Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 05 /21:50

Lygiosios su latviais E.Jankausko nuotaikos nesugadino: „Tai buvo geros rungtynės“

Ambicingai po aštuonerių metų pertraukos į Lietuvą sugrąžinti Baltijos taurės trofėjų žadėję nacionalinės rinktinės futbolininkai nieko nepešė. Vienas taškas, vienas įmuštas įvartis ir turnyro lentelės dugnas – toks Edgaro Jankausko auklėtinių kraitis 2018-aisiais žaidžiant su kaimynais.
Baltijos futbolo taurės rungtynės: Lietuva - Latvija.
Edgaras Jankauskas (dešinėje) / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pralaimėjimą 0:2 iš Estijos parsivežę lietuviai turėjo menką šansą iškovoti masyvų titulą, jeigu antradienio vakarą būtų Vilniuje įveikę Latvijos komandą trijų įvarčių skirtumu, tačiau įvykiai aikštėje parodė, kad ši tikimybė buvo nepaprastai toli realybės.

Antrojo kėlinio pradžioje apmaudi lietuvių klaida gynyboje baigėsi Kasparo Dubros įvarčiu, o lietuvių garbę išgelbėjo tik 86-ąją minutę įvartį galva pelnęs Karolis Laukžemis. Po keitimo aikštėje pasirodžiusiam Marijampolės „Sūduvos“ atakų lyderiui tai buvo pirmasis įvartis vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius.

VIDEO: Karolio Laukžemio įvartis

Du vienetai švieslentėje reiškė, kad latviai aikštės viduryje galėjo šokti pergalės šokį, o mūsiškiai liko treti.

Varžyboms vykstant pagal šią sistemą lietuviai paskutinę vietą pastarąjį kartą buvo užėmę tik 1993-aisiais. Tiesa, mūsiškiai liko ketvirti ir 2012-aisiais, bet tuomet į turnyrą svečio teisėmis buvo pakviesta ir Suomijos rinktinė, o varžybos buvo vykdomos atkrintamųjų principu.

Tuomet pusfinalyje lietuvius latviai sudaužė net 5:0, o mače dėl trečios vietos 0:1 buvo pralaimėta ir estams.

Vienas įvartis ir vienas taškas – taip pat pat kukliausi mūsiškių rezultatai šiose varžybose žaidžiant tik trims Baltijos valstybėms per ketvirtį amžiaus.

Visgi E.Jankauskas antradienį išvystu vaizdu aikštėje neliko nusivylęs ir siūlė kreipti dėmesį ne į rezultatą bei skaičius turnyro lentelėje, o į žaidimo kokybę.

„Sužaidėme geras rungtynes, visiškai kontroliavome jų eigą. Išėjome nuo savo vartų taip, kaip norėjome ir planavome, komanda vykdė susitarimus. Visgi nelemtas smūgis ir praleistas įvartis pakreipė rungtynes ne mūsų naudai, – po mačo kalbėjo E.Jankauskas. – Bet džiaugiuosi, kad vyrai kovojo iki pabaigos. Atlikome daug smūgių, turėjome ne vieną puikią progą pasižymėti. Šias rungtynes vertinu pozityviai, man smagu, kad vyrai laikėsi drausmės, kovojo iki pabaigos, įmušėme labai gražų įvartį. Gaila, jog tik vieną. Motyvacinių priekaištų neturiu nė vienam.“

Pastarąjį kartą Baltijos taurės turnyrą mūsiškiai laimėjo 2010-aisiais, kai varžybos vyko Kaune.

Pastarąjį kartą latvius lietuviai įveikė 2013-ųjų spalį pasaulio čempionato atrankoje. Tuomet Igorio Pakratjevo vadovaujama komanda Vilniuje nugalėjo 2:0, o pirmą įvartį komandai pelnė dabartinis ekipos kapitonas Fiodoras Černychas.

Baltijos taurės varžybose mūsiškiai latvių nesugeba įveikti nuo 2005-ųjų, kai Kaune dar Algimanto Liubinsko vadovaujama komanda laimėjo 2:0. Tąsyk abu įvarčius mūsiškiams pelnė dabartinis E.Jankausko asistentas Igoris Morinas.

Latvija Baltijos taurės turnyrą laimėjo 13-ąjį kartą, lietuviai jau atsilieka trimis laimėjimais, o estai yra nugalėję vos tris sykius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mixu Paatelainenas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mixu Paatelainenas

Visai neseniai latvių vairą perėmusiam suomiui Mixu Paatelainenui tai buvo pirmasis trofėjus su naujausiais auklėtiniais.

„Rungtynės buvo tokios, kokių mes ir tikėjomės. Žinojome, kad lietuviai atakuos, sėkmingai žaidžia vienas prieš vieną, tad labai džiaugiuosi, kad laikėmės savojo plano ir iškovojome šį trofėjų. Įmušėme pirmieji ir buvome labai arti pergalės, bet lietuviai pelnė tikrai gražų įvartį galva. Prieš rungtynes jokių kalbų apie lygiąsias tikrai nebuvo, norėjome ir siekėme laimėti, bet svarbiausia, kad taurė keliauja į Latviją“, – po mačo šypsojosi Latvijos treneris.

Po Baltijos taurės varžybų Lietuvos rinktinė išvyks į Maskvą, kur birželio 8 dieną susitiks su Iranu. Birželio 12 dieną lietuviai Varšuvoje išbandys jėgas su Lenkijos rinktine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas