Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos futbolo rinktinės nuopuolis: ką Edgaras Jankauskas daro ne taip?

Po pastarojo Lietuvos futbolo rinktinės mačo Slovėnijoje, kuriame ji patyrė penktąjį pralaimėjimą iš eilės šiame atrankos į pasaulio čempionatą cikle, nosis nukabino ne vienas iki šiol rinktine tikėjęs aistruolis. Kritikuoti lengva, tačiau ar galima su turima, net ir ne aukščiausio lygio komanda, nueiti toliau, nei leidžia galimybės? 15min apie rinktinės problemas bei perspektyvas kalbėjosi su buvusiais rinktinės treneriais.
Darvydas Šernas
Darvydas Šernas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris Kęstutis Latoža pastebi, kad ciklo pabaigoje labai dažnai rinktinės žaidimo kreivė slenka žemyn. „Galbūt žaidėjai pajunta, jog prarado galimybę kovoti dėl patekimo į kvalifikaciją, bet čia ne pirmi metai tokie reiškiniai“, – tendenciją įžvelgia treneris.

Kaip vieną iš nesėkmių priežasčių K.Latoža įvardijo ir galimas asmenines žaidėjų problemas, sutarčių pasirašymus ir t.t. „Žaidimas susilpnėjo – tai akivaizdu, – sako treneris. – Vienaip jie žaidė Vemblio stadione su Anglijos rinktine, nors ir pralaimėjo 0:2, kitaip – pastarąsias dvejas rungtynes.“

Anot trenerio, rinktinės žaidime trūksta pusiausvyros tarp gynybos ir puolimo.

„Kiek girdžiu, treneris sako, kad nori žaisti atakuojantį futbolą, kontroliuoti kamuolį, tačiau realybė kitokia. Mes šito padaryti negalime“, – pastebi K.Latoža. Jo manymu, vertėtų rinktis uždaresnį žaidimą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Kęstutis Latoža
Alfredo Pliadžio nuotr./Kęstutis Latoža

Pasak jo, viena yra bandyti gražiai žaisti, o kita – žaisti rezultatyviai. Galbūt ir žaidėjų meistriškumo stoka neleidžia pakilti aukščiau.

Laukiama, kada pradės žaisti tokį futbolą kaip ispanai ar vokiečiai, tačiau galima sakyti, kad tokio lygio žaidėjų mes dar greit neturėsime.

Kaip pavyzdį, jog turint ne tokią stiprią komandą galima nuveikti daug, verta paminėti dabartinį rinktinės strategą Edgarą Jankauską treniravusio Jose Mourinho sėkmę Čempionų lygoje su Milano „Inter“. „Žaisdamas pagal komandos galimybes pasiekė rezultatą, nepaisant to, jog žiūrovams tas žaidimo stilius nebuvo labai gražus“, – sako K.Latoža.

Treneris pastebi, kad komandą galbūt slegia žurnalistų bei aistruolių spaudimas. „Laukiama, kada pradės žaisti tokį futbolą kaip ispanai ar vokiečiai, tačiau galima sakyti, kad tokio lygio žaidėjų mes dar greit neturėsime“, – sako treneris.

Jam pritaria ir kitas buvęs rinktinės treneris Algimantas Liubinskas: „Neturėdamas tokio aukšto lygio žaidėjų nori ar ne – turi žaisti gynyboje ir kontraatakuoti.“

A.Liubinskas sako, kad ne tik per dideli lūkesčiai, bet ir nemokėjimas išnaudoti turimų žaidėjų trukdo futbolo rinktinei pasiekti geresnių rezultatų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Liubinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Liubinskas

„Kiekviename mūšyje reikalinga taktika, ieškoti būdų, kaip nugalėti priešininką, – sako jis. – O žaisti atviro futbolo su tomis komandomis mes nesame pajėgūs.“ A.Liubinsko teigimu, reikia įvertinti turimų žaidėjų pajėgumą ir pasirinkti teisingą taktiką, o ne užsispyrusiai žaisti atakuojantį futbolą ir gauti antausį.

Padaryta didelė klaida trenerių štabe, kuriame nėra nė vieno patyrusio trenerio, kuris galėtų pasiginčyti su žaidėjais.

K.Latoža neatmeta ir galimybės, jog per likusius du šio ciklo mačus su Malta ir Anglija galima būtų leisti daugiau laiko žaisti naujiems rinktinės nariams. „Matyt, po šito ciklo dalis žaidėjų neatstovaus rinktinei. Reikia ieškoti naujų jėgų, naujų variantų. Kažkada atsivers nauji talentai, kurie kartu ir bus pavyzdys naujai kartai“, – viliasi K.Latoža.

A.Liubinskas kaip vieną iš nesėkmingo ciklo pabaigos priežasčių įvardija ir jauną trenerių štabą. „Padaryta didelė klaida trenerių štabe, kuriame nėra nė vieno patyrusio trenerio, kuris galėtų pasiginčyti su žaidėjais, patarti“, – teigia jis.

Abu futbolo žinovai pritaria, jog dabartinio nacionalinės vyrų futbolo rinkinės trenerio E.Jankausko keisti nereikia. Galimybių rinktinei pakilti šiame cikle ekspertai taip pat neįžvelgia, tačiau pastebi, kad situaciją reikėtų vertinti realiai ir sugebėti išnaudoti turimus žaidėjus pasirenkant tinkamą taktiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas