Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. Ukraina – Švedija: ką aš pamačiau?

Švedijos rinktinės pergalė paskutinėse grupės rungtynėse prieš lenkus išgelbėjo ukrainiečių viltis ir ištempė šią komandą į atkrintamąsias. Už šią dovaną Andrijaus Ševčenkos auklėtiniai skandinavams atsilygino ne visai gražiausiu būdu – išmetė juos iš turnyro. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono trumpi pastebėjimai apie paskutinį „Euro 2020“ aštuntfinalį.

1 pastebėjimas nuo sofos

Nė viena iš šių komanda per aštuonis ankstesnius turnyrus dar nebuvo laimėjusi nė vieno atkrintamųjų mačo. Abi grupės varžybose žaidė atsargų futbolą, tačiau Glazge gerokai išlaisvėjo ir drąsių atakų netrūko tiek link vienų, tiek link kitų vartų. Visgi pratęsimas jau buvo kitoks – su daug pražangų, ginčų ir traumų.

2 pastebėjimas nuo sofos

Švedijos lyderis Emilis Forsbergas šiame turnyre įmušė ketvirtą įvartį ir jeigu Blågult būtų žengusi toliau, turėjo puikius šansus tapti geriausiu čempionato žaidėju. Visgi viskas baigėsi liūdna drama ir kelione namo. Apmaudžiausia tai, kad tas pats „RB Leipzig“ saugas šiame mače turėjo ir dar kelias puikias progas pasižymėti, bet ukrainiečius gelbėjo skersinis ir virpstas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emilis Forsbergas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emilis Forsbergas

3 pastebėjimas nuo sofos

Andrijaus Jarmolenkos perdavimas išorine pėdos dalimi virš septynių Švedijos futbolininkų buvo vienas gražiausių šiame čempionate. Oleksandrui Zinčenkai tik reikėjo šios dovanos nepaleisti vėjais, bet Ukrainos kapitonas žaidė geriausią mačą šiame „Euro 2020“ ir smūgiavo ne ką mažiau efektingai.

Lūžio taškas

69-oji minutė. E.Forsbergas šiame mače turėjo labai daug laisvės ir ne tik įmušė, bet ir drebino vartų konstrukciją. Vienas toks jo smūgis 69-ąją minutę baigėsi atsitrenkimu į skersinį. Jei švedas būtų smūgiavęs bent trupytį žemiau, ketvirtfinalyje su anglais veikiausiai būtume matę kitą komandą.

Didmeistrių partija

Janne Andersonas išstatė savo tradicinį 4-4-2, Andrijus Ševčenka pasirinko 3-5-2. Švedai žaidė kur kas drąsiau nei grupės etape ir pralaimėjo, nors vargu ar tai buvo pagrindinė nesėkmės priežastis.

Susidarė įspūdis, kad patekusi į atkrintamąsias A.Ševčenkos komanda akivaizdžiai išlaisvėjo psichologiškai. Ukrainiečiams tai buvo geriausias mačas čempionate, švedams – prasčiausias.

Pratęsimo metu abu trenerius stipriai įaudrino Marcuso Danielsono raudona kortelė ir Artiomo Besedino trauma. Strategai kaip reikiant susikivirčijo. Po dvikovos kalbėdamas apie šį aistrų protrūkį J.Anderssonas neslėpė, jog jį siutino, kad mačo pabaigoje ukrainiečiai per daug „nardė“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka

Saldžioji porelė

Skaityti pastraipą aukščiau.

X faktorius

105 minutę A.Ševčenka pakeitė pavargusį Andrijų Jarmolenką ir savo lyderio vietą aikštėje užleido grupės etape visai nežaidusiam Artiomui Dovbykui. Nuostabia uosle futbolo aikštėje pasižymėjusi Ukrainos futbolo legenda neprašovė ir stovėdamas šalia jos – „Dnipro-1“ puolėjas smūgiu galva pačioje pratęsimo pabaigoje išplėšė pergalę ir pasiuntė ukrainiečius į ketvirtfinalį. 24-erių puolėjui tai buvo pirmas įvartis vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius.

„Scanpix“ nuotr./Artiomas Dovbykas
„Scanpix“ nuotr./Artiomas Dovbykas

Prožektorių šviesoje

Oleksandras Zinčenka. Ukrainos rinktinės lyderis pagaliau buvo toks, kokį jį nori matyti visa šalis ir A.Ševčenka. „Man City“ narys demonstravo stiprias lyderio savybes ir traukė paskui save visą ukrainiečių traukinį. Jo efektingas smūgis išvedė ukrainiečius į priekį. Šį epizodą kapitonas šventė ypač emocingai – paleidęs rusiškų keiksmų tiradą ir pridėtu pirštu prie lūpų „tildydamas“ kritikus. Pratęsimo pabaigoje jis atliko ir tą nuostabų perdavimą pergalingam įvarčiui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Zinčenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Zinčenka

Kritiko strėlė

Sminga į Švedijos vidurio gynėjų porą Victorą Lindeliofą ir Filipą Helanderį. Būtent šiems švedams pritrūko akimirkos koncentracijos pačioje pratęsimo pabaigoje ir tarp jų įkirtęs A.Dovbykas pelnė pergalingą įvartį.

Nelaimėlis

Artiomas Besedinas patyrė sunkią traumą, kai pratęsimo metu Marcusas Danielsonas tiesia koja įsirėžė į ukrainiečio kelį. Aikštę Kijevo „Dinamo“ puolėjas buvo priverstas palikti padedamas medikų, o padarius tyrimus paaiškėjo, kad šis čempionatas jam yra baigtas, o reabilitacija užtruks iki pusmečio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcusas Danielssonas atakuoja Artiomą Besediną
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marcusas Danielssonas atakuoja Artiomą Besediną

Žmogus su švilpuku

Italui Daniele Orsato neblogai pavyko laikyti mačo gijas savo rankose, tačiau tame kraupiame epizode 99-ąją minutę arbitras privalėjo rodyti švedui raudoną kortelę iš karto, o ne tik po to, kai peržiūrėjo įrašą VAR televizoriuje. Tokios smulkmenos vėliau gali lemti, jog vienas realiausių pretendentų švilpti finale šios teisės negaus. Galima tik prisiminti, kad praėjusiais metais jis buvo išrinktas geriausiu planetos teisėju ir jei „Euro 2020“ būtų vykęs pernai vasarą, D.Orsato veikiausiai būtų vadovavęs finalui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Daniele Orsato
AFP/„Scanpix“ nuotr./Daniele Orsato

Intrigos/nuobodulio metras

95 proc. Gana nuobodžiai pirmajame etape žaidusios komandos šį kartą demonstravo kur kas įdomesnį ir labiau atakuojantį futbolą. Kai futbolo gurmanai buvo įsitikinę, jog sulauks ir deserto – 11 m baudinių – ant stalo jis taip ir nebuvo patiektas.

Vibracija tribūnose

8/10. Tai buvo dviejų geltonai mėlynų komandų akistata. Nors abiejų komandų gerbėjai į Škotiją nebuvo įleisti, šių dviejų spalvų vėliavų „Hampden Park“ stadione netrūko. Didžiojoje Britanijoje gyvenantys ukrainiečiai atsiliepė į A.Ševčenkos raginimus ir savo komandą palaikė labai karštai. Žinoma, tik žiūrovų tribūnose galėjo būti daugiau (9221).

Skaičius

5 – O.Zinčenka yra penktasis „Man City“ futbolininkas, kuris pasižymėjo šiame čempionate (kiti – Kevinas De Bruyne, Raheemas Sterlingas, Aymericas Laporte'as ir Ferranas Torresas). Vienintelis kitas klubas, turintis tiek pat skirtingų įvarčių autorių – Bergamo „Atalanta“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Zinčenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Zinčenka

Žodis – ne žvirblis

„Tai istorinis pasiekimas. Visiems patariu: švęskime, juk gyvename tik kartą ir tokios akimirkos gali niekada nebepasikartoti. Labai didžiuojuosi, kad savo šaliai ir visai Europai parodėme, jog galime“, – po mačo kalbėjo Ukrainos kapitonas O.Zinčenka.

Istorijos nesuklastosi

121 – A.Dovbykas švedus nokautavo, kai laikrodis rodė 120 min. ir 37 sek. Per visą čempionatų istoriją vėlesnis buvo vos vienas įvartis – 2008-aisiais turkas Semihas Sentürkas kroatams įmušė sutiksėjus 121 min ir 1 sek.

Garso takelis

VIDEO: Go_A – Shum

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas