Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva – Kuveitas 1:1: pažymiai rinktinės žaidėjams ir treneriui

Pirmadienio vakarą Lietuvos futbolo rinktinė baigė 2021-uosius metus. Draugiškame mače su egzotiškuoju Kuveitu išsiskirta lygiosiomis 1:1. 15min tradiciškai vertina rinktinės futbolininkų pasirodymus bei trenerio Valdo Augustino Ivanausko įdirbį.

Edvinas Gertmonas – 5,5

Neįprastas mačas, kuriame Lietuvos rinktinės vartininkas turėjo mažiau darbo nei jo oponentas kitoje aikštės pusėje. Po mačo Belfaste V.Ivanauskas išleido į Izraelį kapitoną Ernestą Šetkų, tad šansą pasireikšti gavo Vilniaus „Žalgirio“ atstovas. Nors pastaruoju metu iš Šilalės kilęs 25-erių metų futbolininkas klube pralaimi konkurencinę dvikovą kroatui Tomislavui Dukai, šiame mače vaizdo aikštėje tikrai negadino. E.Gertmonui tai buvo tik antras mačas vilkint nacionalinės rinktinės rinktinės marškinėlius. Krikštą jis gavo dar 2015-aisiais, kai atstovavo Klaipėdos „Atlantui“ ir draugiškame mače Maltoje lietuviai pralaimėjo 0:2. Pirmadienio rungtynės klostėsi taip, kad Lietuvos vartininkui demonstruoti visą savo meistriškumą nereikėjo, o 43-ąją minutę argumentų prieš nuostabią Fawazo Al Otaibi strėlę nuo virpsto jis neturėjo jokių šansų. Per pertrauką pakeistas ir vietą užleido Titui Krapikui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edvinas Gertmonas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edvinas Gertmonas

Dominykas Barauskas – 5,5

Ir vėl užėmė kairį gynybos kraštą bei su savo tiesioginėmis užduotimis gynyboje tvarkėsi labai gerai, nors reikia pasakyti, kad ir tiesioginis konkurentas Sultanas El Enezi buvo gana vangokas, retai jungėsi į atakas, o ir fizinėmis savybėmis stipriai nusileido Vilniaus „Riterių“ atstovui. Atakoje buvo pasyvesnis nei keliuose pastaruosiuose mačuose, o žaidžiant prieš tokį varžovą kaip Kuveitas iš krašto gynėjo norėtųsi daugiau improvizacijos. Kita vertus, Lietuvos rinktinės krašto saugai šiame mače buvo labai aktyvūs, tad jungtis į atakas ir dubliuoti aukščiau žaidusius komandos draugus Dominykui nereikėjo.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Dominykas Barauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Dominykas Barauskas

Artemijus Tutyškinas – 5,5

Aštuoniolikmečio debiutas startinėje rinktinės sudėtyje. Paskubomis buvo iškviestas iš U21 rinktinės, kai traumą Belfaste gavo gynybos centre žaidęs Martynas Dapkus. Iš karto pasiųstas į ugnį ir 14-ąją minutę padarė šiurkščią klaidą dešiniajame aikštės krašte. Klysta visi, bet nepatiko reakcija po jos – užuot pradėjęs vytis kamuolį perėmusį priešininką, bejėgiškai mojavo rankomis. Po tokių epizodų įsitvirtinti nacionalinėje komandoje gali būti sudėtinga. 38-ąją minutę smagiai truktelėjo į priekį, o lietuviams neišvysčius atakos buvo priverstas „pasiimti“ geltoną kortelę. 74-ąją minutę pradėjo traukti kojos raumenį ir vietą aikštėje užleido Vytui Gašpuičiui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Artemijus Tutyškinas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Artemijus Tutyškinas

Benas Šatkus – 6

Vėl teko pratintis prie naujo porininko gynybos viduryje. Benas žaidė užtikrintai ir didelių klaidų nedarė. Kita vertus, darbo „Nurnberg“ rezervinės komandos kapitonui buvo mažiausiai iš visų tų aštuonių mačų, kuriuos jis yra žaidęs su nacionalinės rinktinės marškinėliais. Dar viena patirties dvikova į 20-ečio gargždiškio taupyklę – netenka abejoti, kad kitais metais Benas liks tvirtu startinės sudėties žaidėju, apie kurį jau galima pradėti lipdyti naują rinktinės gynybos liniją. Geri metai, pateisintos viltys.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Benas Šatkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Benas Šatkus

Egidijus Vaitkūnas – 5,5

33-ejų „Kauno Žalgirio“ gynėjas buvo vyriausias pirmadienį aikštėje pasirodęs rinktinės žaidėjas. Egiui tai buvo 60-oji dvikova nacionalinėje komandoje ir tikrai viena lengviausių. Kaip ir kairėje žaidęs D.Barauskas, daug darbo neturėjo, nes lietuviai kur kas dažniau žaidė varžovų aikštės pusėje. 35-ąją minutę labai smagiai pykštelėjo iš toli, bet kamuolys praskriejo šiek tiek šalia vartų. Pirmojo įvarčio rinktinėje medžioklė tęsiasi.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Egidijus Vatkūnas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Egidijus Vatkūnas

Vilius Armanavičius – 5

Kauno „Hegelmann Litauen“ kapitonas pirmą kartą pradėjo rungtynes Lietuvos rinktinės starto sudėtyje ir sudarė neįprastą vidurio saugų tandemą su Domantu Šimkumi. Apsiprato gana greitai ir pirmajame kėlinyje lietuviai turėjo aiškią iniciatyvą. Įpusėjus kėliniui, vis dažniau sudalyvaudavo ir atakose. Tiksint minutėms vis dažniau „perdegdavo“, o 43-ąją minutę Kuveitui įmušant nuostabų įvartį atraminė zona išvis sugriuvo – arti F.Al Otaibi nebuvo nei V.Armanavičiaus, nei D.Šimkaus. Per pertrauką pakeistas Linu Mėgelaičiu.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Vilius Armanavičius
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Vilius Armanavičius

Domantas Šimkus – 5,5

Azerbaidžano klube pastaruoju metu įsitvirtinęs saugas pagaliau sulaukė šanso ir iš V.Ivanausko. Domantas neabejotinai patenka į sąrašą tų futbolininkų, kurie norėtų, jog dabartinio trenerio sutartis su LFF nebūtų pratęsta. Prie E.Jankausko ir V.Urbono šiaulietis turėjo tvirtą vaidmenį komandoje, o atėjus V.Ivanauskui buvo iš karto nugrūstas į atsarginių suolo galą. Ir įdomiausia, kad iš jo sunkiai pakilti sekėsi net tuomet, kai Baku „Sabail“ klube nuolat žaidė starto sudėtyje. Pirmadienį prieš žemesnio talento oponentus jautėsi patogiai. Kai po pertraukos į aikštę vietoj V.Armanavičiaus žengė L.Mėgelaitis, aikštės vidurys gerokai suaktyvėjo, nors tiek Linas, tiek Domantas yra labai panašaus profilio futbolininkai. 80-ąją minutę pakeistas ir vietą užleido debiutantui Armandui Kučiui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Domantas Šimkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Domantas Šimkus

Donatas Kazlauskas – 5,5

27-ąją minutę labai galingai šovė iš kelių metrų po to, kai Kuveitui pavyko apsiginti po ypač pavojingo Karolio Laukžemio mėginimo, bet vartininkas Khaledas Al Rasheedi sugebėjo kamuolį kumščiu nukreipti virš vartų. Po pirmo kėlinio pakeitus K.Laukžemį, jis buvo pastumtas į atakos smaigalį. Antrame kėlinyje energijos trūko, bet kentėjo iki 88-osios minutės, kai galiausiai susiėmęs už kirkšnies buvo pakeistas ir vietą aikštėje užleido Ernestui Veliuliui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Donatas Kazlauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Donatas Kazlauskas

Fiodoras Černychas – 6

Prieš tokius varžovus kaip Kuveitas iš tokio lygio žaidėjų kaip Fiodoras norėtųsi daugiau lyderio savybių. 13-ąją minutę turėjo neblogą progą po to, kai lietuviams pakėlus kampinį, kamuolys nukrito keli metrai prieš Kuveito vartus. Smūgiavo pažeme, bet vartininkas smūgį atrėmė. 54-ąją minutę jo spyris pažeme į apatinį vartų kampą galiausiai išsirutuliojo į J.Lasicko išlyginamąjį įvartį. 60-ąją vėl puikiai suveikė A.Novikovo ir F.Černycho tandemas ir po Arvydo pakelto kampinio Fedia labai pavojingai smūgiavo galva.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Fiodoras Černychas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Fiodoras Černychas

Arvydas Novikovas – 6,5

Kuveitas buvo parankus priešininkas Arvydui, tad rinktinės lyderis žaidė drąsiai, žaismingai ir kūrybingai. Gaila, kad viso to nepavyko konvertuoti į pergalę. Pirmajame kėlinyje techniškiausias rinktinės žaidėjas sutiko ypač kietai žaidusį kairįjį Kuveito gynėją Abdulazizą Mahraną. Azijietis pasitaikius menkiausiai progai tikrino „Erzurumspor“ saugo čiurnas, o šis ne kartą dėl to skundėsi šoniniam arbitrui. 32-ąją minutę tam pačiam oponentui „patikrino trikampiuką“, bet ataka į pavojingą išpuolį neišsirutuliojo. 33 minutę atliko pavojingą smūgį iš toli, bet Kuveitą vėl gelbėjo vartininkas. Antrojo kėlinio pradžioje darė nemažai smulkių klaidelių, bet tada 54-ąją minutę iš „savojo“ taško labai smagiai pramušė iš toli ir viskas galiausiai baigėsi J.Lasicko išlyginamuoju įvarčiu. Labai tikėtina, kad būtų buvęs pakeistas per pertrauką, jei rezultatas švieslentėje nebūtų rodęs lietuviams ypač nuviliančio rezultato. Kadangi skaičiai švietė 0:1, Arvydui teko varyti iki pat pabaigos. Jis ir varė, bet pastangų užteko tik lygiosioms.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas

Karolis Laukžemis – 5,5

Į Italiją išleidus Edgarą Dubicką, Karolis liko vienintelis normalus pasirinkimas atakos smaigalyje, nes kitam likusiam nominaliam puolėjui A.Kučiui startas nuo pirmųjų minučių galėjo būti pernelyg didelis iššūkis. Taigi Belfaste labai daug jėgų atidavęs palangiškis turėjo arti ir šiame mače. Kaip įprasta, Karolis buvo aktyvus ir dirbo daug, bet labai realių progų įmušti trečią savo įvartį rinktinėje taip ir neturėjo. Pakeistas per pertrauką, vietą užleido J.Lasickui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Karolis Laukžemis
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Karolis Laukžemis

Titas Krapikas – 6

Antrojo kėlinio pradžioje debiutavo su nacionalinės rinktinės marškinėliais. Darbo neturėjo daug. Išsiskyrė tuo, kuo išsiskirdavo ir jaunimo rinktinėje – balsu ir patarimų gausa komandos draugams, kurie lietuviškuose stadionuose girdisi ypač gerai.

Linas Mėgelaitis – 6,5

Per pertrauką pakeitęs Vilių Armanavičių, reikia pripažinti, kad jis pagyvino šeimininkų žaidimą. Jei pirmajame kėlinyje lietuvių atakos buvo gana chaotiškos, tai po pertraukos įgijo tam tikrą braižą ir konstrukciją. Linas tradiciškai nevengė kietos kovos ir nepaisant žemo ūgio nemažai šių dvikovų laimėjo, netgi ir ore. Smagu, jog per šį kelių pastarųjų mėnesių laikotarpį 23-ejų šilutiškis iš „Viterbese“ tikrai atrodo ūgtelėjęs.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Linas Mėgelaitis
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Linas Mėgelaitis

Justas Lasickas – 7

Rungtynių žaidėjas. Nors aikštėje pasirodė tik nuo antrojo kėlinio pradžios, Justas vėl buvo viena ryškiausių figūrų. 54-ąją minutę įmušė antrą savo įvartį rinktinėje, laiku ir vietoje atsidūręs po F.Černycho smūgio. Įvartis gelbėjęs Lietuvos rinktinės prestižą ir kartu dar labiau artinantis saugą prie geriausio Lietuvos metų futbolininko apdovanojimo. Vilniečio įėjimas į aikštę akivaizdžiai pagyvino lietuvių atakas. Atrodo, kad A.Novikovas su F.Černychu irgi jaučiasi kur kas geriau ir laisviau, kai šalia turi saugą iš „Voždovac“. Mačui įsisiūbavus skaudžiai gavo per kojas, o po kelių akimirkų surengė keršto akciją ir aikštės krašte be ceremonijų nukirto Kuveito įvarčio autorių. Visgi teisėjas pražangos nepastebėjo, nors epizodas akivaizdžiai prašėsi bent jau geltonos kortelės. Per V.Ivanausko laikotarpį Justas buvo geriausias Lietuvos rinktinės žaidėjas. Vienareikšmiškai.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Justas Lasickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Justas Lasickas

Vytas Gašpuitis – be įvertinimo

74-ąją minutę pakeitė negalėjusį mačo tęsti Artemijų Tutyškiną.

Armandas Kučys – be įvertinimo

Aštuoniolikmetis debiutavo nacionalinėje rinktinėje 78-ąją minutę, pakeitęs D.Šimkų. Užteko vos kelių minučių, kad gautų geltoną kortelę, susistumdęs su Kuveito vartininku. Svečių ekipos didvyris akivaizdžiai peržengė raudoną liniją, įžūliai galva kirtęs panevėžiečiui, bet mačo arbitras varyti vartininko iš aikštės nesiryžo.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Armandas Kučys
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Armandas Kučys

Ernestas Veliulis – be įvertinimo

88-ąją minutę pakeitė už kirkšnies susiėmusį D.Kazlauską.

Valdas Augustinas Ivanauskas – 5

Įprastai pilkas rinktinės žaidimas prie V.Ivanausko. Susidaro įspūdis, jog nėra skirtumo prieš ką Lietuva žaidžia – Italiją, Šiaurės Airiją ar Kuveitą – vis tiek komanda be idėjų.

Jų nebuvo matyti ir pirmadienį LFF stadione, nors prieš Lietuvą išsirikiavo vos 142 vietą FIFA reitinge užimanti rinktinė, kuriai teko pratintis ne tik prie sintetinės dangos, bet ir neįprastos temperatūros, kuri maždaug 25 laipsniais skyrėsi nuo tos, prie kurios kuveitiečiai yra įpratę.

Įmušti greito įvarčio nesugebėjo, o kėlinio pabaigoje gavus mazgote per veidą buvo priverstas nieko nelėmusiame mače komandos lyderius kankinti iki pačių paskutinių minučių.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Valdas Ivanauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Valdas Ivanauskas

Koks to tikslas ir kaina, turbūt žino tik pats Valdas Augustinas, bet faktas yra tas, kad prieš rungtynes treneris kalbėjo tik apie pergalę ir spaudos konferencijoje pripažino, kad šis tikslas nebuvo pasiektas.

Nors dvikova nesiklostė pagal lietuvišką scenarijų, keisti ritmą ir ieškoti variantų nesisekė. Buvo kliaunamasi aukštesniu futbolininkų meistriškumu, bet galiausiai to užteko tik lygiosioms. Maža to, ispano Carloso Gonzalezo Juarezo vadovaujamas Kuveitas bėgant minutėms sėkmingai prisitaikė prie blankių šeimininkų ir antrajame kėlinyje išvis žaidė drąsiai.

Vaizdas prastas, rezultatų nėra, o V.A.Ivanausko užsukta plokštelė apie įgyvendintas idėjas, pagerėjusį mikroklimatą, besimėgaujančius žaidimu auklėtinius ir pakeistą rinktinės veidą taip pat primena gergždimą, kurio neįmanoma klausyti.

Bent jau gerai, kad po dar vieno nepavykusio mačo nepradėjo kaltinti visų iš eilės, o tiesiog pripažino – esame silpni.

Lietuvos rinktinės žaidėjų įvertinimai 2021-aisiais

Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Latvia
1:3
Spain
0:4

1:4

0:1
Italy
0:5

3:1

0:4

0:1

1:1
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 4 3 5.33
Šetkus 5 8 4 9 4 6 6
Gertmonas 5,5 5,5
Krapikas 6 6
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 5 3,5 7.5 5,5 5,5 5
Beneta 3 3 4,5 4,5 3,5 3 3.58
Gašpuitis 2 4 n 4 3 n n n 3.25
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 5 3,5 4.5
Girdvainis 6,5 4 4,5 3 3 4.5
Slavickas 4 3 3,5
Utkus 3,5 5 3 3.83
Šatkus 3,5 6 5 8 5 4,5 6 5.42
Baravykas 5 7 4,5 6
Barauskas n 3 4,5 5,5 5,5 4.62
Tutyškinas n 5,5 5.5
Klimavičius n 3 8 5.5
Slivka 5 4,5 6,5 6 3 8.5 4,5 5.42
Dapkus 4 3 5,5 4,5 3,5 n 2 n 5 3.92
Lasickas 4 4 5 4 n 5 5 2 9 5 6 7 5.09
Golubickas 6 5 5.5
Novikovas 4 5 6 5 4 3 3 4,5 2 9 5 5,5 6,5 4.80
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n 4,5 3 4,5 5 8 4 5 4.85
Mėgelaitis 5 3,5 3,5 4,5 3 8 4,5 5 6.5 4.63
Uzėla n n
Armanavičius n n 5 5
Černychas 5 5 6 4,5 4 3 6 4,5 9 4,5 5 6 5.20
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4,5 3,5 n n 5,5 4.71
Eliošius 3 n 5,5 4,5 n 4.33
Jankauskas n 5 5
Romanovskis n
Veliulis n n
Dubickas n 2 4 4 3.33
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 n 8.5 4 5,5 5,5 5.5
Petravičius n n n n 4 3 3.5
Kazlauskas 4 5 3,5 n 5,5 3 8 5 n 5,5 4.93
Kučys n
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 3 2 3.58
Ivanauskas (treneris) 4 4 2 8.5 3 5 5 4.5

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas