Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Labiau verslininkas nei futbolininkas“: kodėl K.Honda pasirinko Lietuvą?

Pasirašydamas sutartį su Marijampolės „Sūduva“ garsusis Japonijos futbolininkas Keisuke Honda įvardijo dvi to priežastis. Pirmiausia, sezonas Lietuvoje truks vos dar kelis mėnesius ir baigsis iki metų pabaigos, o „Sūduva“ turi šansą laimėti čempionų trofėjų, kurio trokšta į Lietuvą atvykęs japonas. Bet ar triskart pasaulio čempionate žaidusio 35-erių veterano motyvai keltis į Marijampolę ties čia ir užsibaigia? To klausia lenkų tinklalapio baltyckifutbol.pl žurnalistas Rafalas Kobza.

K.Hondos atvykimas į Lietuvą mūsų šalies futbolo padangę sudrebino praėjusią savaitę, kai „Sūduva“ netikėtai pristatė savo sirgaliams bene skambiausią visų laikų ekipos naujoką.

Nors jau pamiršęs geriausius laikus, japonas, kadaise žaidęs „AC Milan“, Maskvos CSKA ir kituose klubuose bei pasižymėjęs visuose trijuose pasaulio čempionatuose, kuriuose žaidė, sukėlė didžiulį ažiotažą įprastai niūrioje Lietuvos futbolo realybėje.

Bet į Lietuvą jis atvyko vedinas ne tik su futbolu susijusių tikslų, įsitikinę R.Kobzos kalbinti pašnekovai.

Asiaagola.com puslapyje apie Azijos futbolą rašantys Kamilis Gala ir Adamas Blonskis nemano, kad į Lietuvą atvykęs K.Honda tikisi susigrąžinti formą ar pasikelti vertę prieš išvykdamas į geresnę komandą.

A.Blonskio manymu, dabartinis K.Honda yra labiau verslininkas ar nuomonės formuotojas, negu futbolininkas. Savo ruožtu K.Gala jį vadina „vienu užimčiausių žmonių pasaulyje“, imdamas vardinti visas jo veiklas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Keisuke Honda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Keisuke Honda

„Be futbolo, jis prisideda prie „Soltilo“ kompanijos, valdančios Austrijos klubą „SV Horn“ ir JAV komandą „USL Orange County“, valdymo. Ši kompanija turi futbolo akademijas ir sporto mokyklas ne tik Japonijoje, bet ir kitose pasaulio šalyse. Be to, K.Honda prisideda prie renginių organizavimo Jungtinėse Valstijose, vadovauja investicinėms kompanijoms, pavyzdžiui „KSK Angel Fund“ ir „Dreamers VC“ (pastarojo dalininkas yra ir žymus aktorius Willas Smithas). Japonas dar treniruoja Kambodžos futbolo rinktinę bei valdo futbolo klubus Kambodžoje ir Ugandoje“, – „Sūduvą“ papildžiusio K.Hondos, tviteryje turinčio milijoną sekėjų, veiklas vardijo K.Gala.

Jo kolegos A.Blonskio teigimu, K.Hondos virsmas iš futbolininko į verslininką įvyko maždaug prieš penketą metų, kai „AC Milan“ klubo vairą perėmė Vincenzo Montella, vis labiau pasitikėjęs jaunais futbolininkais, o ne veteranais, bei šitaip nusodinęs japoną suolo gale.

„Scanpix“ nuotr./Keisuke Honda
„Scanpix“ nuotr./Keisuke Honda

Kitus savo klubus K.Honda jau rinkosi kliaudamasis ne vien sportiniais interesais, o tai nuvedė jį link žaidimo Meksikoje, Australijoje, Brazilijoje, Azerbaidžane, o dabar – ir Lietuvoje.

Japonas išsiskyrė originalumu dar vaikystėje, ypač kalbant apie madą. Žurnalistai pastebi, kad K.Honda dažnai viešumoje pasirodo su laikrodžiais ant abiejų rankų. Treniruodamas Kambodžos rinktinę, prie šoninės linijos japonas vaikščiojo su akiniais nuo saulės.

Keisuke Honda
Keisuke Honda

Tačiau nepaisant visko, K.Gala ir A.Blonskis įsitikinę, kad K.Honda džiugins „Sūduvos“ aistruolius solidžiu žaidimu. Nors ir nebūdamas geriausios formos, jis vis dar yra aukšto lygio futbolininkas, o norėdamas padėti „Sūduvai“ laimėti šalies čempionų trofėjų japonas turės pademonstruoti gero lygio žaidimą.

Tiesa, K.Gala svarsto, ar K.Hondai pavyks pilnai atsiduoti žaidimui Marijampolės klube. Daug laiko verslui skiriantis japonas, anot žurnalisto, neretai po rungtynių sėda į lėktuvą ir skrenda į kitą pasaulio kraštą, tad nereiktų nustebti, jei netikėtai jis trumpam paliks ir Lietuvą.

Ir apskritai, kodėl Lietuva?

Elvio Žaldario nuotr./Keisuke Honda
Elvio Žaldario nuotr./Keisuke Honda

Nors daugelį toks K.Hondos sprendimas nustebino, K.Gala tikina, jog jis po žinios apie japono pasirašytą sutartį su „Sūduva“ neliko šokiruotas.

„Jis jau pasižymėjo tuo, kad pasirenka netikėtus klubus ir kliaujasi ne tik sportiniais siekiais, – teigė Azijos futbolo ekspertas. – Hondai neįdomūs didmiesčiai, tokie kaip Los Andželas, Milanas ar net Varšuva. Jis mato, kaip jo verslai gali vystytis vietose, kuriose nėra didelių klubų ir vaikai neturi galimybių sportuoti gerose futbolo mokyklose. Honda čia atvyksta kaip vaikų, neturinčių vilčių tapti aukščiausio lygio futbolininkais, gelbėtojas.“

K.Hondos dalinai valdoma kompanija šiuo metu veikia 64 vietose ir gelbsti vargingesnių šeimų vaikams, siekiantiems futbolininkų svajonės. Tiesa, kol kas neaišku, ar savo verslo planus japonas bandys įgyvendinti ir Lietuvoje.

A.Blonskis svarsto, kad K.Honda Lietuvoje bandys padėti čia esantiems tautiečiams, kurie galimai buvo apgauti savo agentų ir mūsų šalyje žaidžia už dyką ar grašius. Lenkas neįvardino, kurie tai žaidėjai, nors A lygoje japonų rungtyniauja keturi – po vieną Gargždų „Bangoje“, Kauno rajono „Hegelmann Litauen“, „Kauno Žalgirio“ ir Kėdainių „Nevėžio“ komandose.

Anot žurnalisto, japonai, siekiantys karjeros Europoje, susisiekia su Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ar kitose šalyse dirbančiais japonų agentais, kurie iš pradžių sumoka už futbolininko perėjimą kelis tūkstančius eurų, bet vėliau susižeria didžiąją dalį jų atlyginimų.

Hondai neįdomūs didmiesčiai, tokie kaip Los Andželas, Milanas ar net Varšuva.

Be to, A.Blonskio teigimu, pasirašydamas sutartį su komanda K.Honda dažnai iškelia savo sąlygas. „Aš padėsiu jums kaip žaidėjas, o jūs padėsite man bendradarbiaudami ir naudodami „Soltilo“ programą“, – tokia schema, anot žurnalisto, naudojasi japonas.

Ir vis dėlto, šioje situacijoje turėtų laimėti abi pusės. „Sūduva“ jau turėjo pajusti išaugusį dėmesį socialiniuose tinkluose ir turėtų parduoti nemažai marškinėlių su garsiojo naujoko pavarde. Be to, K.Galos manymu, marijampoliečiai niekuo nerizikuoja. „Net ir finansiškai, kadangi Honda spaudos konferencijoje atskleidė, jog uždirbs mažiau, negu galėtume pagalvoti“, – teigė žurnalistas.

Jo teigimu, Japonijoje K.Hondos sprendimas vykti į Lietuvą sutiktas nevienareikšmiškai. Vieni tokį jo sprendimą sveikina ir džiaugiasi, kad veteranas ryžtasi pažinti pasaulį ir naudojasi savo statusu plėtodamas verslą, tuo tarpu kiti aršiai jį kritikuoja, esą K.Honda pabūgo iššūkio rungtyniauti Japonijos futbolo lygoje.

K.Hondos debiutas su „Sūduvos“ marškinėliais turėtų įvykti jau trečiadienį, kai marijampoliečiai žais Lietuvos futbolo federacijos taurės rungtynes prieš Vilniaus „Žalgirį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas