Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Ukraina – Šiaurės Makedonija: ką aš pamačiau?

Dar nė karto Europos čempionato atkrintamosiose nežaidusi Ukrainos rinktinė yra per mažytį žingsnelį nuo šio istorinio pasiekimo. Ketvirtadienio vakarą Bukarešte 2:1 įveikta turnyro debiutantė Šiaurės Makedonija, o mačo didvyriais vėl tapo įspūdingą formą pastaruoju metu demonstruojantys Andrijus Jarmolenka ir Romanas Jaremčiukas. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono pastebėjimai apie dvikovą.

1 pastebėjimas nuo sofos

Be taškų žengusių varžovų dvikovoje skirtumą lėmė ryškiausios figūros, kokių Ukraina tiesiog turėjo daugiau. Ruslanas Malinovskis, Oleksandras Zinčenka, Andrijus Jarmolenka, Romanas Jaremčiukas – jų svoris ir kokybė šiame mače stipriai jautėsi.

2 pastebėjimas nuo sofos

Oleksandras Zinčenka iš dešinio krašto šį kartą buvo pastumtas į patį aikštės vidurį ir atrodė kur kas užtikrintesnis nei pirmajame mače su olandais, kur prieš jį stovėjo žymiai talentingesnis saugų trejetas.

3 pastebėjimas nuo sofos

Neaišku, ką per pertrauką savo auklėtiniams pasakė Igoris Anglovski, bet Šiaurės Makedonija sugebėjo sureaguoti. Pirmą smūgį į Ukrainos vartų plotą Risovi atliko tik antro kėlinio pradžioje, bet sugebėjo perimti iniciatyvą ir ne tik sušvelnino rezultatą, tačiau ir rimtai kėsinosi į lygiąsias.

Kol kas susidaro įspūdis, kad Ukrainai stipriai trūksta tolygumo visas 90 minučių. Kol kas tai yra atkarpų komanda – pirmajame mače abu A.Jarmolenkos ir R.Jaremčiuko įvarčius skyrė keturios minutės, dabar – penkios.

„Scanpix“ nuotr./Andrijaus Jarmolenkos įvartis
„Scanpix“ nuotr./Andrijaus Jarmolenkos įvartis

Lūžio taškas

Antrasis ukrainiečių įvartis, kurį 33-ąją minutę įmušė R.Jaremčiukas, galutinai sutrupino psichologinius antpečius. Andrijaus Ševčenkos vyrai ir iki jo turėjo ryškų pranašumą, bet įmušus antrąsyk tapo aišku, kad kvėpuoti bus kur kas lengviau.

VIDEO: „Vieni vartai“ su Vykintu Slivka – apie įspūdingiausius „Euro 2020“ saugus ir Ch.Erikseno dramą

Didmeistrių partija

2013-aisiais Skopjės „Rabotnički“ vadovai nusprendė atleisti tuometinį komandos trenerį ir į jo vietą paskyrė sporto direktoriumi dirbusį Igorį Angelovskį. Pastarasis pasirodė puikus treneris ir jau pirmą sezoną laimėjo dublį. Šis žygdarbis neliko nepastebėtas. Futbolo federacijos prezidentas Ilcho Gjorgjioski pakvietė specialistą į rinktinę dirbti tuometinio stratego Ljubinko Drulovičiaus asistentu, o vėliau ir vyriausiuoju treneriu.

A.Ševčenkos trenerio karjeros trajektorija buvo panaši, tik kur kas staigesnė. 2016-aisiais Ukrainos futbolo legenda buvo paskirtas rinktinės trenerio Mychaylo Fomenkos padėjėju, tačiau šiam nepavykus išvesti komandos iš „Euro 2016“ grupės, vairas patikėtas Ševai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka

Bukarešte I.Angelovskis tradiciškai išstatė savo 3-5-2 su koncentruota saugų linija, bet A.Ševčenka tiesiog turėjo individualiai stipresnius žaidėjus.

Šiaurės Makedonijai sušvelninus rezultatą, ukrainiečiai gerokai sutriko. Su dar truputėliu sėkmės Balkanų komandą galėjo varžovus nemaloniai nustebinti. Galvojant apie paskutinį mačą, A.Ševčenkai reikėtų įtikinti vyrus neatleisti vadžių anksčiau laiko.

Prožektorių šviesoje

Abiejų komandų vartininkai, sugebėję atremti 11m baudinius. Pirmasis tai padarė ukrainietis Georigijus Buščanas, o antrojo kėlinio viduryje – ir Stole Dimitrievski.

Šiame čempionate kol kas realizuoti tik 2 baudiniai iš šešių. 33 proc. – rodiklis, kuris yra stipriai kuklesnis už bendrą visų čempionatų rezultatą, kuris siekia 74 proc.

„Scanpix“ nuotr./Georgijus Buščanas
„Scanpix“ nuotr./Georgijus Buščanas

Artistas

Mykola Šaparenka. Pirmo kėlinio pabaigoje ukrainiečiams pirmaujant 2:0, Kijevo „Dinamo“ talentas įsiveržė į baudos aikštelę ir nėrė tarsi į baseiną. Baseino Bukarešte nebuvo, varžovo pražangos – taip pat. Ukrainiečiui šis epizodas baigėsi geltona kortele.

Kritiko strėlė

Sminga į dešinį Ukrainos gynėją Oleksandrą Karavajevą. 57-ąją minutę Šiaurės Makedonijai staiga pavyko grąžinti intrigą, kai Kijevo „Dinamo“ atstovas, bandydamas išmušti kamuolį, savo baudos aikštelėje įspyrė Goranui Pandevui į koją. Arbitras skyrė baudinį ir nors pirmą Ezgjano Alioski smūgį Ukrainos vartininkas G.Buščanas atrėmė, kamuolys labai patogiai atšoko tam pačiam „Leeds United“ gynėjui ir pakartotiniu smūgiu rezultatas buvo sušvelnintas.

„Scanpix“ nuotr./Lemtingas epizodas
„Scanpix“ nuotr./Lemtingas epizodas

Žmogus su švilpuku

Istorinis įvykis. Pirmą kartą Europos čempionate teisėjavo Pietų Amerikos atstovas – argentinietis Fernando Rapallini. Jo asistentai – Juanas Pablo Belatti ir Diego Bonfa. UEFA ir CONMEBOL šią vasarą dalyvauja savotiškoje mainų programoje. Šiuo metu Brazilijoje vykstančiame Pietų Amerikos čempionate irgi teisėjauja ispanas Gilis Manzano, kuris penktadienį dirbs Čilės ir Bolivijos mače.

Iš bendro konteksto argentinietis neiškrito, bet reikia pripažinti, kad baudinys už O.Karavajevo pražangą prieš G.Pandevą sukėlė klausimų, nes ukrainietis pirma sužaidė į kamuolį.

Imago / Scanpix nuotr./Fernando Rapallini
Imago / Scanpix nuotr./Fernando Rapallini

Intrigos/nuobodulio metras

60 proc. Atrodė, kad intriga bus išsikvėpusi jau 34-ąją minutę po antrojo ukrainiečių įvarčio, bet makedonai sugebėjo grįžti. Du neįmušti baudiniai per mačą – irgi ne toks jau dažnai reiškinys.

Vibracija tribūnose

6/10. Šiaurės Makedonija Rumunijos sostinėje vėl jautėsi tarsi namuose, tačiau nemažą sirgalių būrį turėjo ir ukrainiečiai. Visgi 10 001 žiūrovas, kad ir koks karštas bebūtų, 55 tūkst. vietų stadione atrodo blankiai.

Skaičius

2. Tai buvo vos antrojo ukrainiečių pergalė Europos čempionatų istorijoje. Jie nutraukė šešių nesėkmių seriją, o vienintelį kartą iki šiol buvo laimėję „Euro 2012“, kai 2:1 įveikė švedus.

Imago / Scanpix nuotr./Goranas Pandevas
Imago / Scanpix nuotr./Goranas Pandevas

Žodis – ne žvirblis

„Tik 45 gerų minučių tokiame turnyre neužtenka. Privalome taip žaisti ne tik antrą kėlinį, bet visą mačą. Pradėjome per atsargiai, o du praleisti įvarčiai mūsų situaciją stipriai pablogino Gaila, kad pralaimėjome, nes bent tašką galėjome paimti. Kita vertus, tokios svarbos rungtynes žaidžiame pirmą kartą gyvenime“, – Šiaurės Makedonijos rinktinės lyderis Goranas Pandevas.

Istorijos nesuklastosi

A.Jarmolenka ir R.Jaremčiukas pagavo ritmą. Abu sugeba įmušti jau trečiame Ukrainos mače iš eilės.

Garso takelis

VIDEO: Океан Ельзи – Без бою

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito