Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Danija – Belgija: ką aš pamačiau?

Danijos rinktinė sužaidė fantastišką kėlinį ir siuntė sveikstančiam savo komandos lyderiui linkėjimus, bet tuomet į vakarėlį emocijų pertvinkusiame „Parken“ stadione žengė raudonplaukis vaikinas vardu Kevinas. Po pertraukos Belgija įrodė, kodėl šiuo metu yra FIFA reitingo lyderė, tačiau viena stipriausių pasaulyje ši komanda yra tik tuomet, kai aikštėje yra Kevinas De Bruyne. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono įžvalgos apie mačą.

1 pastebėjimas nuo sofos

Danai fantastiškai pradėjo rungtynes. Net ir įmušę greitą įvartį, jie neatidavė varžovams iniciatyvos ir toliau atakavo. Susidarė įspūdis, kad tokia aktyvi vikingų pradžia FIFA reitingo lyderius gerokai išmušė iš vėžių. Buvo labai įdomu, kiek ilgai tokį aukštą intensyvumo lygį šeimininkams pavyks išlaikyti? Pavyko tik iki pertraukos.

2 pastebėjimas nuo sofos

Emocinis fonas Danijos rinktinės žaidėjų galvose ir kojose jautėsi ypač stipriai. Šeimininkai buvo labai motyvuoti, užsivedę ir kėlinį sužaidė kone geriausiai per keletą pastarųjų metų. Nebuvo abejonės, kam didžiausią dovaną De rød-hvide futbolininkai nori įteikti. Gaila, kad jėgų ir meistriškumo užteko tik pusei mačo.

VIDEO: „Eurofutbolas 2021“: birželio 17 d. svarbiausi įvykiai

3 pastebėjimas nuo sofos

K.De Bruyne laimės „Auksinį kamuolį“, jei belgai triumfuos liepos 11 dieną „Wembley“ stadione.

Lūžio taškas

Antro kėlinio pradžia ir Roberto Martinezo sprendimas į aikštę išleisti akiduobės lūžį išsigydžiusį savo komandos lyderį. Visa kita – jau istorija.

Didmeistrių partija

Rungtynių pradžioje belgai buvo išprausti šaltu dušu, nes Balanso tarp belgų linijų akivaizdžiai trūko. Pirmajame kėlinyje danai visiškai kontroliavo aikštės vidurį.

Thomas Delaney ir Pierre'as-Emile Hojbjergas genealiai kontroliavo vidurį ir balanso belgams viduriniame aikštės trečdalyje žvėriškai stigo. Plotai tarp gynėjų ir puolėjų badė akis ir nuostabu, kaip tokią didžiulę skylę R.Martinezas sugebėjo užkišti vienu vieninteliu žaidėju.

K.De Bruyne žengė į aikštę ir viskas apsivertė aukštyn kojom.

Po mačo danų strategas Kaperas Hjulmandas vėl didžiavosi savo vaikinais, kurie „praėjus vos keturioms dienoms po šoko sužaidė tokias rungtynes“, bet iš tiesų antras kėlinys De rød-hvide vėl nepavyko.

„Scanpix“ nuotr./Kasperas Hjulmandas
„Scanpix“ nuotr./Kasperas Hjulmandas

X faktorius

Nuo suolo kilęs K.De Bruyne buvo didžiausias rungtynių X faktorius, tačiau nuostabus „Man City“ saugo pasirodymas vargu ar ką nustebino. Kur kas labiau netikėtas buvo Mikkelio Damsgaardo puikus įsijungimas į žaidimą. Liesas jaunuolis iš Genujos „Sampdoria“ pirmą mačą su suomiais praleido ant atsarginių suolo, bet šį kartą labai sėkmingai išėjo į aikštę ir visiems įrodė, kad futbolas pirmiausia žaidžiamas galva.

Prožektorių šviesoje

K.De Bruyne, nes buvo geriausias.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kevinas De Bruyne

Nelaimėlis

Pirmą mačą praleidęs Belgijos vidurio gynėjas Jasonas Denayeras grįžo į starto vienuoliktuką, bet praėjus vos kelioms minutėms labai nesėkmingai perdavė kamuolį Youri Tielemansui ir jį perėmę danai įmušė vieną greičiausių įvarčių čempionatų istorijoje. Laimei, Liono „Olympique“ gynėjo užpakalį antrajame kėlinyje išgelbėjo komandos lyderis.

Žmogus su švilpuku

48-erių metų olandui Björnui Kuipersui tai buvo pirmasis šio čempionato mačas. Dviejuose pasaulio čempionatuose teisėjavęs parduotuvės savininkas dirbo ramiai ir užtikrintai. Tiesa, antrajame kėlinyje aistrų aikštėje kilo jau daugiau, tad ir arbitrui teko keturis kartus parodyti geltoną kortelę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bjornas Kuipersas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bjornas Kuipersas

Intrigos/nuobodulio metras

80 proc. Kai grupės lyderiai jau 2-ąją minutę buvo priversti išsitraukti kamuolį iš savo vartų tinklo, tapo aišku, kad rungtynės atraktyvumo tikrai nestokos. Taip ir buvo. Abiejuose kėliniuose dominavo skirtingos komandos. Net kai belgams pavyko perlaužti rungtynes, danai nepalūžo ir mačo pabaigoje turėjo keletą realių progų iškovoti bent tašką.

Vibracija tribūnose

10/10. Atmosfera dėl visiems suprantamų priežasčių „Parken“ stadione buvo ypač įelektrinta. Kai 10-ąją minutę futbolininkai sustojo žaisti ir visas stadionas aplodismentais linkėjo sveikatos ryškiausiai šio amžiaus Danijos futbolo žvaigždei, emocinis lygis pasiekė aukščiausią tašką. Emocinį foną dar labiau sustiprino labai solidus Danijos rinktinės žaidimas.

Skaičius

99 sekundę įmuštas Yussufo Poulseno įvartis yra antras greičiausias Europos čempionatų istorijoje ir nusileidžia tik ruso Dmitrijaus Kiričenkos smūgiui, kurį jis „Euro 2004“ turnyre atliko į graikų vartus (67 sek.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yussufas Poulsenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yussufas Poulsenas

Žodis – ne žvirblis

„Pirmoje rungtynių pusėje buvome neatpažįstami, nes danai mus nustebino savo sistema. Atrodė, kad visada atsiliekame vienu žingsniu. Bet tada į aikštę žengė K.De Bruyne, Edenas Hazardas ir Axelis Witselis ir žaidimas pasikeitė“, – Belgijos gynėjas Janas Vertonghenas.

Istorijos nesuklastosi

Belgija pirmą kartą Europos čempionatų istorijoje laimėjo mačą, praleidusi įvartį pirma.

Garso takelis

VIDEO: Placebo – Special K

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito