Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuva – Estija. Pažymiai rinktinės žaidėjams ir treneriui

Antradienio vakarą Lietuvos futbolo rinktinė labai blankiai pradėjo Baltijos taurės turnyrą ir pirmosiose rungtynėse Vilniuje 0:1 kapituliavo prieš devyniolikos nelaimėtų rungtynių seriją nutraukusius estus. 15min tradiciškai vertina aikštėje pasirodžiusius nacionalinės komandos futbolininkus ir trenerį Valdą Urboną.
Valdas Urbonas ir Lietuvos rinktinė
Valdas Urbonas ir Lietuvos rinktinė / Elvio Žaldario/LFF nuotr.

Tomas Švedkauskas – 5

Dar vienas pakankamai solidus mačas, nors darbo šiose rungtynėse marijampolietis turėjo nedaug. Keli tolimi estų smūgiai vartininkui problemų nesukėlė, o tą akimirką, kai estai įmušė įvartį, T.Švedkauskas vargu ar kuo galėjo padėti.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Tomas Švedkauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Tomas Švedkauskas

Egidijus Vaitkūnas – 4

Nelengvos rungtynės rinktinės senbuviui, nes kairiajame krašte stabdyti Vasilijų Sinevskį sekėsi sunkokai. Kai atrodė, kad su savo užduotimi Egis galiausiai apsiprato, atėjo lemtinga 60-oji minutė. E.Vaitkūnas pasileido į priekį, bandydamas stabdyti estų ataką, bet nieko nepešė, o atlaisvintu gynėjo kraštu žaibišką ataką surengę varžovai pelnė vienintelį įvartį. Taigi dėl praleisto įvarčio nemažai atsakomybės gula ir ant „Kauno Žalgirio“ gynėjo pečių. Pirmo kėlinio pabaigoje labai pavojingai smūgiavo iš toli, bet kamuolys praskriejo virš skersinio.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Egidijus Vaitkūnas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Egidijus Vaitkūnas

Edvinas Girdvainis – 4

Pagrindiniam Lietuvos rinktinės gynybos bastionui tai nebuvo geras mačas. Valandą laiko „Uerdingen“ vidurio gynėjas žaidė gana patikimai, bet tuomet sekė lemtingas varžovų išpuolis. Estams mušant įvartį nemažai kaltės krenta ir ant E.Girdvainio pečių – būtent jis nesuspėjo paskui Henri Anierą ir šis smūgiavo galva iš „raudonos“ zonos. 69-ąją minutę dar viena šiurkšti klaida vos nesibaigė antru estų įvarčiu, bet varžovas baudos aikštelėje paskutinę akimirką sužaidė ranka. Visgi Edvino ramybė ir sugebėjimas pradėti atakas dabartinei Valdo Urbono rinktinei yra didžiulė vertybė.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edvinas Girdvainis
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edvinas Girdvainis

Markas Beneta – 4,5

Valdas Urbonas išliko ištikimas sau ir, kaip ir praėjusiame lange, Marijampolės „Sūduvos“ gynėją iš tradicinės pozicijos gynybos krašte pasiuntė į vidurį. Didelių klaidų išvengė, šalia labiau patyrusio Edvino Girdvainio žaidė ramiai ir užtikrintai.

LFF nuotr./Markas Beneta
LFF nuotr./Markas Beneta

Saulius Mikoliūnas – 5

Trūko energijos ir pirmą kartą dėmesį į save atkreipė tik pirmojo kėlinio pabaigoje, kai suklaidinęs kelis priešininkus įsiveržė į baudos aikštelę. Reikia pripažint, kad su kamuoliu Saulius elgėsi šaltakraujiškiausiai iš visų Lietuvis futbolininkų. Įprastų pasijungimų į ataką šįsyk buvo gerokai mažiau nei įprastai, bet gynyboje su savo užduotimis tvarkėsi užtikrintai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Saulius Mikoliūnas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Saulius Mikoliūnas

Domantas Šimkus – 4,5

Ramiausias Lietuvos rinktinės žaidėjas aikštėje. Išrašė „velnių“ net didžiausią autoritetą turinčiam Lietuvos rinktinės žaidėjui Arvydui Novikovui, kai šis pirmo kėlinio pabaigoje skubėdamas atliko labai netikslų perdavimų. 60-ąją minutę nesugaudė veterano Konstantino Vassiljevo, kuris atliko perdavimą į baudos aikštelę, po kurio estai įmušė pirmą įvartį. Tiesa, tame epizode šiaulietis jau tik nesėkmingai bandė gelbėti situaciją, nes varžovas skuodė kraštu, už kurio priežiūrą tiesiogiai atsakingas E.Vaitkūnas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Domantas Šimkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Domantas Šimkus

Martynas Dapkus – 4,5

Tradiciškai Valdo Urbono schemose gavo vietą aikštės viduryje, atraminėje zonoje. Visgi neretai stabdant kamuolį ir konstruojant atakas prireikdavo net kelių lietimų. 20-ąją minutę baudos aikštelėje blokavo labai pavojingą estų smūgį. Panašiai kokybiškai „Kauno Žalgirio“ atstovas sužaidė ir 38-ąją minutę, nukreipęs pavojingą kamuolį už galinės linijos. Gynyboje buvo gana solidus, pradėti atakas sekėsi ne per geriausiai.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Martynas Dapkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Martynas Dapkus

Justas Lasickas – 5

10-ąją minutę turėjo nuostabią progą išvesti lietuvius į priekį, kai po Arvydo Novikovo perdavimo iššoko vienas prieš estų vartininką Matvejų Igoneną. Visgi „Voždovac“ saugui akivaizdžiai pritrūko šaltakraujiškumo – jo smūgiuotas kamuolys praskriejo stipriai šalia vartų. Pirmajame kėlinyje atakoje buvo bene aktyviausias ir „lengviausias“ šeimininkų žaidėjas, tačiau tikslumo akivaizdžiai stigo. Klaidų trečioje zonoje buvo nemažai. Antrajame kėlinyje akivaizdžiai pradėjo stigti jėgų, tad 59-ąją minutę vietą aikštėje užleido Fiodorui Černychui.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Justas Lasickas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Justas Lasickas

Tautvydas Eliošius – 4,5

Pirmajame kėlinyje iš visų Lietuvos rinktinės saugų buvo mažiausiai pastebimas, tad nieko keisto, kad per pertrauką buvo pakeistas ir užleido vietą Donatui Kazlauskui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Tautvydas Eliošius
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Tautvydas Eliošius

Arvydas Novikovas – 5

10-ąją minutę atliko labai aštrų ir puikų perdavimą Justui Lasickui, taip sukurdamas šimtaprocentinę progą, tačiau komandos draugas įsigudrino smūgiuoti labai netiksliai. Nebuvo toks pastebimas aikštėje, kaip mes buvome įpratę keliuose pastaruosius Lietuvos rinktinės mačuose. Po kelių laisvų savaičių ir trumpų atostogų rinktinės lyderiui akivaizdžiai trūko įprasto lengvumo. Mačo pabaigoje pradėjo stigti ir jėgų – keli perdavimai į baudos aikštelę buvo netgi per trumpi.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas

Karolis Laukžemis – 5

Gerai grūmėsi „antrame aukšte“, tad lietuviai laimėjo ne vieną „antrą“ kamuolį ir galėjo ramiai pradėti atakas. 29-ąją minutę atliko smūgį iš toli, bet varžovų vartininkui tai problemų nesukėlė. Pirmo kėlinio pabaigoje pavojingai po kampinio smūgiavo galva, bet kamuolys atsimušė į gynėją. 53-iąją minutę turėjo nuostabią progą pasižymėti, kai varžovų baudos aikštelėje labai sėkmingai priėmė perdavimą iš Donato Kazlausko. Visgi kaire koja smūgiavo nelabai sėkmingai ir Matvejus Igonenas kamuolį nukreipė virš vartų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Karolis Laukžemis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Karolis Laukžemis

Donatas Kazlauskas – 5

Aikštėje pasirodė nuo antrojo kėlinio pradžios, pakeitęs Tautvydą Eliošių ir vos ne iš karto atliko „raktinį“ perdavimą iš kairio krašto Karoliui Laukžemiui, tačiau šis smūgiavo netiksliai. Stipriai pagyvino žaidimą. 64-ąją minutę jo perdavimas baigėsi pavojingu Fiodoro Černycho smūgiu, bet kamuolys praskriejo šalia vartų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas

Fiodoras Černychas – 4,5

Pasirodė po keitimo, pakeitęs Justą Lasicką ir gavo pusvalandį. Vos po kelių minučių turėjo neblogą progą pasižymėti, tačiau iš baudos aikštelės prieigų smūgiavo šalia vartų. Po atostogų Dubajuje atrodė „sunkokas“ ir kiek „aprūdijęs“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Baltijos taurės turnyro rungtynės Lietuva - Estija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Baltijos taurės turnyro rungtynės Lietuva - Estija

Deimantas Petravičius – be įvertinimo

Trenerio žentas tradiciškai gavo savo minučių antrojo kėlinio antroje pusėje, pakeitęs Karolį Laukžemį. Energijos ir noro daug, naudos – nekažką.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Deimantas Petravičius
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Deimantas Petravičius

Ovidijus Verbickas – be įvertinimo

69-ąją minutę pakeitė Martyną Dapkų, bet kažkuo pasižymėti nespėjo.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Ovidijus Verbickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Ovidijus Verbickas

Valdas Urbonas – 4

Kostiumą, kuriuo būna pasipuošęs per oficialius mačus, šį kartą treneris iškeitė į sportinę aprangą. Visą pirmą kėlinį teritorinė iniciatyva priklausė estams ir tai Valdo Urbono neturėjo džiuginti. Kita vertus, net ir rungtyniaudamas prieš estus pasirinko gana atsargią gynybinio plano atraminių saugų porą – Martyną Dapkų ir Domantą Šimkų. Taigi fantazijos atakuojant lietuviams akivaizdžiai trūko.

Bendrai vertinant, lietuviai sužaidė labai blankų mačą, po kurių estai net sugebėjo nutraukti savo „juodą“ devyniolikos nelaimėtų rungtynių seriją. Kad komandos žaidimas nedžiugino, po mačo pripažino ir V.Urbonas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Valdas Urbonas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Valdas Urbonas

Estams kur kas ilgiau kontroliuojant kamuolį, reakcijos keisti žaidimo ritmą ir eigą taip ir nebuvo.

Į rinktinės stovyklą iškvietė nemažai naujų veidų, kaip Titą Krapiką, Sigitą Olberkį, Edgarą Dubicką ar Liną Mėgelaitį, tačiau nė vienam jų šanso nesuteikė.

Ketvirtas pralaimėjimas šiais metais. Juodas ruožas Lietuvos rinktinei tęsiasi, nors šį kartą ištrūkti iš jo buvo tikrai dėkingos aplinkybės.

Lietuvos futbolininkų įvertinimai 2021-aisiais
Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 6.25
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 4.5
Beneta 3 3 4,5 4,5 3.75
Gašpuitis 2 4 n 3
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 4.63
Girdvainis 6,5 4 5.75
Slivka 5 4,5 6,5 5.33
Dapkus 4 3 5,5 4,5 4.25
Lasickas 4 4 5 4.33
Novikovas 4 5 6 5 5
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n
Černychas 5 5 6 4,5 5.13
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4.81
Eliošius 3 n 5,5 4,5 4.33
Romanovskis n
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 4.75
Petravičius n n n n
Kazlauskas 4 5 4.5
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 4.13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas