Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai prieš Europos čempionų testą kinkų nedrebina: „Neturime ką prarasti. Prarasti gali tik italai“

Aštuoni pralaimėjimai iš eilės – tokia juoda serija Lietuvos futbolas dar nėra pradėjęs nė vienerių metų. Bet artinasi ir devintas. Trečiadienį Emilijos Redžo mieste Valdo Ivanausko ir Tomo Ražanausko treniruojama rinktinė stos į akistatą su Europos čempionais italais, kurie po pastarųjų dviejų mačų yra kaip reikiant įpykę.
Tomas Ražanauskas
Tomas Ražanauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Italija prieš šią dvikovą skaičiuoja 36-erių nepralaimėtų rungtynių pasaulio rekordą. Mūsų futbolui gresia kitas ekstremumas. Aštuonis pralaimėjimus iš eilės patyrusi komanda yra per žingsnį nuo absoliutaus antirekordo. Iki šiol į juodžiausią duobę Lietuvos komanda buvo puolusi 2018-2019 metais, kai prapylė devynis kartus iš eilės.

„Nemanau, kad ta pralaimėjimų serija mus slegia. Žinoma, nėra malonu pralaimėti, bet nusileidus, turi atsistoti ir eiti į priekį. Jei tik liūdėsi, niekas nuo to nepasikeis. Manau, kad vyrai taip pat nori kuo greičiau laimėti ar pasiekti teigiamą rezultatą. Visi čia profesionalai, puikiai dirba savo darbą. Jiems tikrai nėra malonu ir į kiekvieną mačą mes einame tikėdamiesi teigiamo rezultato – ar tai bus Italija, ar Vengrija, ar Bulgarija...“, – rungtynių išvakarėse su italais kalbėjo T.Ražanauskas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Ražanauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Ražanauskas

Lietuvos trenerių kolektyvui tai bus trečias mėginimas. Anot stratego, pirmosios dvi rungtynės su Šiaurės Airija ir Bulgarija buvo skirtingos.

„Vilniuje mačas buvo neblogas. Jei ne tas pramuštas baudinys, mačas rungtynės pakrypti bet kuria linkme. Bulgarijoje vyrai atidavė daug jėgų, gana disciplinuotai gynėmės, bet priekyje trūko aštrumo ir nepavyko sukurti nieko pavojingesnio. Realių progų neturėjome, paskutinio perdavimo pritrūko“, – analizavo T.Ražanauskas.

Emilijos Redžas – Italijos masteliais kuklus, bet Lietuvos sporto mėgėjams neblogai pažįstamas miestas. „Pallacanestro Reggiana“ krepšinio klubo marškinėlius praeityje yra vilkėję trys žinomi mūsų šalies krepšininkai Donatas Slanina (2009-2013), Darjušas Lavrinovičius (2014–2016) ir Rimantas Kaukėnas (2013–2016), o nuo šios liepos šias tradicijas tęsia ir Osvaldas Olisevičius.

Visgi Lietuvos futbolui Šiaurės Italijoje Po lygumoje esanti vietovė nežada nieko gero. 1995-aisiais mūsiškius čia net 4:0 sumušė tuometinė pasaulio vicečempionė Italija. Ne ką kuklesnio įvarčių fejerverko vietos sirgaliai tikisi ir trečiadienį, kai į „Mapei“ stadiono aikštę prieš Lietuvą išbėgs Europos čempionai.

Naujasis Lietuvos rinktinės treneris Valdas Ivanauskas prieš 26-erius metus pats lakstė po aikštę ir savo akimis regėjo tris įvarčius įmušusios tuometinės „Parma“ klubo žvaigždės Gianfranco Zolla siautėjimą.

Dar kartą apsilankyti Emilijos Redže treneris planavo ir šį rudenį, bet COVID-19 stipriai pakoregavo V.Ivanausko planus.

Buvusio „Hamburger SV“ puolėjo iškritimas prieš šią dvikovą Italijos žiniasklaidai yra viena įdomiausių temų.

Lietuvos trenerių štabui trečiadienį ir vėl teks verstis šiuolaikinių technologijų pagalba. V.Ivanauskas viso mačo metu telefonu palaiko ryšį su asistentais, o šie perduoda stratego pastabas prie šoninės linijos stovinčiam Tomui Ražanauskui.

„Laukia tikrai nelengvas iššūkis, vyrai tą supranta ir ruošiasi. Ne kiekvieną dieną gauni žaisti prieš Europos čempionus. Tikiu, jog vienuoliktukas, kuris išeis į aikštę, tą įvertins. Norėtųsi parodyti tai, ką sugebame geriausia. Sieksime pademonstruoti gerą gynybą ir sėkmingai pereiti į atakas. Iššūkis didelis, bet tam ruošiamės. Italijos rinktinė daug silpnų vietų neturi, bet čia yra futbolas. Pažiūrėsime“, – kalbėjo T.Ražanauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Ražanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Ražanauskas

Paklaustas, ar vyrų nusiteikimas prieš akistatą su žemyno čempionais yra kiek kitoks nei prieš tai vykusiose akistatose, treneris pažymėjo, kad tokia galimybė, kokią trečiadienio vakarą turės rinktinės žaidėjai, gali būti tik kartą gyvenime.

„Atrodo, jog ruošiamės įprastai, bet vyrai gal irgi ne viską parodo, ką jaučia viduje. Jiems turėtų būti labai įdomu žaisti prieš tokio lygio varžovą. Žaisime prieš geriausius pasaulio žaidėjus, kurie rungtyniauja stipriausiose pasaulio lygose. Kai kam nepasiseka sužaisti tokių rungtynių per visą karjerą. Manau, kad vyrai tai įvertins, bet baimės nėra. Mes neturime ką prarasti. Šiame mače prarasti gali tik italai. Mes galime nustebinti. Ruošiamės gerai nusiteikę, įtampos tikrai nėra. Apie motyvacinius dalykus prieš tokį mačą išvis kalbėti nėra prasmės“, – svarstė strategas.

Šiose rungtynėse lietuviams teks kautis nukraujavusia sudėtimi. Fiodoras Černychas ir Domantas Šimkus dėl Sofijoje gautų kortelių bus priversti praleisti šią dvikovą.

„Jie mums yra labai svarbūs, tad nebus lengva. Sudėtyje turime viso labo 20-30 žaidėjų ir tas pasirinkimas mūsų tikrai kuklus. Kiekvienas futbolininkams yra nepaprastai svarbus“, – pažymėjo treneris.

F.Černychas kartu su Arvydu Novikovu buvo vieninteliai rinktinės futbolininkai, kurie žaidė visose aštuoniose šių metų rinktinės dvikovose.

LFF nuotr./Fiodoras Černychas
LFF nuotr./Fiodoras Černychas

Kad problemų būtų negana, pirmadienį per treniruotę kelį susižeidė ir Bulgarijoje lietuvių žaidimą po keitimo pastebimai suaktyvinęs Eligijus Jankauskas.

„Daktarų pirminė diagnozė yra tokia, kad jo irgi nebus. Nemanau, kad galime rizikuoti jo sveikata. Visi kiti daugiau mažiau yra sveiki, šiek tiek sena trauma kankina Vaidą Slavicką“, – pasakojo strategas.

lff.lt nuotr./Titas Krapikas
lff.lt nuotr./Titas Krapikas

„Varžovas yra tikrai neeilinis ir labai stiprus, bet stengsimės kovoti iki galo ir atiduoti visas jėgas. Jaučiai, kad visi vyrai nori išeiti į aikštę ir žaisti. Prieš tokio lygio varžovą visi dega noru pasitikrinti jėgas“, – kalbėjo Italijoje didžiąją karjeros dalį praleidęs vartininkas Titas Krapikas.

Neseniai vartininkas pakeitė klubą ir iš „Spezia“ klubo persikėlė į „Serie B“ rungtyniaujančią „Ternana“. Paklaustas, ar tikisi trečiadienį išbėgti į aikštę startinėje sudėtyje, vartininkas šyptelėjo: „Viskas priklauso ne nuo manęs, o trenerio.“

Peradresavus klausimą treneriui T.Ražanauskui, šypsena papuošė ir jo veidą: „Matysime“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant