Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 17

Kokie pinigai sukasi „Euro 2024“?

Vokietijoje vykstantis „Euro 2024“ – ypatingas ne tik dėl stipriausių žemyno komandų ir intriguojančių susirėmimų, bet ir dėl rekordinio prizinio fondo, kurį UEFA paskirstys tarp dalyvaujančių komandų. Dar kartą reikšmingai išaugęs pinigų kapšas ne tik įtvirtina turnyrą kaip trečią didžiausią pasaulio sporto renginį, tačiau ir stipriai prisidės prie futbolo populiarinimo bei augimo visame žemyne. Milžiniški piniginiai prizai – dar vienas svarbus stimulas Vokietijos stadionuose savo šalies garbę ginantiems futbolininkams.
Aleksandras Čeferinas
Aleksandras Čeferinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pandemijos metai gerokai ištuštino UEFA kasą, tačiau su „Euro 2024“ Europos futbolą valdanti organizacija pradeda naują etapą ir vargu, ar būtų galima rasti geresnę vietą atspirties taškui nei didžiausia ekonomika Senajame žemyne galinti pasigirti Vokietija.

Prognozuojama, kad mėnesį truksiantis 51 rungtynių turnyras iš televizijos transliacijų teisių, rėmimo sutarčių, bilietų pardavimo, svetingumo paketų ir licencinių sutarčių atneš 2,5 mlrd. eurų.

Čempionato išvakarėse vykusiame pristatyme UEFA vadovai prognozavo, kad beveik pusė šių pajamų – apie 1,2 mlrd. eurų – bus grynasis pelnas, kuris ateinančius ketverius metus bus skirtas organizacijos projektams ir plėtros dotacijoms, taip pat padidins jos rezervus.

Išlaidas sudarys sotūs piniginiai prizai 24 dalyvaujančioms komandoms ir „dienpinigiai“ klubams, kurių žaidėjai dalyvauja turnyre.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čempionato talismanas Albartas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čempionato talismanas Albartas

Svarbiausią UEFA renginį Vokietija organizuoja praėjus 36 metams nuo to laiko, kai tuometinė Vakarų Vokietija priėmė aštuonių komandų turnyrą, kuris buvo surengtas prieš pat Berlyno sienos griūtį.

Europos čempionatų pelnas
„Euro 1992" 40,9 mln. eurų
„Euro 1996“ 147,3 mln. eurų
„Euro 2000“ 229,9 mln. eurų
„Euro 2004“ 855,2 mln. eurų
„Euro 2008“ 1, 3509 mlrd. eurų
„Euro 2012“ 1,390 mlrd. eurų
„Euro 2016“ 1,916 mlrd. eurų
„Euro 2020“ 1,882 mlrd. eurų
„Euro 2024“ apie 2,5 mlrd. eurų

2018-ųjų rugsėjį UEFA sprendimas visiškai atspindi ilgalaikę šios organizacijos viziją. Pagal tą pačią strategą praėjusį spalį buvo nuspręsta, kad kitas Europos čempionatas 2028-aisiais vyks Jungtinėje Karalystėje ir Arijoje. Ką tai reiškia? Kaip ir vokiečių atveju – modernius didžiulius stadionus ir pinigus. Daug pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius