Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ir Lenkijos akistata Varšuvoje – didelis ažiotažas su nerimo prieskoniu

Nors pasaulio reitinge komandas skiria 118 pozicijų, nacionalinis Varšuvos stadionas turėtų būti pilnas per antradienio vakarą 19 val. prasidėsiančias Lietuvos ir Lenkijos rinktinių kontrolines rungtynes.
Lenkijos futbolo rinktinė
Lenkijos futbolo rinktinės žvaigždė R.Lewandowskis / „Scanpix“ nuotr.

Anot Lenkijos futbolo asociacijos puslapio, mačo išvakarėse buvo likę mažiau nei pora tūkstančių bilietų į 58 tūkst. vietų stadioną Varšuvoje, nepaisant pakankamai aukštų bilietų kainų.

Nors bilietai kainavo nuo 90 iki 160 zlotų (25–40 eurų), palydėti savo nacionalinę komandą į pasaulio čempionatą pasirengę tūkstančiai lenkų.

Anksčiau Lenkijos futbolo federacija platindavo pigesnius bilietus į kontrolines rungtynes nei į Europos ar pasaulio čempionato atrankos mačus, bet Lenkijos futbolo federacijai vadovaujantis legendinis šalies futbolininkas Zbigniewas Boniekas pakeitė bilietų politiką, nusprendęs, jog „sirgaliai ateina pažiūrėti mūsų žaidėjų, o ne varžovų.“

„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinė Varšuvos stadione.
„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinė Varšuvos stadione.

Taip bus ir šiuo atveju.

Lenkijos rinktinė su superžvaigžde Robertu Lewandowskiu yra užkopusi į aštuntąją vietą FIFA reitinge, kai Lietuvos komanda dalijasi 126 poziciją su Karibų salų valstybe Antigva ir Barbuda.

Tiesa, Lietuvos futbolininkai nėra nepažįstami Lenkijos aistruoliams.

Mūsų šalies komandos kapitonas Fiodoras Černychas ketverius metus žaidė Lenkijoje, prieš persikeldamas šių metų pradžioje į Maskvos „Dinamo“.

Su F.Černychu metus Balstogėje rungtyniavęs Arvydas Novikovas iki šiol gina vienos pajėgiausių Lenkijos lygos komandų „Jagiellonia“ garbę ir yra įgijęs gerą reputaciją.

„Manau, kad A.Novikovas irgi tiktų vidutinei Rusijos lygos komandai. Jis turbūt svarbiausias žaidėjas „Jagiellonia“ komandoje, kuri pastaraisiais metais yra viena geriausių Lenkijoje, – sakė Lenkijos žurnalistas Maksas Chudzikas. – Mane nustebino, kad tokia komanda, kaip „Dinamo“, įsigijo Fiodorą Černychą, bet ne dėl jo įgūdžių, o dėl fakto, kad tik keli žaidėjai padarė karjeras stipriausiose Europos lygose, patekę į jas iš „Ekstraklasa“ čempionato per pastaruosius trejus ar ketverius metus.“

„Instagram“ nuotr./Fiodoras Černychas ir Arvydas Novikovas
„Instagram“ nuotr./Fiodoras Černychas ir Arvydas Novikovas

Lenkai gerbia du kūrybingus atakuojančius žaidėjus, bet prisibijo kietų Lietuvos rinktinės gynėjų.

Regis, niekas nepamiršo lygiai prieš dvejus metus Varšuvoje 0:0 pasibaigusios kaimynų akistatos, per kurią traumą patyrė Kamilis Grosickis.

Jam buvo rengiamas vieno iš lyderių vaidmuo 2016 metų Europos čempionate, o rungtynėse su Lietuva K.Grosickis turėjo žaisti tik 45 minutes. Po pertraukos jis pats paprašė dar pažaisti kelias minutes, bet per jas patyrė susidūrimą su lietuviu ir iškrito dėl kelio traumos.

„Paskui gydytojai ir kineziterapuetai turėjo verstis per galvą kelias dienas, kad pastatytų ant kojų ir paruoštų jį bent 10 minučių pirmajam mačui su Šiaurės Airija“, – prieš dvejus metus mače su Lietuva įvykusį epizodą savo skaitytojams antradienį priminė „Gazeta Wyborcza“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamilis Grosickis ir Edvinas Girdvainis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamilis Grosickis ir Edvinas Girdvainis

Banali klišė – svarbiausia išvengti traumų – tapo labai aktuali Lenkijos futbolui dėl pastarųjų dienų įvykių.

Buvo praėjusios vos kelios valandos, kai treneris Adamas Nawalka paskelbė 23 žaidėjus pasaulio čempionatui, kada Kamilis Glikas susižeidė petį. „Monaco“ gynėjas skaudžiai krito per futbolo-tinklinio žaidimą, bandydamas atlikti smūgį per save.

„Kita vertus, kietas lietuvių žaidimas bus gera proga išbandyti save prieš pasaulio čempionato mačą su Senegalu – afrikiečiai žaidžia tikrai agresyviai,“ – svarstė M.Chudzikas.

15min žiniomis, pats Z.Boniekas pageidavo lietuvių paskutinei repeticijai prieš pasaulio čempionatą.

Lenkijos futbolo federacijos vadovo nuomone, nelaimėtos kontrolinės rungtynės Varšuvoje prieš 2016 metų Europos čempionatą tapo geru spyriu Lenkijos rinktinei, kuri laiku nusileido ant žemės ir pirmenybėse Prancūzijoje pasiekė ketvirtfinalį – tai geriausias lenkų rezultatas Europos pirmenybėse per šalies istoriją.

„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinė

Savo laiku Turino „Juventus“ atstovavęs Z.Boniekas neblogai pažįsta Italijoje daug metų rungtyniavusį Lietuvos futbolo prezidentą Tomą Danilevičių, tad susitarimas dėl analogiškos repeticijos buvo greitai priimtas.

Didelis ažiotažas supa Lenkijos rinktinę.

Mūsų šalies kaimynų prisiminimai iš praėjusių Europos pirmenybių vis dar ryškūs. Juk čempionate Prancūzijoje prieš dvejus metus Lenkijos rinktinė ketvirtfinalyje tik po 11 metrų baudinių nusileido paskui iki aukso nukeliavusiai Portugalijai. O pusfinalyje būtų laukęs tikrai įveikiamas Velsas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Ketvirtfinalio akistatą su portugalais bent kelioms sekundėms buvo įsijungę net 23 mln. lenkų – faktiškai visi, turintys televizorius. Ir dabar ažiotažas kyla – 2:2 pasibaigusias kontrolines rungtynes su Čile birželio 8 dieną stebėjo apie 10 mln. žiūrovų.

Lenkų tikėjimą kaitina palankūs burtai – kaimynai išvengė pirmajame etape sunkiasvorių varžovų ir H grupėje žais su Kolumbija, Senegalu ir Japonija.

„Jei surinktume 4 taškus per grupės varžybas ir veikiausiai patektume į aštuntfinalį, rezultatas jau būtų geras. Tai būtų pirmas kartas nuo 1986 metų, kai Lenkija iškoptų į atkrintamąsias varžybas,“ – priminė M.Chudzikas.

Jis viltis sieja ne tik su ryškiausia puolimo žvaigžde R.Lewandowskiu iš Miuncheno „Bayern“ klubo, bet ir treneriu A.Nawalka.

„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinės treneris Adamas Nawalka.
„Scanpix“ nuotr./Lenkijos futbolo rinktinės treneris Adamas Nawalka.

Kaip ir Šarūnas Jasikevičius, šis 60-metis lenkas, nuo 2013 metų vadovaujantis nacionalinei komandai, didelį dėmesį teikia mažoms detalėms, kurias išpildyti gali patyrę žaidėjai.

Dalis garsių futbolininkų, tokių kaip Lukaszas Fabianskis, Kamilas Glikas, Lukaszas Piszczekas, veikiausiai pasitrauks iš rinktinės po pasaulio čempionato, o tai dar vienas motyvas sutelkti visas jėgas.

Tiesa, nerimo kelia lyderių sportinė forma. Grzegorzas Krychowiakas nebėra toks, koks buvo 2016 metų Europos pirmenybėse, sirgaliams nepatinka, kad jis daugiau dėmesio skiria madai ir išvaizdai, o ne darbui aikštėje. K.Grosickis praleido sezoną ant „Hull City“ atsarginių suolo.

Lyderių ne tiek daug, kad nerūpėtų kiekvieno jų futbolo lygis dabartiniu metu, tad mačas su Lietuva bus gera proga patiems lenkams pasižiūrėti, ko verta jų rinktinė likus vos dviem dienoms iki pasaulio futbolo čempionato Rusijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos rinktinės sirgalė
„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos rinktinės sirgalė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas