prezidentas Florentino Perezas šį sandėrį pavadino „pigiu“, nes „Real“ tikisi, kad iš reklamos ir kitų komercinių susitarimų sugebės šią sumą padengti ir net uždirbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius