Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

L.Messi svajonė išsipildė: po beprotiškos dramos finale Argentina nusidažė auksu

Argentina kraustosi iš proto. Didžiule meile futbolui liepsnojanti šalis parodė dominuojantį futbolą pasaulio čempionato finale, dvikovoje dėl aukso galiausiai po 11 metrų baudinių serijos pranokusi Prancūzijos rinktinę. Tai trečiasis Argentinos čempionų titulas, sulauktas po 36 metų pertraukos.

Argentina – devintame danguje

Kitaip ir būti negali, kai komandoje yra ir Argentinos futbolo dievas Lionelis Messi ir po traumos į lemiamą mačą nusileidęs Angelis Di Maria.

Šių dviejų žvaigždžių vedama Argentinos rinktinė nuo pat finalo pradžios užsakė tokį futbolo tango, kuriame Prancūzija ilgai jautėsi sukaustyta.

Tačiau ilgai miegojusi Prancūzija pabudo Kyliano Mbappe dviem staigiais įvarčiais (2:2).

Per pratęsimą Argentinos sirgaliai vėl sprogo 89 tūkst. vietų sausakimšame „Lusail“ stadione po L.Messi įvarčio, bet K.Mbappe 11 metrų baudiniu vėl išlygino rezultatą – 3:3.

Dramatiškose rungtynėse prireikė 11 metrų baudinių serijos, kurią Lionelio Scaloni treniruojama Argentina laimėjo 4:2.

Argentiniečiai išpildė visus keturis smūgius taikliai, o Prancūzijos gretose antrą smūgį atlikusio Kingsley Comano spyrį atrėmė Emiliano Martinezas, o trečias stojęs Aurelienas Tchouameni smūgiavo šalia vartų.

Ketvirtas Argentinos gretose smūgiavęs Gonazalo Montielas buvo tikslus, ir prasidėjo Pietų Amerikos šalies komandos fiesta.

Kartu taip baigėsi L.Messi karjera Argentinos rinktinėje.

Savo paskutinėse rungtynėse pasaulio čempionate jis pelnė du įvarčius, šaltakraujiškai pasiuntė kamuolį ir per 11 metrų baudinių seriją ir galiausiai triumfavo, nepaisant to, kad K.Mbappe fiksavo pirmą „hat tricką“ finale per 56 pastaruosius metus.

Abejonių ir debatų nebelieka. L.Messi yra pačioje geriausių visų laikų žaidėjų viršukalnėje, pagaliau pridėjęs į savo kolekciją trūkstamą trofėjų, drauge su triskart pasaulio čempionu brazilu Pele bei Argentinos legenda Diego Maradona, su kuriuo L.Messi taip dažnai buvo lyginamas.

Geriausių čempionato žaidėjų apdovanojimuose – argentiniečių šventė: geriausiu žaidėju tapo L.Messi, geriausiu vartininku paskelbtas Emiliano Martinezas, o jaunuoju žaidėju – Enzo Fernandezas.

„Scanpix“ nuotr./L.Messi vedama Argentina – pasaulio čempionė.
„Scanpix“ nuotr./L.Messi vedama Argentina – pasaulio čempionė.

Tik daugiausia įvarčių įmušusiu tapo Kylianas Mbappe, kuriam atiteko Aukso batelis.

Finalo eiga: Argentina dominavo, bet Prancūzija atsitiesė

Nors dauguma futbolo sirgalių laukė atkaklios kovos finale, Argentina uždominavo aikštėje nuo pat pirmų minučių, o titulą gynusi Prancūzija ilgai nerado jokių priešnuodžių.

L.Messi realizavo 11 metrų baudinį, kurį uždirbo Angelis Di Maria, įsiveržęs į baudos aikštelę ir griuvęs, kai jo koją neatsargiai kabino Ousmane'as Dembele įpusėjus pirmajam kėliniui.

35 metų L.Messi tobulai išpildė 11 metrų baudinį, pasiuntęs kamuolį į priešingą pusę nei šoko Hugo Llorisas.

Tai buvo šeštasis L.Messi įvartis pasaulio čempionate, kuriuo jis iš pradžių aplenkė savo komandos draugą „Paris Saint-Germain“ klube Kylianą Mbappe lenktynėse dėl turnyro Aukso batelio.

Antrą įvartį Argentina pelnė 36 minutę, kai surengė įstabaus grožio ataką, nusiritusią nuo savo vartų ir pagardintą labai tiksliais perdavimais, kuriais L.Messi ir Alexis Mac Allisteris išvedė į gerą poziciją A.Di Maria, kuris iš arti nuginklavo H.Llorisą.

„Scanpix“ nuotr./Angelis Di Maria
„Scanpix“ nuotr./Angelis Di Maria

Prancūzija žaidė ketvirtajame finale per septynis pastaruosius čempionatus, bet 1998 ir 2018 metais čempionų taurę kėlusi komanda ilgai slėpėsi toli nuo čempioniško žaidimo.

Didier Deschamps'as, tapęs čempionu pats žaisdamas 1998 metais, o 2018 metais treniravęs rinktinę, pabandė atlikti keitimus dar pirmo kėlinio pabaigoje, išėmęs du puolėjus. Tai davė rezultatus, nors ir neiškart.

Randalas Kolo Muani uždirbo 11 metrų baudinį, kurį 80 minutę realizavo K.Mbappe, čiupęs kamuolį iš vartų ir skubėjęs lyginti rezultato.

Iš šventės Argentina puolė į nokdauną, kai 81 minutę dar viena Prancūzijos ataka baigėsi K.Mbappe smūgiu iš eigos – puolėjas pelnė septintą įvartį ir finale išsiveržė kovoje dėl Auksinio batelio į priekį prieš L.Messi, kuris antrojo kėlinio pabaigoje dar atliko pavojingą smūgį.

Nors Prancūzija pabudo, pratęsime vėl suspindo L.Messi magija.

Tai jis prišoko pirmas po Lautaro Martinezo smūgio, kurį didvyriškai atrėmė Hugo Llorisas, ir nukreipė kamuolį į vartus iš metro.

Tačiau ir tai buvo ne pabaiga pratęsime. Argentiniečiai po K. Mbappe smūgio sužaidė ranka, o 11 metrų baudinį galingu smūgiu į kitą pusę nei šoko vartininkas išpildė K.Mbappe.

Pelnęs aštuntą įvartį turnyre K.Mbappe užsitikrino Auksinį batelį, rezultatyviausių žaidėjų sąraše aplenkęs L.Messi, kurio kraityje liko 7 įvarčiai. Paskutinę minutę vienas prieš vartininką iššoko R.Kolo Muani, bet E.Martinezas koja atrėmė galingą šūvį į vartų kampą.

Finalo svarbiausius įvykius 15min fiksavo čia:

Pratęsimas: Argentina – Prancūzija 3:3

Pratęsimas baigėsi – 11 metrų smūgių serija

123 min. Argentinos šansas! L.Martinezas smūgiuoja galva šalia vartų. Koks finalas, kokia drama!

122 min. R.Kolo Muani iššoko vienas prieš vartininką, bet E.Martinezas špagatu atrėmė smūgį!

120 min. Prancūzija buvo arti dar vieno įvarčio, bet kamuolys lekia šalia virpsto. O teisėjas prideda tris minutes pratęsime. Kvepia 11 metrų baudinių serija.

117 min. Įvartis! K.Mbappe lygina rezultatą iš 11 metrų! 3:3!!! Prancūzijos puolimo žvaigždė pasiuntė kamuolį stipriu smūgiu į kitą vartų pusę nei šoko vartininkas.

115 min. 11 metrų baudinys į Argentinos vartus!

108 min. Įvartis! L.Messi pelnė įvartį ir rezultatas tapo 3:2! Per pratęsimą aktyvus Lautaro Martinezas atsidūrė prie pat vartų ir iš arti sukirto į vartininką, tačiau čia pat buvęs L.Messi nukreipė kamuolį iš metro į vartus. Prancūzai išspyrė kamuolį jau iš vartų.

100 min. Prancūzijos futbolininkai rodo visiškai kitą energiją. Pabudusi Prancūzija tapo ryžtinga ir pavojinga.

Antrasis kėlinys:

98 min. Pratęsimas! Po 80 minučių trukusio Argentinos dominavimo, ilgai tylėjusi Prancūzija sugebėjo dviem staigiais įvarčiais išlyginti rezultatą. Kokia drama!

97 min. Koks L.Messi smūgis! Iš kokių 20-ies metrų jis šovė, bet šuoliu H.Llorisas atmušė kamuolį.

90 min. Beveik visas rungtynes tylėjusi Prancūzija perėmė iniciatyvą ir atakuoja!

87 min. Prancūzija reikalauja dar 11 metrų baudinio, bet M.Thuramui skiriama geltona kortelė už vaidybą.

82 min. Įvartis! K.Mbappe lygina rezultatą! Rezultatas tapo 2:2, kai po M.Thuramo perdavimo stipriu smūgiu iš eigos pasiuntė kamuolį į tinklą pro vartininko pirštus. Tai septintasis K.Mbappe įvartis čempionate. Dabar jis pagrindinis pretendentas į Auksinį batelį.

Kylianas Mbappe
Kylianas Mbappe

80 min. Įvartis! K.Mbappe stipriai smūgiuoja ir 11 metrų baudiniu švelnina rezultatą: 2:1, nors Emiliano Martinezas ir atspėjo smūgio kryptį. Tai šeštasis 23 metų prancūzo įvartis pasaulio čempionate.

79 min. 11 metrų baudinys į Argentinos vartus! R.Kolo Muani uždirbo baudinį po Nicolo Otamendi pražangos.

72 min. Dar du keitimai Prancūzijos rinktinėje. Eduardo Camavinga ir Kingsley Comanas keičia Antoine'ą Griezmanną ir Theo Hernandezą.

71 min. Pirma proga, kai K.Mbappe gauna progą smūgiui. Kamuolys lekia virš vartų.

64 min. A.Di Maria keičiamas. Įspūdingas 34 metų puolėjo pasirodymas finale.

„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionato finalas: Argentina – Prancūzija
„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionato finalas: Argentina – Prancūzija

60 min. Praėjo valanda finalo, o Prancūzija dar vis nėra atlikusi nė vieno smūgio į varžovų vartus.

50 min. Rodrigo De Paulis paleido pavojingą smūgį, kurį atrėmė H.Llorisas. Argentina tęsia dominavimą finale.

Pirmasis kėlinys: Argentina – Prancūzija 2:0

45 min. Pirmajame kėlinyje – Argentinos šou ir pelnyta persvara 2:0. Regis, argentiniečiai laimi dauguma mikrodvikovų, o puolime siaučia 34 metų A.Di Maria, uždirbęs 11 metrų baudinį ir pelnęs antrą įvartį.

„Scanpix“ nuotr./Angelis Di Maria
„Scanpix“ nuotr./Angelis Di Maria

40 min. Prancūzijos žaidimas visiškai nesiklijuoja, tad jau pirmajame kėlinyje keitimai: Olivier Giroud ir Ousmane Dembele palieka aikštę, jų vietą užima Marcusas Thuramas ir Randalis Kolo Muani.

36 min. Įvartis! A.Di Maria muša greitoje įstabaus grožio atakoje. Per ją Argentina suraižė Prancūziją tiksliais perdavimais, prasidėjusiais dar savoje aikštės pusėje. L.Messi išvedė į kraštą Alexą Mac Allisterį, o šis puikiai perdavė kamuolį kairiu kraštu atlėkusiam A.Di Maria. Argentinos puolimo veteranas technišku smūgiu įveikė H.Lloriso šuolį. 2:0.

„Scanpix“ nuotr./Angelis Di Maria
„Scanpix“ nuotr./Angelis Di Maria

30 min. Argentina toliau kontroliuoja aikštės vidurį ir rezga atakas. Prancūzų puolėjų kol kas nematyti.

22 min. Įvartis! L.Messi tobulai išpildė 11 metrų baudinį. Argentinos talentas stabtelėjo prieš pat smūgį, išlaukęs kol H.Llorisas palinko į vieną kampą, o L.Messi pasiuntė kamuolį į kitą. Tai šeštasis Argentinos superžvaigždės įvartis ir ketvirtas iš jų pelnytas nuo 11 metrų žymės šiame čempionate. Argentinietis tampa rezultatyviausias turnyre.

„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionato finalas: Argentina – Prancūzija. L.Messi švenčia įvartį.
„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionato finalas: Argentina – Prancūzija. L.Messi švenčia įvartį.

20 min. 11 metrų baudinys į Prancūzijos vartus! A.Di Maria įsiveržė į baudos aikštelę, o ten jo koją iš nugaros šiek tiek užkabino prieš tai suklaidintas O.Dembele. Kokia prancūzo krašto puolėjo klaida! Teisėjas iškart parodė į 11 metrų žymę.

10 min. Prancūzus, regis, kausto įtampa, jie padaro klaidelių. Argentina surengė atakų šuorą. Naudos neišpešė, bet dar blogiau Prancūzijai – vartininkas H.Llorisas nukentėjo kovoje dėl kamuolio, jam prireikė medikų pagalbos.

5 min. Pirmasis Argentinos smūgis į vartus. Alexis Mac Allisteris šovė iš toli, o kamuolys krito tiesiai į H.Lloriso glėbį.

Sirgaliai jau užpildė „Lusail“ stadioną, kuriame telpa beveik 90 tūkst. aistruolių. Pasidairykite po spalvingą nuotraukų galeriją.

Sudėtys:

Paskelbti abiejų komandų starto vienuoliktukai, o tai reiškia, kad finalas atneš dar porą įsimintinų įrašų.

L.Messi tampa visų laikų rekordininku pagal sužaistų rungtynių skaičių pasaulio pirmenybėse – 26. Argentinietis aplenkė vokietį Lotharą Matthausą (25).

Prancūzas Hugo Llorisas tampa pirmuoju vartininku, kuris pasaulio pirmenybėse žaidžia 20-ąsias rungtynes.

Į Argentinos rinktinės sudėtį grįžo traumą apsigydęs Angelis Di Maria, žaisiantis dešiniajame krašte prie trenerio Lionelio Scaloni pasirinkto 4-4-2 išsidėstymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas