Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Prancūzija – Vengrija: ką aš pamačiau?

„Euro 2020“ vidutiniokai kanda vis stipriau. Pasaulio čempionė Prancūzija šeštadienio vakarą nesugebėjo perkąsti vengriško riešuto ir F grupėje pasėjo dar didesnę intrigą. Mačas Budapešte pasibaigė 1:1, o Didier Deschamps'o vyrams teko kaip reikiant prakaituoti bei ropštis iš duobės. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono pastebėjimai apie dvikovą.

1 pastebėjimas nuo sofos

D.Deschamps'as savo sudėtyje atliko vieną nežymų keitimą. Vietoj su vokiečiais žaidusio Luco Hernandezo kairiajame gynybos krašte vietą gavo jo bendravardis Digne. Liverpulio „Everton“ atstovas nežibėjo, darė smulkių klaidų, bet įvartis į prancūzų vartus krito ne jo, o kitu kraštu.

Vieną keitimą po mačo su portugalais atliko ir vengrų strategas Marco Rossi – dešiniajame saugų linijos krašte Gergo Lovrencsicsą pakeitė Loicas Nego. Paryžiuje gimęs futbolininkas yra atstovavęs šios šalies devyniolikmečių rinktinei ir su ja 2010-aisiais tapęs Europos čempionu. Įdomu, kad tame čempionate L.Nego dalijosi vienu kambariu su Antoine'u Griezmannu.

Būtent L.Nego suklydo vengrams praleidžiant įvartį, kai nesugebėjo išmušti kamuolio ir jį perėmė Kylianas Mbappe.

2 pastebėjimas nuo sofos

Komandiniais veiksmais įveikti šeimininkų gynybą ir įmušti greitą įvartį pasaulio čempionai nesugebėjo, tad nuo pirmo kėlinio vidurio pradėjo terorizuoti vengrus individualiais veiksmais. Kai praleido, ši tendencija tik dar labiau sustiprėjo. Įmušti Les Bleus pavyko tik kovingumo ir dviejų atsitiktinumų dėka – iš pradžių L.Nego pralaimėjo oro dvikovą K.Mbappe, o po to Willi Orbanas dar nepataikė ir į kamuolį, o pirmas prie jo prišokęs Antoine'as Griezmannas klaidos neatleido.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antoine'as Griezmannas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antoine'as Griezmannas

Jam tai buvo septintas įvartis Europos čempionatuose. Rezultatyvesni už jį pirmenybių istorijoje dabar yra vos du žaidėjai – Cristiano Ronaldo (11) ir Michelis Platini (9).

3 pastebėjimas nuo sofos

Viso mačo metu buvo labai daug kietos kovos „į kaulą“. Užfiksuotos net 32 pražangos, iš kurių vengrai padarė 17, prancūzai – 15.

Lūžio taškas

57-ąją minutę po keitimo aikštėje išėjęs Ousmane'as Dembele jau po kelių minučių kirto į virpstą. 82-ąją minutę visą mačą tvirtai laikęs vengrų stuburas galėjo sulūžti, kai į baudos aikštelę pavojingai įsiveržė K.Mbappe. Visgi šiame epizode visą savo meistriškumą jau pademonstravo vengrų vartininkas Peteris Gulacsi, padovanojęs šeimininkams pirmąjį „Euro 2020“ tašką.

Didmeistrių partija

Dvikova Budapešte priminė išvakarėse vykusį mačą „Wembley“ stadione, kai irgi puikias pirmas rungtynes sužaidęs Europos futbolo grandas vargo su kovingais vidutiniokais. Anglams pasisekė, kad nepraleido, prancūzams prisivirtos košės teko srėbti daugiau.

Visgi faktas tas, kad mačas vyko pagal vengrus treniruojančio italų pliko, o ne žilagalvio pasaulio čempiono sugalvotą scenarijų. M.Rossi komanda sužaidė fantastiškas rungtynes ir buvo verta taško. Prancūzų gelbėjimosi planas buvo pernelyg tiesmukas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamp'as ir Marco Rossi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamp'as ir Marco Rossi

X faktorius

Gavęs savo bendravardžio Szalai perdavimą Attila Fiola pirmo kėlinio pabaigoje kairiu kraštu pabėgo nuo pasaulio čempionų Benjamino Pavardo ir Raphaelio Varane'o bei pasiuntė kamuolį į vartus, užkurdamas įspūdingą vakarėlį.

Prožektorių šviesoje

Ryškiausia šių rungtynių žvaigždė buvo pagirtinai kovojusi visa Vengrijos komanda. UEFA geriausiu mačo žaidėju išrinko Laszlo Kleinheislerį. „Osijek“ saugui tai buvo gyvenimo mačas, kuriame jis pranoko net patį P.Pogba.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Laszlo Kleinheisleris ir Paulis Pogba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Laszlo Kleinheisleris ir Paulis Pogba

Kritiko strėlė

Sminga į vengrų įvarčio autorių A.Fiolą, kuris laimingą akimirką taip džiaugėsi, kad visiškai pametė galvą ir nubėgęs prie vienos žurnalistės išdaužė vos ne visus daiktus, kurie buvo padėti ant jos stalo. Keista, kad tame epizode vengrui nebuvo parodyta geltona kortelė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Akimirka po vengrų įvarčio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Akimirka po vengrų įvarčio

Nelaimėliai

Vengrijos kapitonas Adamas Szalai sužaidė solidų pirmą mačą su portugalais, tačiau šioje dvikovoje pasijuto prastai jau įpusėjus pirmam kėliniui. Mačas Budapešte vyko kepinant 30 laipsnių karščiui, tad arbitras sužaidus 25 minutes padarė atsigaivinimo pertraukėlę. Jai besibaigiant A.Szalai nukulniavo į rūbinę, vietą aikštėje užleisdamas Nemanja Nikoličiui.

Nelaimėlį savo komandoje turėjo ir prancūzai. O.Dembele aikštėje po keitimo pasirodė 57-ąją minutę, kai pakeitė Adrieną Rabiot, bet sužaidė tik iki 86-osios minutės ir skausmo perkreiptu veidu pasiprašė keitimo, vietą užleidęs Thomasui Lemarui.

Žmogus su švilpuku

Dėmesio, į sceną pagaliau žengė ir Michaelas Oliveris! Jis kartu su rumunu Istvánu Kovácsu buvo vieninteliai dar nešvilpę „Euro 2020“ arbitrai. Įdomu, kad abiem F grupės antro turo mačams paskirti anglų teisėjai. 36-erių parodyti save mėgstančiam arbitrui tai buvo debiutas didžiuosiuose futbolo turnyruose. Pirmas mačas nebuvo lengvas, o ir rezultatas – sensacingas. Vadovaujant M.Oliveriui taip nutinka neretai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Oliveris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Oliveris

Intrigos/nuobodulio metras

90 proc. Buvo nuostabu. Grupės autsaiderė už vangumą baudė stipriausią planetos komandą ir į F grupės turnyro lentelę įnešė daug naujų spalvų.

Vibracija tribūnose

10/10. Budapešte vėl buvo karšta visomis prasmėmis. „Puskás Aréna“ stadionas ir antrą „Euro 2020“ mačą pasitiko sausakimšomis tribūnomis, kuriose dauguma sirgalių buvo pasipuošę vengrų spalvomis. Vengrų ultros prieš mačą nušvilpė prancūzų „La Marseillaise“, o kai pirmo kėlinio finiše A.Fiola staiga išvedė šeimininkus į priekį, sprogęs emocijų burbulas tiško į visas puses. Kartu tai buvo ir vengrų atsisveikinimas su savo sirgaliais – paskutinį grupės mačą jie žais Miunchene.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vengrijos sirgaliai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vengrijos sirgaliai

Skaičius

34. Prancūzija nepralaimėjo nė vienerių rungtynių, kai įvartį įmušė A.Griezmannas (30 pergalių, 4 lygiosios).

Žodis – ne žvirblis

„Rungtynių pradžioje turėjome būti priekyje, bet nepasinaudojome savo šansais. Nežaidėme gerai, bet toks jau yra futbolas – jie įmušė įvartį, nors turėjo vienintelę progą“, – D.Deschamps'as.

Istorijos nesuklastosi

Vengrija dar niekada nėra pralaimėjusi Europos čempionato rungtynių, jei įmušė pirmoji.

Garso takelis

VIDEO: Soho Party – Az éjjel soha nem érhet véget

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito