Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kosminis didžio žaidėjo vakaras“: K.Mbappe atliko tai, ko Barselona nematė 16 metų

„Didingasis Mbappe“ – taip tekstą apie vakarykštes UEFA Čempionų lygos aštuntfinalio rungtynes tarp „Barcelona“ ir „Paris Saint-Germain“ klubų pavadino didžiausias Prancūzijos sporto dienraštis „L'Equipe“. „Hat-tricku“ Katalonijoje pasižymėjęs pasaulio čempionas buvo ryškiausia antradienio vakaro žvaigždė Čempionų lygoje.
Kylianas Mbappe
Kylianas Mbappe / „Scanpix“ nuotr.

„Hat-tricko“ autorius Kylianas Mbappe surengė kosminį pasirodymą ir leido PSG laimėti ant Barselonos žolės“, – skambiai teigė „L'Equipe“ autoriai.

Paryžiečiai antradienio vakarą ant „Camp Nou“ vejos nepasigedo dviejų kertinių savo atakų ramsčių Neymaro ir Angelio Di Marios, negalėjusių rungtyniauti dėl traumų.

Keturiais kirčiais „Barcos“ vartus suvarpę Mauricio Pochettino auklėtiniai sutalžė Katalonijos pasididžiavimą 4:1 bei viena koja įžengė į Čempionų lygos ketvirtfinalį.

Tris iš keturių prancūzų įvarčių pelnė Kylianas Mbappe, pademonstravęs savo lyderio savybes, greitį ir precizišką tikslumą smūgiuojant kamuolį į vartus.

„Kylianas Mbappe pademonstravo, koks didis yra žaidėjas“, – trimitavo „Le Monde“.

Kad K.Mbappe pasirodymas tuščiame „Camp Nou“ stadione yra išskirtinis, iliustruoja paprasčiausi statistiniai faktai.

PSG lyderis tapo tik devintuoju varžovų komandos žaidėju per visą istoriją, 99,7 tūkst. vietų Barselonos stadione įmušusiu tris įvarčius. „Camp Nou“ buvo atidarytas dar 1957-aisiais, tad vidutiniškai svečias „hat-tricką“ jame įmuša vos kas aštuonerius metus.

K.Mbappe tapo ir pirmuoju trimis įvarčiais Barselonoje pasižymėjusiu varžovu nuo Diego Forlano, kuris tą padarė Ispanijos čempionato rungtynėse dar 2005 metais. Tuo metu Lioneliui Messi buvo viso labo 17-ka metų.

Čempionų lygoje į „Barcos“ vartus „Camp Nou“ stadione trys įvarčiai buvo kritę tik dusyk ir abu kartus 1997 metais. Tą prieš 24 metus padarė tuometinė kylanti Kijevo „Dinamo“ žvaigždė Andrijus Ševčenka ir „Newcastle United“ puolėjas Faustino Asprilla.

Dar įspūdingiau toks K.Mbappe pasirodymas skamba dėl to, jog tai buvo pirmas prancūzo mačas Barselonoje – per ankstesnius keturis sezonus Čempionų lygoje K.Mbappe atstovautų „Monaco“ ir PSG komandų keliai su „Barca“ nesusikirto. Palyginimui, Cristiano Ronaldo „Camp Nou“ stadione žaidė net 17 sykių, bet trijų įvarčių nepelnė nė karto.

„Jis – aukščiausios klasės žaidėjas, – po pergalės apie auklėtinį sakė M.Pochettino. – Didūs žaidėjai patys rašo istoriją. Jie tobulėja sulig kiekvienu maču. Šis „hat-trickas“ leis Kylianui patekti į prožektorių šviesas.“

Po fantastiško K.Mbappe pasirodymo dėmesį atkreipė ne tik prancūzas, bet ir komiškai jį stabdyti bandę katalonų gynėjai.

Tai buvo pirmos Gerardo Pique rungtynės po tris mėnesius trukusios reabilitacijos dėl traumos, o socialiniuose tinkluose po mačo juoktasi iš katalono bandymų stabdyti prancūzą įsikibus į jo marškinėlius.

„Mielas Pique. Jeigu nori Mbappe marškinėlių, tiesiog paprašyk“, – rašė vienas futbolo aistruolis.

Tiesa, grubią klaidą prancūzui mušant pirmąjį įvartį padarė ne G.Pique, o jo partneris „Barcos“ gynybos širdyje Clement'as Lenglet. Jis ir gynybos krašte nesėkmingai K.Mbappe gaudęs jaunasis amerikietis Sergino Destas gavo daugiausia kritikos iš sirgalių ir futbolo ekspertų.

„Šiandien Mbappe spindėjo ir visi buvo patenkinti jo pasirodymu, – „RMC Sport“ kanalui sakė PSG kapitonas Marquinhosas. – Kai jis spindi, tai keičia rungtynes. Žinome jo lygį, o jis ir atnešė mums pergalę. Kaip dažnai sakoma, futbolas yra komandinis sportas, bet kai komanda yra stipri, gali spindėti ir individualūs žaidėjai.“

Liaupsių K.Mbappe negailėjo net ir varžovai. Jo tautietis, „Barcai“ atstovaujantis Antoine'as Griezmannas liko be įvarčių, o po rungtynių lygino 22-ejų kolegą Prancūzijos rinktinėje su Lioneliu Messi ir Cristiano Ronaldo.

„Džiaugiuosi už jį. Jis sulaukė daug kritikos, bet taip jau sutinka, kai jau kurį laiką būni svarbus. Kai tik jis sužaidžia prasčiau, daug kas jį kritikuoja. Bet manau, kad PSG turi ateities žvaigždę, pasieksiančią Leo ir Cristiano lygį. Jis sužaidė nuostabias rungtynes“, – sakė A.Griezmannas.

Savo ruožtu pats K.Mbappe po mačo sulaukė klausimų ne tik apie savo pasirodymą, bet ir apie ateitį, kurią gaubia migla. Jau kurį laiką spėliojama, kad prancūzas pasibaigus dabartiniam kontraktui gali pereiti į Madrido „Real“ klubą, kuriam simpatizuoja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe

„Esame labai patenkinti. Tai buvo labai svarbus mačas. Norėjome atvykti ir laimėti, o tai padarėme nuostabiu stiliumi, – po rungtynių sakė jų herojus. – Šiandien buvome nuostabūs, bet dar nieko nelaimėjome. Esu patenkintas, visada noriu atiduoti visą širdį ir niekada nesislepiu šešėlyje.

O apie mano ateitį šnekėti po vieno mačo būtų kvaila. Tiesa ta, kad galvoju apie ilgalaikius planus. Visada sakiau, kad čia esu patenkintas, o tokie mačai mane daro dar laimingesniu. PSG marškinėliai yra tie, kuriuos laikau labai arti širdies.“

Šįvakar niekas jo negalėjo uždengti.

Kalbas apie K.Mbappe ateitį pabandė nuvyti ir PSG strategas.

„Jis yra pasaulinės klasės puolėjas. Šįvakar niekas jo negalėjo uždengti. Jis – fantastiškas žaidėjas, kuris džiaugiasi, galėdamas atstovauti PSG“, – pabrėžė M.Pochettino.

Atsakomąsias rungtynes Paryžiuje PSG ir „Barca“ klubai žais kovo 10-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento