Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos futbolas meta tinklus ant emigrantų vaikų: „Ne visi kalba lietuviškai, bet veržiasi į rinktinę“

Londono „Arsenal“ saugas Davidas Da Silva Mendonca perduoda kamuolį Brooklynui Leipui, šis vienu lietimu toliau Italianui Komui ir Lietuvos futbolo rinktinė muša įvartį. Tai – ne fantazija. Taip gali skambėti Lietuvos rinktinės ataka jau po kelerių metų. Šalies futbolas verčia naują puslapį – neria į talentų paieškas užsienyje.
Italianas Komas, Brooklynas Leipus, Davidas Da Silva Mendonca ir Andrius Velička.
Italianas Komas, Brooklynas Leipus, Davidas Da Silva Mendonca ir Andrius Velička. / Asmeninio archyvo ir LFF nuotr.

Rugsėjo viduryje Kaune surinkta Lietuvos jaunučių (iki 15 metų) vaikinų rinktinė kilstelėjo ne vieno futbolo gerbėjo antakį. Įspūdį darė didžiųjų klubų pavadinimai – tokie, kaip Londono „Chelsea“, „Arsenal“, „Tottenham“ ar „Valencia“ – surašyti prie jaunųjų talentų pavardžių.

„Užsienyje gyvena tikrai daug talentingų lietuvių. Nenoriu per daug girti, kad neužriestų nosies, bet man patiko tai, ką pamačiau. Svarbiausia, kad visi noriai ir mielai sutiko atvažiuoti ir žaisti už Lietuvą“, – 15min džiaugėsi jaunučių rinktinės vyriausiasis treneris, pats buvęs garsus Lietuvos rinktinės ir Glazgo „Rangers“ puolėjas Andrius Velička.

Emigrantų vaikai jau senokai vadinami šansu pakilti Lietuvos futbolui. Šįkart daugiausia jų – 9 – atvyko iš Anglijos futbolo akademijų. Dar keli negalėjo apsivilkti rinktinės marškinėlių dėl traumų, bet ne mažiau lietuvių emigrantų atžalų futbolo paslapčių mokosi ir kitose užsienio šalyse – tokiose kaip Airija, Norvegija, Švedija, Danija ar Vokietija.

LFF nuotr./Lietuvos 15-mečių futbolo rinktinė.
LFF nuotr./Lietuvos 15-mečių futbolo rinktinė.

„Davidas (Da Silva Mendonca) yra iš lietuvės ir portugalo šeimos. Lietuviškai kalbėti jam sunkoka, bet komandoje jis puikiai pritapo – labai aktyvus, bendraujantis vaikinas, ekipos siela. Brooklynas (Leipus), manau, galėtų žaisti ir su metais vyresniais, labai greitas ir fiziškai gerai pasiruošęs, o Italianas (Komas) po vizito į rinktinę dėkojo, kad gavo kvietimą prisijungti prie „Millwall“ klubo, žaidžiančio Anglijos „Championship“ lygoje. Nežinau, gal kvietimas į rinktinę padėjo atkreipti skautų dėmesį“, – svarstė A.Velička.

„Labiausiai jie išsiskiria pirmu lietimu. Futbolo pamatai ir pagrindai – puikūs, – pabrėžė U15 rinktinės vyr. treneris. – Bet nėra taip, kad mūsų akademijose augantys lietuviai nuo jų labai atsiliktų. Šita – 2007-ųjų, 2008-ųjų ir 2009-ųjų karta – apskritai labai talentinga. Sakyčiau, jau matyti ir „Anderlecht“ sistemos Lietuvoje vaisiai. Reikia tik vėliau nepadaryti klaidų, nepalikti spragų, kad tie vaikai kažkur nepradingtų.“

Kviečiantis jaunuolius iš užsienio kyla kita bėda – ne visi jie laisvai kalba lietuviškai.

„Buvo visko. Kai kurie kalba sunkiau, kai kurie visai nekalba, bet visiems čia patiko. Ačiū federacijai, kuri leido susikviesti vaikus – išlaidos tikrai ne mažos buvo. Į rinktinę jie noriai važiuoja, nes rinktinė futbole yra svajonė, aukščiausias pasiekimas“, – pabrėžė pats 26 mačus nacionalinėje komandoje sužaidęs ir 2 įvarčius įmušęs A.Velička.

Dvi dienas Kaune stovyklavę Lietuvos rinktinės 15-mečiai sužaidė ir vienas draugiškas rungtynes – lygiosiomis 1:1 su metais vyresniais „Garliavos“ akademijos futbolininkais.

Lietuvos U15 rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Lukas Kalendo (FK Žalgiris), Ernestas Lysionok (FK Riteriai), Liudvikas Ūsas (FA Panevėžys).

Gynėjai: Airidas Golambeckis („West Ham United“, Anglija), Emilis Kirliauskas (FK „Garliava“), Matas Klimas („Tottenham Hotspur“ FC, Anglija), Tauras Lukša („Barking“ FC, Anglija), Gustas Muraška (FA „Panevėžys“), Ugnius Radvilavičius (FA „Dainava“), Dovydas Sasnauskas („Chelsea“ FC, Anglija), Vilius Stonys (Klaipėdos FM).

Saugai: Matas Ambrazaitis (Klaipėdos FM), David Da Silva Mendonca („Arsenal“ FC, Anglija), Povilas Kasperavičius (FK „Banga“), Italianas Komas („Cray Wanders“ FC, Anglija), Brooklyn Leipus („Bristol Rovers“, Anglija), Ignas Lukoševičius (FA „Panevėžys“), Matas Matulionis (FK „Žalgiris“), Armandas Podskočimas („Kauno Žalgirio“ FA), Kasparas Sacevičius („Arsenal“ FC, Anglija), Martynas Stūrys (FK „Riteriai“), Ernestas Januš Zdanovič (VFA „Geležinis vilkas“).

Puolėjai: Nedas Garbaliauskas (Baltijos FA), Dominykas Taučas („Valencia“ CF, Ispanija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas