Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos futbolo agonija Italijoje: pažymiai rinktinės futbolininkams ir treneriams

Lietuvos futbolo rinktinė trečiadienio vakarą patyrė vieną skaudžiausių pralaimėjimų nuo nepriklausomybės paskelbimo. 0:5 Europos čempionams italams nusileidę lietuviai argumentų neturėjo. 15min tradiciškai vertina aikštėje žaidusių futbolininkų pasirodymą bei trenerių darbą.
Lietuvos futbolo rinktinė
Lietuvos futbolo rinktinė / LFF nuotr.

Ernestas Šetkus – 4

36-erių metų išgyveno dar vieną košmarą. Geriausias Lietuvos vartininkas per šešerias pastarąsias savo rungtynes rinktinėje praleido net 21 įvartį. Veteranas išlaikė poziciją vartuose ir trečiajame šio atrankos lango mače, nors rungtynių išvakarėse vykusioje spaudos konferencijoje dalyvavo Titas Krapikas, o italų žurnalistai Tomo Ražanausko primygtinai prašė leisti į aikštę būtent pastarąjį. Dėl pirmųjų keturių įvarčių didelių priekaištų vartininkui nėra, bet penktasis Giovanni Di Lorenzo parašiutas buvo ypač nuviliantis.

Linas Klimavičius – 3

Kiek netikėtai Alytaus „Dainavos“ veteranas užėmė vietą gynybos viduryje, pakeitęs prieš tai du mačus poroje su Edgaru Utkumi žaidusį ir Bulgarijoje labai solidžiai atrodžiusį Beną Šatkų. Kritinių klaidų išvengė, bet ir neįrodė, kad yra geresnis pasirinkimas už jaunąjį savo oponentą. 83-iąją minutę užleido vietą aikštėje 14 metų jaunesniam Artemijui Tutyškinui.

Martynas Dapkus – 2

Į startinę komandos sudėtį sugrįžo po pertraukos ir pirmą kartą vadovaujant Valdui Ivanauskui. Visgi, kaip ir pirmtakas Valdas Urbonas, naujasis treneris Martyną išleido aikštės viduryje atraminėje zonoje, nors klube jis įprastai žaidžia vidurio gynėju. Prieš galingus italų vidurio saugus atrodė labai slogiai, tad per pertrauką vietą aikštėje užleido Linui Mėgelaičiui. Beveik visi italų įvarčiai krito po aiškaus Europos čempionų dominavo būtent atraminėje zonoje.

Edgaras Utkus – 3

Ir trečiajame mače iš eilės išsaugojo vietą starto sudėtyje, o tokių futbolininkų Lietuvos rinktinėje per šiuos tris mačus tebuvos vos penki – E.Šetkus, E.Utkus, Arvydas Novikovas, Justas Lasickas ir Edgaras Dubickas. 14-ąją minutę tapo nelaimėliu, kai po Giacomo Raspadori smūgio kamuolys atsimušė į koją ir stipriai pakeitęs kryptį įskriejo į E.Šetkaus vartus. 21-erių gynėjui tai buvo pirmasis įvartis į savus vartus. Daug pyko ant komandos draugų, matydamas visišką mūsiškių agoniją ir per pertrauką buvo pakeistas bei vietą užleido B.Šatkui.

Justas Lasickas – 2

Kaip ir mače Bulgarijoje, užėmė dešinį gynybos kraštą. Gaudyti toje pusėje siautusius Christiano Biraghi ir Moise Keane'ą pirmosiomis minutėmis sekėsi ypač sunkiai. Klaida 23-iąją minutę, kai nesėkmingai lietė kamuolį, vos nesibaigė trečiuoju italų įvarčiu, bet G.Raspadori dovana nepasinaudojo. Visgi jau po akimirkos Justas tapo nelaimėliu, bandydamas išmušti kamuolį nuo vartų linijos ir tuomet G.Raspadori jau neklydo (0:3). Kartu su E.Utkumi nesugaudė ir M.Keano, kai šis gavęs Federico Bernadeschi perdavimą įmušė ketvirtą įvartį. Kai antrame kėlinyje R.Mancini perstūmė M.Keaną į dešinį karštą, Justui tapo kiek lengviau. Kadaise J.Lasicką Edgaras Jankauskas sudegino mače Juodkalnijoje. Dar viena panaši nelaimė „Voždovac“ futbolininką ištiko Emilijos Redže.

Vaidas Slavickas – 3

Blankus mačas veteranui, nes prieš italų greitį suvalkietis atsilaikyti neturėjo jokių šansų. Dar rungtynių išvakarėse Tomas Ražanauskas abejojo, ar Vaidas galės žengti į aikštę, nes jautė kojos skausmus. Visgi 35-erių veteranas išbėgo starto sudėtyje. Sunkus kėlinys, po kurio vietą užleido kur kas jaunesniam Dominykui Barauskui.

Vykintas Slivka – 3

Turino „Juventus“ klubo sistemoje kaip futbolininkas susiformavęs saugas vėl turėjo progą pasirodyti Apeninų futbolo visuomenei. Reikėjo kiečiau sužaisti epizode, kai buvo pelnytas antrasis italų įvartis, nes G.Raspadori kamuolį priėmė pernelyg laisvai. To lengvumo, kokį matėme Bulgarijoje, šį kartą akivaizdžiai trūko. Kita vertus, ir varžovai buvo visai kitokio kalibro. Kai prieš lietuvius atsistoja aukščiausios prabos oponentas, mūsiškiai tiesiog išnyksta.

Ovidijus Verbickas – 5

Jau pirmąją mačo minutę labai pavojingai smūgiavo į italų vartus po A.Novikovo perdavimo. 10-ąją minutę tolimu smūgiu į apatinį kampą grasino Gianluigi Donnarummai ir vėl. Atliko vienintelį lietuvių smūgį į italų vartus. Buvo bene aktyviausias Lietuvos futbolininkas ir kūrė bent kažkokį pavojų.

Donatas Kazlauskas – 3

Dėl geltonų kortelių iškritus Fiodorui Černychui, puolėjo svarba smarkiai išaugo. Pritrūko energijos ir noro ginantis, nes pagalbos kairiajame gynybos krašte veteranui V.Slavickui labai trūko. Būtent vienas toks vangus epizodas 24-ąją minutę baigėsi trečiu italų įvarčiu.

Arvydas Novikovas – 2

Blankiai mačuose su Šiaurės Airija ir Bulgarija žaidęs rinktinės lyderis tarsi ne savas buvo ir vėl. 11-ąją minutę padarė kritinę klaidą atlikęs perdavimą tiesiai M.Keanui. Turino „Juventus“ puolėjas tokia dovana pasinaudojo kaipmat ir rezultatas švieslentėje pasikeitė. Panaši avantiūriška klaida vos nekainavo ir penkto įvarčio į lietuvių vartus, rezultatui esant 0:4. Antro kėlinio pradžioje „Erzurumspor“ lyderis vėl atidavė kamuolį varžovui ir viskas baigėsi E.Šetkaus sušaudymu bei kamuoliu vartų tinkle, laimei, teisėjai užfiksavo nuošalę. Bandė kelis kartus blykstelėti technika ir individualiu meistriškumu, bet tik tiek.

Edgaras Dubickas – 4

Liko starto sudėtyje, nors tiek Vilniuje su Šiaurės Airija, tiek Sofijoje su Bulgarija atrodė ypač blankiai. Skurdus puolėjų pasirinkimas trenerius privertė „Piacenza“ puolėją mesti į aikštę ir Emilijos Redže. Galbūt dėl to, jog Piačenzą ir Emilijos Redžą skiria vos kiek daugiau nei 80 km, bet prieš puikiai pažįstamą publiką Edgarui sekėsi neblogai. Puolėjas buvo gana aktyvus ir iš tos smulkmės, kurią gaudavo iš komandos draugų, bandė spausti maksimumą. Verta pagirti už pastangas ir entuziazmą. 72-ąją minutę vietą aikštėje užleido Karoliui Uzėlai.

Dominykas Barauskas – 3

Nuo antro kėlinio pradžios pakeitė Vaidą Slavicką. Visgi apmaudžiai nesugaudė savo varžovo ir lietuviai įmušė penktąjį savo įvartį. Nežibėjo, o silpną vieną užčiuopę italai bandė siausti būtent dešiniuoju savo atakos kraštu.

Linas Mėgelaitis – 3

Į aikštę žengė nuo antro kėlinio vidurio, pakeitęs nuvylusį Martyną Dapkų. Nesužavėjo. Lietuviai antrajame kėlinyje išvis liko net be menkiausios vilties ką nors sukurti.

Benas Šatkus – 5

Pertraukos metu pakeitė Edgarą Utkų. Klaidų J.Lasickas ir A.Novikovas dešiniajame krašte darė nemažai, bet B.Šatkus kelis kartus labai sėkmingai neutralizavo pavojų. Antrą mačą iš eilės „Nurnberg“ rezervo narys buvo labai solidus ir keista, kad šį kartą pasirodė aikštėje tik po pertraukos.

Karolis Uzėla – be įvertinimo

72-ąją minutę gavo šansą sužaisti antrąsias rungtynes rinktinėje, kai pakeitė Edgarą Dubicką.

Artemijus Tutyškinas – be įvertinimo

Istorinė akimirka. „Crotone“ klubui atstovaujantis aštuoniolikmetis gavo savo šansą ir tapo visų laikų jauniausiu Lietuvos rinktinės futbolininku oficialiose rungtynėse. 83-iąją minutę pakeitė Liną Klimavičių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Ražanauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Ražanauskas

Tomas Ražanauskas ir Valdas Ivanauskas – 2

Visiškai nepavykęs mačas. Galima tik prisiminti, jog pirmojoje tarpusavio dvikovoje su Italija LFF stadione tuometinė Valdo Urbono komanda bent jau bandė rodyti dantis. Šį kartą jie buvo išbaladoti vos pabandžius šieptis, o dar tiksliau žandikaulį lietuviai atkišo patys, šiurkščiai suklydę 11-ąją minutę.

Treneriai Italijoje į aikštę metė kur kas daugiau patirties. Lietuvos starto vienuolikės amžiaus vidurkis šoktelėjo maždaug pusantrų metų (iki 28,1), bet norimo rezultato tai neatnešė.

Trys rungtynės, nekoks vaizdas ir trys skaudūs pralaimėjimai. Jei spalį ir lapkritį neįvyks stebuklas, trenerių tandemui išlaikyti darbą bus tikrai sudėtinga. Norėto ir laukto emocinio impulso nesulaukėme. Galima sakyti, kad vairininko keitimas bent jau kol kas jokios naudos nedavė.

Emilijos Redže treneriai neišspaudė visiškai nieko, o antras kėlinys buvo varginanti kančia.

72-ąją minutę, rezultatui esant 0:5, puolėją E.Dubicką pakeitė K.Uzėla, sustiprinęs aikštės vidurį. Lietuva liko visai be puolėjų ir galima prisiminti, kad specialistai baksnojo į V.Ivanausko atrinktą kandidatų sąrašą, kai jame nerado rezultatyviausio A lygos žaidėjo Naurio Petkevičiaus. Ironiška, tačiau pats buvęs puolėjas V.Ivanauskas debiutuodamas prie rinktinės vairo liko be puolėjų.

Lietuvos futbolininkų pažymiai 2021-aisiais
Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Latvia
1:3
Spain
0:4

1:4

0:1
Italy
0:5
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 4 3 5.33
Šetkus 5 8 4 5,66
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 5 3,5 4.42
Beneta 3 3 4,5 4,5 3,5 3 3.58
Gašpuitis 2 4 n 4 3 3.25
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 5 3,5 4.5
Girdvainis 6,5 4 4,5 3 4.5
Slavickas 4 3 3,5
Utkus 3,5 5 3 3.83
Šatkus 3,5 6 5 4,83
Baravykas 5 5
Barauskas n 3 3
Tutyškinas n
Klimavičius n 3 3
Slivka 5 4,5 6,5 6 3 5
Dapkus 4 3 5,5 4,5 3,5 n 2 3.75
Lasickas 4 4 5 4 n 5 5 2 4.14
Golubickas 6 5 5.5
Novikovas 4 5 6 5 4 3 3 4,5 2 4.27
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n 4,5 3 4,5 5 4.25
Mėgelaitis 5 3,5 3,5 4,5 3 3.9
Uzėla n n
Černychas 5 5 6 4,5 4 3 6 4,5 4.75
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4,5 3,5 n 4.58
Eliošius 3 n 5,5 4,5 n 4.33
Jankauskas n 5 5
Romanovskis n
Dubickas n 2 4 4 3.33
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 n 4.75
Petravičius n n n n 4 3 3.5
Kazlauskas 4 5 3,5 n 5,5 3 4.2
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 3 2 3.58
Ivanauskas (treneris) 4 4 2 3.33

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas