Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madrido derbio laukiant: 16 įdomių faktų iš UEFA Čempionų lygos finalų istorijos

Šeštadienio vakare futbolo mėgėjai iš viso pasaulio priglus prie televizorių: jų laukia UEFA Čempionų lygos finalas, kuriame susirems Madrido „Real“ ir Madrido „Atletico“ klubai. Stipriausias klubinis Europos futbolo turnyras turi gilią istoriją – pirmasis tuometinės Europos čempionų taurės, vėliau tapusios UEFA Čempionų lyga, finalas įvyko dar 1956 m.
UEFA Čempionų lygos taurė
UEFA Čempionų lygos taurė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per 60 šio turnyro metų sužaista ir 60 finalinių rungtynių. 15min pristato 16 įdomių istorinių faktų, susijusių su UEFA Čempionų lygos finalais.

  1. Daugiausia kartų UEFA Čempionų lygoje triumfavo Ispanijos komandos – 15. Klubai iš Italijos ir Anglijos triumfavo po 12 sykių. Įdomu tai, kad visas 15 Ispanijos pergalių pasidalino dvi komandos – „Real“ ir „Barcelona“. Palyginimui, bent sykį UEFA Čempionų lygą laimėjo net penki Anglijos klubai.
  2. Pirmoji pergalė Madrido „Real“ komandai buvo toli gražu ne paskutinė. Iš viso jie UEFA Čempionų lygoje triumfavo 10 kartų ir yra daugiausiai titulų iškovojusi komanda.
    „Scanpix“ nuotr./„Real“ – „Manchester City“
    „Scanpix“ nuotr./„Real“ – „Manchester City“
  3. Tuo tarpu Madrido „Atletico“ yra viena iš trijų komandų, kurios žaidė finale du kartus ir abukart pralaimėjo. Jei ir šis finalas „Atletico“ nesusiklostys sėkmingai, ši komanda taps vienintele Europos komanda, daugiau negu dusyk patekusia į Čempionų lygos finalą ir nė karto nelaimėjusia.
  4. Pirmuosiuose Europos taurės turnyruose tos pačios šalies komandos derbis finale įvykti negalėjo: tuo metu turnyre dalyvaudavo 16 komandų, o kiekvienai šaliai atstovaudavo tik po vieną klubą – jos čempioną.
  5. Pirmajame Europos taurės finale triumfavo tas pats Madrido „Real“, 4:3 nugalėjęs „Stade de Reims“ komandą iš Prancūzijos. Pergalę jie iškovojo nepaisydami to, kad po 10 rungtynių minučių prancūzai pirmavo 2:0.
  6. 1961 m. Europos taurės finale Lisabonos „Benfica“ saugas Mario Coluna 8 rungtynių minutę susilaužė nosį. Tačiau tai jam nesutrukdė ne tik toliau žaisti, bet ir 55 minutę įmušti įvartį. „Benfica“ triumfavo 3:2.
  7. 1967 m. finale Glazgo „Celtic“ 2:1 triumfavo prieš Milano „Inter“. Po finalinio švilpuko aikštę užplūdo džiūgaujantys „Celtic“ fanai ir „Celtic“ komandai nebuvo galima įteikti čempionų taurės aikštėje. Galiausiai „Celtic“ kapitoną Billy McNeillą ginkluota apsauga turėjo palydėti už stadiono, kur jam skubiai buvo įteiktas trofėjus.
  8. 1974 m. finalas buvo sužaistas dukart. Miuncheno „Bayern“ ir Madrido „Atletico“ pagrindinį laiką užbaigė lygiosiomis, situacija nepasikeitė ir po pratęsimo. Tuo metu 11 metrų baudinių serijos dar nevykdavo, tad rungtynes teko peržaisti. Pakartotines rungtynes „Bayern“ laimėjo 4:0.
  9. 1975 m. Europos taurės finalas, kuriame varžėsi „Bayern“ ir „Leeds United“, į istoriją įėjo dėl jo metu kilusių riaušių. Nepatenkinti teisėjo sprendimu skirti nuošalę jų komandos žaidėjui „Leeds United“ fanai ėmė laužyti kėdes ir kelti neramumus. Rungtynės 10-čiai minučių buvo nutrauktos, įsikišti teko riaušių policijai. „Bayern“ laimėjo 2:0, o „Leeds United“ buvo ketveriems metams diskvalifikuoti iš europinių turnyrų.
  10. Dar didesne tragedija pasižymėjo 1985 m. Europos taurės finalas. Prieš rungtynes, kuriose susirėmė „Liverpool“ ir Turino „Juventus“, „Liverpool“ fanai pralaužė juos nuo „Juventus“ gerbėjų skyrusią užtvarą ir užpuolė šios komandos aistruolius. „Juventus“ gerbėjai ėmė trauktis link stadiono sienos, o ši neatlaikiusi spaudimo griuvo. Žuvo 39 žiūrovai ir 600 buvo sužeisti. Rungtynes vis dėlto nutarta sužaisti, tačiau po rungtynių UEFA visus Anglijos futbolo klubus penkeriems metams diskvalifikavo iš tarptautinių turnyrų.
  11. 1991 m. į Čempionų taurės finalą patekusi Belgrado „Crvena Zvezda“ į Italiją, kur turėjo vykti finalinės rungtynės, atvyko neįprastai anksti, 6 dienos prieš jų pradžią. Čia juos iš karto apsupo būriai futbolo agentų, viliojusių jaunus „Crvena Zvezda“ žaidėjus kontraktais Vakarų Europoje. Siekdama, kad žaidėjai susikoncentruotų į pasiruošimą varžyboms, klubo vadovybė juos uždarė savotiškame karantine. Jie buvo atskirti nuo žmonų ir draugų, taip pat jiems buvo draudžiama atsiliepti į bet kokius telefono skambučius. Rungtynės baigėsi rezultatu 0:0, o po baudinių serijos „Crvena Zvezda“ prieš „Marseille“ komandą triumfavo 5:3.
  12. 2001 m. Čempionų lygos finalas tapo pirmuoju, kuriame visi įvarčiai buvo įmušti nuo 11 m žymos: du iš jų rungtynių metu (jos baigėsi 1:1), likę – per baudinių seriją. Po jos triumfavo Miuncheno „Bayern“, nugalėjęs „Valencia“.
  13. 2005 m. finale tarp „Liverpool“ ir „Milan“ komandų „Milan“ pirmavo 3:0, tačiau antrojo kėlinio metu „Liverpool“ per šešias minutes įmušė tris įvarčius ir išlygino rezultatą, o vėliau triumfavo po baudinių serijos. Šis finalas iki šiol laikomas vienu įspūdingiausių per visą Čempionų lygos istoriją.
  14. 2006 m. prieš pat rungtynes UEFA Čempionų lyga nutarė pakeisti vieną iš teisėjo asistentų, kadangi buvo paviešintos jo nuotraukos, kuriose jis pozuoja su „Barcelona“ marškinėliais, o ši komanda pateko į Čempionų lygos finalą. Rungtynių, kuriose „Barcelona“ susitiko su Londono „Arsenal“, metu jau 18 minutę iš aikštės pašalintas buvo „Arsenal“ vartininkas Jensas Lehmanas – tai pirmas atvejis Čempionų lygos finalų istorijoje, kuomet iš aikštės šalinamas vartininkas. „Barcelona“ laimėjo 2:1.
  15. 2014 m. Madrido „Real“ ir Madrido „Atletico“ finale susirėmė pirmą kartą. Tai buvo pirmasis atvejis istorijoje, kuomet finale žaidžia dvi to paties miesto komandos, ir penktasis, kuomet žaidžia dvi tos pačios šalies komandos.
  16. Tik keturi žaidėjai yra įmušę įvarčius per du skirtingus UEFA čempionų lygos finalus, skaičiuojant nuo tada, kai turnyras įgavo dabartinį pavadinimą. Tai Raulis Gonsalesas (2000 ir 2002 m.), Samuelis Eto'o (2006 ir 2009 m.), Cristiano Ronaldo (2008 ir 2014 m.) ir Lionelis Messi (2009 ir 2011 m.). Šiemet per finalą C.Ronaldo gali tapti absoliučiu lyderiu, jei įmuš. Įtraukus ir Europos taurės laikus, absoliutus lyderis yra Alfredo di Stefano, įmušęs per 5 skirtingus finalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento