Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos čempionai atleido trenerį po dviejų mačų: „Kažkaip nelipo“

Heimo Pfeifenbergerio karjera Lietuvoje truko rekordiškai trumpai. Kelios savaitės darbo, dvejos oficialios rungtynės, skrydis namo per karantiną ir taškas – Marijampolės „Sūduva“ atleido trenerį iš Austrijos.
Heimo Pfeifenbergeris
Heimo Pfeifenbergeris / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Sūduva“ atsivežė vieną garsiausių Austrijos futbolo atstovų, bet 53 metų treneris savo pažadų įvykdyti nespėjo.

H.Pfeifenbergeris žadėjo paskleisti pozityvią nuotaiką komandoje, įdiegti sau įprastą žaidimo schemą 4-4-2, o galiausiai padėti komandai apginti Lietuvos čempionų titulą.

Tačiau po pasirengimo sezonui pradžios, serijos kontrolinių rungtynių, Austrijos treneris prie „Sūduvos“ vairo stovėjo tik per du oficialius mačus: rungtynėse dėl Supertaurės Vilniuje 0:1 pralaimėta Vilniaus „Žalgiriui“, o pirmosiose A lygos rungtynėse pasiekta pergalė 1:0 prieš Gargždų „Bangą“.

Paskui atėjo koronavirusas, karantinas, o kovo viduryje, prieš pat užsidarant valstybių sienoms, H.Pfeifenbergeris jau sėdėjo lėktuve, kuriame paliktos erdvės socialiniam atstumui, skrendančiame namo į Zalcburgą.

Kaip ir visiems „Sūduvos“ legionieriams, treneriui buvo leista išvykti į gimtąją šalį. Tačiau skirtingai nei kiti, H.Pfeifenbergeris į Marijampolę nebesugrįš.

„Mūsų nuomone, jis neįvykdė arba netinkamai vykdė kelias sutarties sąlygas. Deja, tik toks trumpas komentaras“, – sakė „Sūduvos“ prezidentas Vidmantas Murauskas.

Jis pridūrė, kad tai nebuvo greitas ir paprastas sprendimas.

„Kažkaip nelipo, – sakė V.Murauskas. – Toks sprendimas brendo. Tai buvo sunkus sprendimas.“

Galbūt ir brangus? Sausio 2 dieną pasiūlymą treniruoti „Sūduvą“ gavęs, o po kelių dienų sutikęs atvykti į Lietuvą treneris buvo sudaręs vienerių metų sutartį, tad sūduviai privalės sumokėti kompensaciją.

„Ar brangus? Gyvenimas atsakys į tokį klausimą“, – sakė V.Murauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas ir Heimo Pfeifenbergeris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas ir Heimo Pfeifenbergeris

A lygos čempionų vadovas tvirtino, kad šiuo metu nėra jokio kito pretendento į „Sūduvos“ trenerio postą.

Po praėjusio sezono Marijampolės klubas atsisveikino su Vladimiru Čeburinu, kuris tris kartus užvedė „Sūduvą“ ant Lietuvos čempionų pakylos ir porą vasarų didžiavosi ilgais žygiais Europos stadionuose.

Tačiau praėjusią žiemą treneris iš Kazachstano pareiškė, kad norėtų poilsio pertraukos. Jo pavardė vis tiek buvo siejama su Minsko ir Rygos klubais, bet 54 metų treneris liko laisvas.

Ar V.Čeburinas gali grįžti į sūduvių akiratį?

„Šiandien nėra apie ką diskutuoti, nes viskas pernelyg šviežia, – sakė V.Murauskas. – Čeburinas visada buvo mūsų akiratyje. Toks treneris visada ir bus. Bet ar jis pats to nori?

Šiandien jo klausimas mums yra per ankstyvas ir per sudėtingas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vladimiras Čeburinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vladimiras Čeburinas

„Sūduvoje“ likę kiti treneriai tęs darbus, kurie dėl karantino yra labai pakitę. Skirtingai nei Vilniaus „Žalgiris“, Marijampolės klubas išleido savo legionierius į gimtines.

Tačiau bendros pratybos nuotoliniu būdu vyksta tris kartus per savaitę. Be to, „Sūduvos“ futbolininkai yra gavę ir asmeninius treniruočių planus.

V.Murauskas pripažino, kad pastaruoju metu „Sūduva“ nusprendė laikinai nukirpti žaidėjams atlyginimus.

Nors futbolininkų nuomonių būta įvairių, naujas ekonominis planas yra numatytas 3–4 mėnesiams į priekį, jei sporte neužvirs gyvenimas.

„Sunku buvo rasti kompromisą, kai atlyginimas nedidėja, o mažėja, – atsiduso „Sūduvos“ prezidentas. – Dar galėjome palaukti, bet už kovo mėnesį jau sumokėjome atlyginimus, tiesa ne pilnus, o dalinius.

Priklausomai nuo sutarties ir atlyginimo dydžio, mokėjome tiems, kurie daugiausiai uždirba, 40 proc. jų algos, o kitiems ir 60, ir 80 proc. algų.

Bet mes neprašėme pakeisti sutarčių. Atlyginimų nemažinome. Jei futbolas nesustos labai ilgam, jei startuos Čempionų ir Europos lygos atrankos varžybos, galvojame, kad galėsime sutartis įgyvendinti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./LFF Supertaurės rungtynės „Sūduva“ – Vilniaus „Žalgiris“
Arno Strumilos / 15min nuotr./LFF Supertaurės rungtynės „Sūduva“ – Vilniaus „Žalgiris“

Aišku, didelio džiaugsmo toks sprendimas sukelti negalėjo. Ir nesukėlė. Bet reali padėtis klube yra tokia, kad rėmėjai negali įgyvendinti savo įsipareigojimų. Įmonės, kurios žadėjo paremti, turi savų problemų.“

A lygos klubai tarpusavyje yra sutarę, kad uždegus žalią šviesą futbolo varžyboms Lietuvoje, po pirmojo turo nutrūkęs čempionatas vėl atgytų po trijų savaičių.

Kol pandemija nėra atslūgusi, A lygos sugrįžimo datos kabo ore.

„Nuo mūsų tai mažiausiai priklauso“, – sakė V.Murauskas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vidmantas Murauskas

Jam ypač neramu, kas bus dėl Čempionų lygos, kurioje vien už dalyvavimą klubas gauna solidžią išmoką iš UEFA. Todėl sūduviai yra numatę du biudžeto scenarijus – vieną su žaidimu A lygoje ir Čempionų lygos varžybose, o kitą – tik A lygoje.

Bet kol kas skaičiuoti galima mažai. „Tik tiek, kad sužaistos vienerios rungtynės A lygoje yra pačios brangiausios per visą istoriją“, – pajuokavo V.Murauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai