Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kritusiam kariui duris parodę „Riteriai“: „Tai gali atrodyti amoralu“

Per karjerą daug sunkių kojų traumų išsigydęs Lukas Kochanauskas nuo sezono pradžios rungtyniavo Vilniaus „Riterių“ komandoje, tačiau susižeidė petį gegužės viduryje ir A lygos prezidento Jano Nevoinos vadovaujamoje komandoje jam vietos neliko. Klubas pirštu beda į sutarties sąlygas, bet futbolo bendruomenė klausia: o kur žmogiškumas?
Peties traumą patyrusį L.Kochanauską „Riteriai“ atleido
Peties traumą patyrusį L.Kochanauską „Riteriai“ atleido / nuotr. stopkadras ir fkriteriai.lt

„Kiekvienam futbolininkui smagu būti tokioje organizacijoje, kurioje ne tik vadovai ar treneriai, bet ir patys žaidėjai kelia aukščiausius tikslus, nori laimėti ne tik rungtynėse, bet ir treniruotėse“, – taip „Riterių“ svetainei sausio pabaigoje kalbėjo į A lygą po ilgos pertraukos sugrįžęs L.Kochanauskas.

Jis sužaidė 12 rungtynių šiame sezone, pasižymėjo 2 įvarčiais ir A lygos puslapyje vis dar yra nurodomas kaip daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs žaidėjas, tačiau sostinės komandos futbolininkų sąraše L.Kochanausko pavardės nebėra.

Jis tapo nereikalingas klubui dėl gegužės 14-ąją rungtynėse Alytuje su „Dainava“ nutikusios nelaimės. Jau pirmąją rungtynių minutę puolėjas, sulaukęs tolimo perdavimo, krito varžovų baudos aikštelėje ir skausmo perkreiptu veidu liko gulėti ant vejos.

Netrukus „Riterių“ komandos gydytojas apžiūrėjo L.Kochanauską ir parodė trenerių štabui, kad keitimas būtinas, o komandos draugai išlydėjo puolėją iš aikštės.

Kritęs „Riteris“ – nereikalingas „Riteris“. Taip teigė „TV3 Sport“ komentatorius Paulius Jakelis, paviešinęs istoriją ir sulyginęs „Kauno Žalgirio“ ir „Riterių“ veiksmus, žaidėjams gavus sunkias traumas.

Nuo dienos, kai L.Kochanauskas patyrė traumą, „Riteriai“ viešai neinformavo nei apie sužeidimo rimtumą, nei apie tai, kad žaidėjui prireiks operacijos. Birželio 11-ąją klubo profilis feisbuke sveikino prezidentą Janą Nevoiną su gimtadieniu ir linkėjo sveikatos, bet tylą apie L.Kochanausko būklę nutraukė kitą dieną.

Ir ne panašiu palinkėjimu.

„Sunkią traumą antrojo „Optibet A lygos“ rato rungtynėse prieš Alytaus „Dainavą“ patyręs Lukas Kochanauskas ilgam iškrito iš rikiuotės. Šis nemalonus epizodas puolėjui reiškia antrąjį jo atsisveikinimą su „Riteriais“, – pranešė klubas.

Elvio Žaldario / „Riterių“ nuotr./Lukas Kochanauskas
Elvio Žaldario / „Riterių“ nuotr./Lukas Kochanauskas

15min susisiekė su L.Kochanausku, tačiau jis sutarties nutraukimo sąlygų komentuoti teigė negalįs, nes pasirašė konfidencialumo raštą.

Dabar 31-rių futbolininkas susikoncentravęs į netrukus prasidėsiančią reabilitaciją, o žaisti noras nedingo.

„Tik nežinau, kada ir kur. Nes esu bedarbis dabar (juokiasi). Kažkur reikės pasukti laimės ieškoti, gal kažkur žemesnėse lygose, bet iš pradžių visas dėmesys bus skirtas reabilitacijai“, – sakė L.Kochanauskas.

„Riteriai“: „Tokių atvejų be galo daug“

Su 15min bendravęs „Riterių“ sporto direktorius Tadas Simaitis tikino, kad klubas tiesiog pasinaudojo galimybe, kuri buvo numatyta kontrakte – traumos atveju nutraukti sutartį.

„Klubo biudžetai nėra guminiai, turime verstis iš situacijos, žaidėjų neturime daug. Nusprendėme pasinaudoti galimybe sutartį nutraukti vien dėl to... Tikrai ne iš gero gyvenimo. Nieko neturime prieš Luką, tiesiog ta galimybė buvo iškart aptarta su Luku ir mes ja pasinaudojome, nes žinojome, kad reikės kito žaidėjo į šią poziciją“, – kalbėjo T.Simaitis.

Aš sutinku, kad gali tai atrodyti amoralu ar panašiai, bet čia yra profesionalus futbolas

„Riterių“ sporto direktorius svarstė, kad galbūt šis klubo žingsnis ir galėjo pasirodyti amoralus.

„Aš sutinku, kad gali tai atrodyti amoralu ar panašiai, bet čia yra profesionalus futbolas. Tokios tos sutartys, tokie dalykai yra profesionaliam futbole, tai yra pakankamai dažna. Galime prisiminti Donato Motiejūno atvejį, kai jis turėjo problemų su nugara. Dabar nepamenu visų detalių, bet tikrai buvo kontraktuose daug aptarinėjamos nugaros problemos. Tokių atvejų yra be galo daug, kai į probleminių žaidėjų sutartis yra įtraukiamos tam tikros detalės. Tai visiškai normalu. Gal taip, amoralu, gal iš žmogiškos pusės gali būti amoralu, bet toks jau profesionalus futbolas“, – sakė T.Simaitis.

fkriteriai.lt nuotr./Tadas Simaitis
fkriteriai.lt nuotr./Tadas Simaitis

L.Kochanauskas yra vienas labiausiai likimo daužomų žaidėjų profesionaliame Lietuvos futbole.

2015-siais Europos lygos rungtynėse, atstovaujant „Riteriams“, L.Kochanauskui buvo lūžęs šeivikaulis ir blauzdikaulis, jis buvo išneštas iš aikštės ant neštuvų po šiurpios traumos.

Prieš tai jis triskart kentė kryžminių kelio raiščių operacijas, kelio kremzlės operaciją.

Su peties problemomis futbolininkas susidūręs nebuvo, tačiau dabar „Riteriai“ vis tiek nusprendė žaidėjui parodyti duris.

„Dažniausiai tokiais atvejais, kai žaidėjas yra linkęs į traumuotizmą, tai nebūna viena problema. Ir šiuo atveju... Kad ir kaip gerbčiau Luką, jo kūnas linkęs į traumuotizmą daug labiau nei kitų žaidėjų. Nebuvo (sutartyje – aut. past.) nuspręsta, kad čia kažkokia kelio problema, tikrai negaliu sutarties detalių komentuoti, bet Luko problema nėra tik kelis. Tiesiog žaidėjas linkęs į traumas“, – aiškino T.Simaitis.

Futbolininkų asociacija: „Tai pirmas toks atvejis“

Prieš kiek daugiau nei metus įkurtos Profesionalių futbolininkų asociacijos (PFA) prezidentas Arūnas Klimavičius mano, kad ne vien punktai sutartyje visada yra svarbiausi.

PFA nuotr./Arūnas Klimavičius
PFA nuotr./Arūnas Klimavičius

„Tokiais atvejais labai svarbus yra ir žmogiškasis ryšys, ne vien teisiniai dalykai, kuriais klubas daugiausiai ir remiasi. Manau, klubo klaida buvo komunikacija viešojoje erdvėje. Esu bendravęs su Luku, jam kai kuriuos dalykus reikėjo daryti kitaip, kai kurių momentų reikėjo į kontraktą neįtraukti, kad tokios situacijos būtų galima išvengti. O dabar iš šios situacijos nei Lukas, nei klubas neišėjo nugalėtojais“, – svarstė A.Klimavičius.

PFA prezidento teigimu, L.Kochanauskas ir pats prisiėmė kai kurias rizikas, kai pasirašė tokį kontraktą, tačiau ir išspręsti šią situaciją buvo galima gražiau.

Tokiais atvejais labai svarbus yra ir žmogiškasis ryšys, ne vien teisiniai dalykai, kuriais klubas daugiausiai ir remiasi

T.Simaitis minėjo, kad sutartys, numatančios jų nutraukimą dėl traumų, yra „pakankamai dažnos“, tačiau A.Klimavičius turi kiek kitokią nuomonę.

„Aš labai suabejojau tais žodžiais. Esu daug kontraktų padėjęs pasirašyti ir nutraukti, esu matęs daug sutarčių, bet, žvelgiant iš mano patirties, tai pirmas toks atvejis“, – 15min teigė futbolininkais besirūpinančios asociacijos vadovas.

A.Klimavičius pridėjo, kad Lietuvoje yra būtina sutvarkyti ir futbolininkų draudimo klausimus.

Elvio Žaldario nuotr./Janas Nevoina
Elvio Žaldario nuotr./Janas Nevoina

„Nesenai kreipiausi į A lygos ir „Riterių“ prezidentą (Janą Nevoiną – aut. past.) dėl, mano manymu, egzistuojančios problemos draudžiant futbolininkus. Draudimai nekompensuoja patirtų nuostolių ir skirti vien dėl varnelės komandos licencijavimo procese. Pasiūliau rasti kitam sezonui draudimo partnerį visiems A lygos klubams, esu pasirengęs prisidėti savo kontaktais ir padėti J.Nevoinai išspręsti šią situaciją. Kol kas atsakymo dar negavau, bet manau, kad šią situaciją būtina gerinti“, – kalbėjo A.Klimavičius.

Į L.Kochanausko situaciją emocingai sureagavo ir „FBK Kauno“, Marijampolės „Sūduvos“ ir „Panevėžio“ marškinėlius anksčiau vilkėjęs brazilas Rafaelis Ledesma, kuris feisbuke rašė: „Kai esi reikalingas, tu rūpi klubui, kai nebereikalingas, jie su tavim elgiasi kaip su š***. Gaila, taip vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir daugybėje šalių. Futbolas šiais laikais yra verslas, žaidėjai turi būti lyg robotai, nes jų (klubų vadovų – aut. past.) mąstymas toks: „Aš tau moku, tu turi rodyti rezultatus“. Liūdnas mąstymas. Kalbant apie Luką Kochanauską, visi žino jo pastangas, žino, koks žmogus, koks profesionalas jis yra. Tik gaila, kad tokie dalykai vis dar vyksta šiais laikais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito