Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Šveicarija – Prancūzija: ką aš pamačiau?

Rumunijos sostinė Bukareštas išvydo kol kas didžiausią „Euro 2020“ sensaciją ir skurdžią pasaulio čempionų versiją. Turnyro favorite laikyta Prancūzija kraunasi lagaminus ir keliauja namo, pirmadienio vakarą pralaimėjusi reto grožio trilerį vidutiniokei Šveicarijai. „Sunaikinti“ – vienu iškalbingu žodžiu savo viršelį papuošė didžiausias šios šalies sporto dienraštis „L'Equipe“. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono įžvalgos apie pasaulio čempionų griūtį.

1 pastebėjimas nuo sofos

Paulis Pogba nustebino nauju įvaizdžiu, savo šukuoseną papuošęs baltu rėžiu su mėlynomis sruogomis.

Visgi prancūzai nustebino dar labiau, nuo pirmųjų minučių atidavę iniciatyvą varžovams. Už pasyvumą Didier Deschamps'o vyrai buvo nubausti jau 14-ąją minutę, kai po Steveno Zuberio perdavimo iš dešinio krašto Haris Seferovičius užklupo nepasiruošusį Clement'ą Lenglet ir galva pasiuntė kamuolį į tinklą.

Panašiai taip „Les Bleus“ pirmadienio vakarą buvo baudžiama ne kartą. Tai nebuvo pasaulio čempionų versija, prie kurios mes buvome įpratę.

„Scanpix“ nuotr./Haris Seferovičius
„Scanpix“ nuotr./Haris Seferovičius

2 pastebėjimas nuo suolo

D.Deschamps'as tikėjo, jog gali tapti pirmuoju žmogumi futbolo istorijoje, kuris Europos čempionų titulą kėlė ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris, tačiau šiame aštuntfinalyje stipriai sudegė.

Jo pasirinkta trijų gynėjų taktika absoliučiai neveikė. Tokį eksperimentą per pastaruosius 18 mėnesių prancūzai buvo naudoję tik tris sykius mačuose su Albanija, Serbija ir Kroatija.

Prancūzų žiniasklaidoje teigiama, kad tokį sprendimą strategas priėmė pasitaręs su savo auklėtiniais, bet faktas tas, kad kraštuose Silwanas Widmeras ir Stevenas Zuberis terorizavo Adrieną Rabiot (žaidė neįprastoje pozicijoje) ir Benjaminą Pavardą, o trys vidurio gynėjai baudos aikštelėje vienas kitam labiau trukdė nei padėjo.

Per pertrauką bandymai baigėsi, Presnelis Kimpembe buvo pastumtas į kraštą ir prancūzai grįžo prie keturių gynėjų linijos, o netrukus ir įgijo dviejų įvarčių persvarą, bet pasaulio čempionams išvaistyti tokį pranašumą per paskutines 10 minučių žaidžiant su Šveicarija... Tai turbūt pats juodžiausias D.Deschamps'o mačas per visą jo karjerą šiame poste.

„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba ir Didier Deschamps'as
„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba ir Didier Deschamps'as

3 pastebėjimas nuo sofos

Iki šiol dominavę Paulis Pogba ir N'Golo Kante taip pat sužaidė žemiau galimybių ir aikštės viduryje atsimušė į Granitą pavarde Xhaka. Londono „Arsenal“ saugas pelnytai buvo išrinktas geriausiu mačo žaidėju, nes puikiai pradėjo šveicarų atakas ir labai gerai su Remo Freuleriu laikė atraminę zoną.

Toks solidus žaidimas aikštės viduryje atrišo rankas šveicarų krašto saugams, o jų į baudos aikštelę siųsti kamuoliai prancūzams kėlė nepaprastai daug problemų viso mačo metu.

4 pastebėjimas nuo sofos

Prancūziją gelbėjo tik individualus žaidėjų meistriškumas, Karimo Benzema vaidmenyje išsiskleidęs pačiomis ryškiausiomis spalvomis, bet komandiniai veiksmai buvo beviltiški. Vien jau ką pasako faktas, kad per visą pirmą kėlinį „Les Bleus“ į šveicarų vartų plotą neatliko nė vieno smūgio.

Lūžio taškas

Prancūzų kelionė galėjo baigtis ir pusvalandžiu anksčiau, jei ne 55-ąją minutę stebuklą sukūręs ir Ricardo Rodriguezo baudinį atrėmęs Hugo Llorisas. Prancūzų idėjos visiškai neveikė ir tikėtina, kad tokiame kontekste antrasis įvartis juos būtų visiškai palaužęs, bet tada viskas apsivertė aukštyn kojomis. Emocinis pakilimas greitai virto dviem K.Benzema ir vienu P.Pogba įvarčiu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ricardo Rodriguezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ricardo Rodriguezas

Didmeistrių partija

Septintus metus Šveicarijai vadovaujantis Vladimiras Petkovičius prieš šį čempionatą kritikuotas dėl pernelyg pragmatiško ir atsargaus futbolo bei kūrybiškumo stygiaus, tačiau dabar jau tai niekam nerūpi.

„Carito“ organizacijoje socialiniu darbuotoju praeityje dirbęs V.Petkovičius tiesiog pranoko legendinį prancūzą pagal daugumą parametrų ir pirmą kartą istorijoje išvedė Šveicariją į antrąjį atkrintamųjų etapą.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Petkovičius
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Petkovičius

D.Deschamps'o planas neveikė, jį keisti sekėsi sunkiai, o du praleisti įvarčiai per dešimt paskutinių minučių – atkarpa, kuri stratego karjeroje paliks juodą dėmę.

X faktorius

Mario Gavranovičius. 73-iąją minutę V.Petkovičius priėmė drąsų sprendimą – ryškiausią savo žvaigždę Xherdaną Shaqiri patraukė iš aikštės bei įleido Zagrebo „Dinamo“ puolėją. Jis į žaidimą įsijungė puikiai ir prasidėjus pridėtam laikui atliko puikų reidą bei tolimu smūgiu išplėšė pratęsimą.

Prožektorių šviesoje

K.Benzema vėl buvo nuostabus ir savo individualiu meistriškumu paskui save traukė prancūzų vežimą, bet tikrąja žvaigžde vakaro pabaigoje visgi tapo Šveicarijos rinktinės vartininkas Yannas Sommeris, atmušęs brangiausio Europos futbolininko baudinį. Prieš keletą dienų vartininkas buvo palikęs rinktinės stovyklą ir grįžęs namo, kur jam gimė antroji dukra. Po pirmadienio ši vasara Menchengladbacho „Borussia“ atstovui bus dar įsimintinesnė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yannas Sommeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yannas Sommeris

Kritiko strėlė

Sminga į C.Lenglet ir K.Mbappe. Pirmasis pralaimėjo svarbią oro dvikovą pirmo kėlinio pradžioje net nepašokęs ir H.Seferovičius įmušė galva. Antrojo išvis čempionate „nepamatėme“. Prieš trejus metus tuometinis devyniolikmetis pasaulio čempionate įmušė keturis įvarčius, šią vasarą – nė vieno.

Nelaimėlis

R.Rodriguezas. Nerealizavęs baudinio rizikavo tapti pagrindiniu atpirkimo ožiu, tačiau viskas gerai, kas gerai baigiasi.

Žmogus su švilpuku

Svečiui iš Argentinos Fernando Rapaliniui tai buvo trečias mačas čempionate ir pats karščiausias. Arbitras drąsiai rodė į 11 m žymą, kai B.Pavardas ant baudos aikštelės linijos nupjovė S.Zuberį, nors priimti šį sprendimą ir prireikė patarimo iš VAR kambario. Reikia pasakyti, kad Pietų Amerikos arbitras vaizdo tikrai negadino ir dirbo labai solidžiai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Rapallini
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fernando Rapallini

Intrigos/nuobodulio metras

100 proc. Kai viskas baigiasi šešiais įvarčiais, pratęsimu, baudinių serija ir pasaulio čempionų kapituliacija, didesnė intriga sunkiai įsivaizduojama.

Vibracija tribūnose

7/10. Bukarešte dvikovą stebėjo 22,6 tūkst. sirgalių ir nė vienas iš jų neliko nusivylęs. Prancūzų tribūnose buvo gerokai daugiau nei šveicarų ištikimiausių gerbėjų. Nedaug kas iš jų tikėjosi, jog viskas pasibaigs ašaromis.

Skaičius

4 – H.Lloriso atremtą baudinį ir antrą K.Benzema įvartį, po kurio prancūzai išsiveržė į priekį 2:1, skyrė tik 4 minutės ir 3 sek.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karimas Benzema
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karimas Benzema

Žodis – ne žvirblis

„Aukštyn galvą, Kylianai! Rytoj – pirmoji naujos kelionės diena“, – lemiamą baudinį pramušusį K.Mbappe tviteryje guodė Brazilijos futbolo legenda Pele.

Istorijos nesuklastosi

Prancūzijai trečią kartą iš eilės pratęsimas didžiuosiuose turnyruose baigėsi kelione namo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas