Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kroatų ir albanų įžeisti serbai kelia ultimatumą – grasina trauktis iš „Euro 2024“

Serbijos rinktinės sirgaliai futbolo ir kitų sporto šakų rungtynių metu nevengia politinių skanduočių, tačiau dabar grasina trauktis iš Europos futbolo čempionato „Euro 2024“ dėl skanduočių kitų šalių rungtynėse.

Serbus įžeidė skanduotės, kurios buvo girdimos per trečiadienio susitikimą Hamburge tarp Kroatijos ir Albanijos.

Dviejų balkaniškų šalių, turinčių priešišką santykį su Serbija, susidūrime dalis sirgalių prieš mačą ir jo metu demonstravo tarpusavio draugystę, taip pat skandavo „Ubij, ubij Srbina“ – tai išvertus reiškia „užmušk, užmušk serbą“.

Tai įsiutino Serbijos futbolo asociaciją. Jos generalinis sekretorius Jovanas Šurbatovičius grasina, kad jeigu UEFA neskirs sankcijų albanų ir kroatų futbolo federacijoms, serbai paliks „Euro 2024“ turnyrą.

„Tai didžiulis skandalas ir mūsų federacija reikalaus UEFA griežčiausių sankcijų. Antraip mes pasitrauksime iš Europos čempionato. Tai didžiulis skandalas“, – piktinosi J.Šurbatovičius.

Tai jau ne pirmas su serbais susijęs skandalas Vokietijoje vykstančiame čempionate. Per pirmąsias serbų rungtynes su Anglija iš Kosovo atvykęs žurnalistas Arlindas Sadiku rodė Albanijos erelio ženklą Serbijos sirgaliams, o tai įsiutino pastarosios šalies atstovus.

UEFA dėl šio įvykio pradėjo tyrimą, o galiausiai atėmė varžybų akreditaciją iš Kosovo žurnalisto.

Tiesa, serbų ir anglų rungtynių metu tūkstančiai Serbijos sirgalių skandavo skanduotes, kuriomis savinosi prieš 16 metų nepriklausomybę nuo jų šalies paskelbusį Kosovą.

Savo įvykių versiją bendraudamas su „The Telegraph“ pateikė ir pats A.Sadiku, sulaukęs daugybės serbų grasinimų socialiniuose tinkluose.

„Žmonės nežino, kaip aš jaučiuosi tuo metu, nes vis dar turiu iš karo likusią traumą. Mano namai buvo bombarduoti vidury nakties, kai buvau vaikas. Prisimenu, kaip prabundu stiklams ir kraujui dengiant mano veidą ir kūną. Žinau, kad tai buvo neprofesionalus gestas iš žurnalistinės pusės, bet matyti savo šeimą toje situacijoje buvo traumuojanti patirtis, kurios negaliu pamiršti“, – teigė Kosovo žurnalistas.

Kosovas nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbė 2008 metais. Ją pripažįsta 104 šalys, tarp jų ir Lietuva, bet serbai Kosovo nepriklausomybę griežtai neigia.

Kosove net 92 proc. populiacijos sudaro albanų kilmės asmenys. Tik 4 proc. yra serbai.

UEFA jau spėjo nubausti ir serbų bei albanų futbolo federacijas.

Serbams skirtas 10 tūkst. eurų bauda už įžeidžiančias ir politines skanduotes per rungtynes su anglais. 4,5 tūkst. eurų bauda jiems skirta už daiktų mėtymą į aikštę. UEFA pradėjo tyrimą ir dėl Rusijos vėliavos disponavimo tribūnose.

Savo ruožtu Albanija gavo 37 375 eurų baudą už „provokuojančias žinutes, netinkančias sporto renginiams“ per rungtynes su Italija.

Serbai pirmąsias čempionato rungtynes prieš Angliją pralaimėjo 0:1. Antrąsias jie turėtų žaisti šįvakar 16 val. prieš Slovėniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius