Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje žaidžiantis brazilas: „Pirmą kartą gyvenime susidūriau su rasizmu“

Lietuva ir rasizmas – vėl viename sakinyje. Futbolo svajonių mūsų šalyje siekiantis brazilas Henrique Sarmengue Devensas tikina sulaukęs rasinio užgauliojimo ir ragina imtis griežtesnių veiksmų raunant šią piktžolę. Lietuvos futbolo federacija (LFF) sutinka, kad mūsų šalyje tai tampa mada.

„Pirmą kartą savo karjeroje tapau rasizmo ir diskriminacijos auka“, – įrašą instagrame pradėjo 25-erių puolėjas, šiame sezone ginantis Vilniaus rajono „TransINVEST“ klubo spalvas Pirmoje lygoje, bet mūsų šalyje jau žaidęs ir Plungės „Babrunge“, ir Alytaus „Dainavoje“.

H.S.Devenso treniruotė Vilniuje:

Savaitgalį jis mušė įvartį į „Panevėžio B“ ekipos vartus, o „TransINVEST“ šventė triuškinamą pergalę išvykoje 3:0.

Salvijaus Barevičiaus nuotr./Henrique Sarmengue Devensas
Salvijaus Barevičiaus nuotr./Henrique Sarmengue Devensas

„H.S.Devensas smūgiavo į vartus ir nukrito. Prie jo priėjo „Panevėžio B“ gynėjas ir, Henrique teigimu, išvadino jį žodžiu iš N raidės“, – 15min komentavo „TransINVEST“ ekipos vadovas Salvijus Barevičius.

Brazilas apie tai skundėsi ir rungtynių teisėjui Ernestui Kemėžai, tačiau, kaip sužinojo 15min, rungtynių protokole toks įrašas neatsirado. Mačo inspektoriumi dirbo Saulius Vilniškis.

Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos sekretorius Šarūnas Tamulynas į telefono skambučius trečiadienį neatsakė.

Salvijaus Barevičiaus nuotr./Rungtynių teisėjų brigada
Salvijaus Barevičiaus nuotr./Rungtynių teisėjų brigada

Visos Pirmos lygos rungtynės Lietuvoje – transliuojamos ir įrašinėjamos, bet kas buvo pasakyta minėtame epizode – įraše nesigirdi.

„Įdomiausia, kad Henrique – brazilas, net nėra tamsiaodis, tiesiog įdegęs vyrukas. Tuo metu Panevėžio komandoje žaidė futbolininkas iš Afrikos, todėl keista, kad jų gynėjai, patys savo komandoje turintys tamsiaodžių, taip varo“, – stebėjosi „TransINVEST“ klubo vadovas.

Salvijaus Barevičiaus nuotr./Henrique Sarmengue Devensas
Salvijaus Barevičiaus nuotr./Henrique Sarmengue Devensas

„Aišku, labai nesmagu, bet mes nelabai galime ką nors padaryti. Henrique skundėsi teisėjui, bet arbitras epizodo negirdėjo – negalėjo nei kortelės parodyti, nei kažkokių veiksmų imtis“, – aiškino S.Barevičius.

Teisybės socialiniuose tinkluose ieškoti nusprendęs H.S.Devensas ragino griežčiau žiūrėti į rasizmą ir diskriminaciją.

„Aš tikiu, kad sportas vienija skirtingus žmones ir kultūras, o bet kokia diskriminacija yra nepriimtina. Nesvarbu, ar dėl odos spalvos, religijos, seksualinės orientacijos, etniškumo. Tai turi būti uždrausta. Treneriai, kolegos žaidėjai ir federacija turi būti griežtesni kovodami su šiuo bailumu“, – anglų ir portugalų kalbomis rašė brazilas.

Henrique Sarmengue Devenso įrašas „Instagram“ tinkle
Henrique Sarmengue Devenso įrašas „Instagram“ tinkle

„Tai neturėtų būti priimtina jokiame pasaulio krašte. Nuo mažų dienų buvau auklėjamas būti stipriu ir kovoti dėl savo principų. Aš tai darysiu ir toliau. Niekada netylėsiu dėl nežmogiško ir niekingo elgesio. Neužtenka nebūti rasistu, mes turime būti anti-rasistai“, – pabrėžė H.S.Devensas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

„Jo žodžiuose yra tiesos, – sutiko trečiadienį 15min kalbintas LFF prezidentas Edgaras Stankevičius. – Matome, kaip tėvai nevaldo savo emocijų vaikų futbole, tai dabar atsiranda antras trendas – vieni kitus iš N raidės išsivadinti. To daugėja. Reikia galvoti apie papildomas priemones.“

„Kiekvieną dieną kalbamės su klubais, kad tokių dalykų neturi būti. To netoleruosime. Turime mokymus dėl sąžiningo žaidimo, pagarbaus elgesio aikštėje ir t. t. Visi žaidėjai yra gavę tuos mokymus, kaip ir žino tas vertybes, bet į visų galvas neįlįsi. Tos tendencijos, kurios pastaruoju metu vyksta mūsų aikštelėse, yra tikrai blogos“, – neslėpė LFF prezidentas.

Blogiausia, pasak jo, kad nubausti ar įrodyti tokius prasižengimus – itin sudėtinga. 15min balandžio pradžioje jau rašė apie panašią istoriją A lygoje, kuomet „Kauno Žalgirio“ puolėjas Florianas Davidas iš Gvadelupos kaltino Telšių „Džiugo“ portugalą Nuno Pereirą išvadinus jį makaka. Pastarasis tai kategoriškai neigė.

Rasistinė citata tuomet atsidūrė ir rungtynių protokole, LFF Drausmės komitetas pradėjo tyrimą, bet jis tęsiasi iki šiol.

Apie Lietuvos futbolo stadionuose patirtą rasizmą garsiai yra kalbėjęs ir Brazilijos rinktinėje bei „Barcelona“ klube vėliau žibėjęs Paulinho, o garsiausiai turbūt aidi neigiami Adebayo Akinfenwo, buvusio Klaipėdos „Atlanto“ puolėjo, prisiminimai apie karčią patirtį mūsų šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas