Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mažo miesto – didelė širdis: istorinės pergalės architektas braukė džiaugsmo ašarą

Sezono pradžioje Gargždų „Banga“ priminė nedrąsiai urzgiantį tigriuką, kurio balso stygos dar atrodė per silpnos. Sekmadienio vakarą viskas baigėsi istoriniu riaumojimu ir didžiausia visų laikų klubo pergale. Kauno Dariaus ir Girėno stadione vykusiame LFF taurės finale Davido Afonso treniruojama komanda po baudinių serijos palaužė favoritais laikytus Kauno rajono „Hegelmann“ futbolininkus.
Gargždų „Banga“
LFF taurės finalas: Gargždų „Banga“ – Kauno „Hegelman / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Tai buvo tipiškas finalas. Abi komandos pirmiausia galvojo apie savo vartų saugumą, turėjo vos po kelias realesnes progas, tad ir švieslentėje degę nuliai tiek po pagrindinio laiko, tiek po pratęsimo atrodė labai logiškai.

Atsargias nuotaikas aikštėje šiek tiek atskiedė pertraukos metu kartu su Kauno „Žalgirio“ šokėjomis savo pasirodymą atlikę „Žemaitukai“.

Visas gėles padovanosiu
Dainom gyvenimą papuošiu
Švieti ryškiau nei visos žvaigždės
Tavęs aš niekad nepaleisiu

Tavęs aš lauksiu dienomis
O jei reikės ir naktimis
Nebestabdyk
Sutiksiu su fanfaromis

Tokiais posmais savo 4,5 mln. peržiūrų YouTube kanale turintį šlagerį „Gėlės“ užbaigė populiarumo pike esantys dainininkai.

Palaukti tikrai teko, bet galiausiai su gėlėmis, dainomis ir fanfaromis namo iškeliavo Žemaitijos komanda.

Viskas sprendėsi baudinių serijoje.

Ją užtikrinu smūgiu pradėjo Justinas Januševskis, o štai paties pratęsimo pabaigoje įleisto Felipe Brisolos smūgį „Bangos“ vartininkas Mantas Bertašius atrėmė.

Matas Ramanauskas ir Hugo Figueredo apsikeitė taikliais dūriais. 38-erių „Bangos“ simbolis Robertas Vėževičius mušė užtikrintai, o Vilius Armalas šovė virš vartų.

Valdas Antužis padėjo tašką – LFF taurė pirmą kartą iškeliavo į Gargždus. Pirmas trofėjus per 58 metus trunkančią klubo istoriją.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./„Bangos“ triumfas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./„Bangos“ triumfas

„Įspūdinga. Po rungtynių buvo ir laimės ašarų“, – giliai atsiduso "Bangą“ treniruojantis 34-erių portugalas Davidas Afonso.

Netoli Lisabonos esančioje Amadoroje gimęs specialistas gyventi į Lietuvą atvyko prieš dvylika metų įsimylėjęs lietuvaitę Sandrą. Čia sukūrė šeimą, surado mylimą darbą, išmoko lietuvių kalbą, o sekmadienio vakarą Klaipėdos apskrities miestą užkėlė ir dar ant neregėtos istorinės bangos.

„Labai malonu sukurti tokią šventę mūsų miestui. Pažiūrėkite, kiek sirgalių šiandien čia atvyko. Kai sustojome degalinėje ir pamatėme tiek daug žmonių apsirengusių oranžiniais marškinėliais, supratome, kad ši diena yra ypatinga. Kai kurie žaidėjai man net sakė, kad šiandien suprantą, ką reiškia jaustis tikru futbolininku. Manau, kad viskas taip ir turėjo baigtis. Viskas buvo užrašyta žvaigždėse – iš čia turėjome išvykti tik su pergale, – šypsojosi triumfo architektas. – Tai visų mūsų nuopelnas. Turėjome šią taurės svajonę nuo pat pirmojo mačo. Sugebėjo padaryti tai, kad ta svajone miestas kelis mėnesius gyventų, o dabar galiausiai ir pasiekėme tikslą.“

D.Afonso neslėpė, kad baudinių serijai prieš šį finalą skyrė ypatingą dėmesį.

„Treniravomės gal tris savaites. Sąrašas buvo padarytas iš anksto. Dar tik perklausiau žaidėjų, ar visi pasiruošę psichologiškai. Kurie buvo pasirengę, tie ir mušė. Jie patys pasirinko eilę, išpildė viską puikiai, o tada atėjo Manto Bertašiaus eilė“, – kalbėjo portugalas.

Baudinių serijoje žibėjęs „Bangos“ vartininkas buvo išrinktas geriausiu mačo žaidėju.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mantas Bertašius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mantas Bertašius

Dvikovos nugalėtojai ne tik pirmą kartą iškovojo prestižinį taurės trofėjų, tačiau ir garantavo sau vietą kitų metų UEFA Europos Konferencijos lygos atrankos antrajame etape.

„Mums tai yra labai svarbu, bet apie Europą kalbėsime tik kitą sezoną. Žinome, kad šiemet kova dėl tų europinių pozicijų yra labai arši, tad pagaliau užsitikrinti kelialapį yra nuostabu. Visi suprantame, kad tokiems mažiems klubams labai svarbu ir finansinė injekcija. Tikslas pasiektas, bet likusią sezono dalį turime užbaigti garbingai. Norėtume užimtą tą ketvirtą vietą“, – kalbėjo D.Afonso.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Davidas Afonso
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Davidas Afonso

Tiek D.Afonso, tiek jo oponentas A.Skerla su savo kolektyvais dirba ketvirtą sezoną, o tai reiškia, kad ilgesnę patirtį su vienu klubu šiuo metu turi tik „Šiaulių“ strategas Mindaugas Čepas (5 sezonas, Vladimiras Čeburinas su „Žalgiriu“ irgi dirba 4-ą sezoną – aut.past.).

Atkreipdamas dėmesį į gana greitai besisukančią A lygos trenerių karuselę, Gargždų didvyris išliko kuklus.

„Turiu kontraktą ir kitiems metams, bet žinote, kaip būna – prastai pradėsiu kitą sezoną ir liksiu be darbo“, – juokėsi D.Afonso, pažadėjęs savo auklėtiniams skirti dvi laisvas dienas.

Nors sekmadienio vakaras Kaune buvo gana vėsokas, portugalas ekipai nuo šoninės linijos vadovavo mūvėdamas šortus.

„Šios kelnės buvo pergalingos pusfinalyje, tad nusprendžiau nieko nekeisti“, – juokėsi realiausias pretendentas šiemet tapti geriausiu Lietuvos metų treneriu.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LFF taurės finalas: Gargždų „Banga“ – Kauno „Hegelman
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LFF taurės finalas: Gargždų „Banga“ – Kauno „Hegelman

Kitas „Bangos“ simbolis 38-erių R.Vėževičius taip pat tryško emocijomis ir neslėpė, kad šis sezonas jau tikrai jam yra paskutinis.

„Po pergalės net su kai kuriais žaidėjais juokavome, kad nemokame džiaugtis, nes dar nesuprantame, ką čia padarėme. Buvome šios poros underdogai, nesitikėjome, bet... labai malonu, – kalbėjo veteranas. – Visi matė, kad šiame stadione dominavo oranžinė spalva. Ačiū mūsų sirgaliams, Lietuvoje žaisti tokioje atmosferoje netenka dažnai. Dabar pašokinėsime čia, o vėliau gal treneris leis atsigerti kažko ir rimtesnio. Duos dvi dienas laisvas, tai jau tikrai švęsime.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Robertas Vėževičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Robertas Vėževičius

2019-aisiais R.Vėževičius laimėjo LFF taurę su Marijampolės „Sūduva“, kai įveikė tą pačią „Bangą“, bet neslėpė, kad šiemetinis triumfas yra kur kas „saldesnis“.

„Man tai buvo ketvirtas finalas, tačiau tik trečiuoju bandymu pavyko laimėti, bet tada į aikštę neišėjau. Ši, į karjeros pabaigą – pati saldžiausia“, – nugalėtojo medalį pabučiavo puolėjas.

Šiemetinis finalas buvo ypatingas tuo, jog abu klubai iki finalo buvo priversti žaisti visus mačus svečiuose ir visuose juose buvo stipresni už savo priešininkus.

Kelias į finalą
„Hegelmann“ Etapas „Banga“
Alytaus „Dainava“ (2:0) 1/16 Vilniaus „Riteriai“ (5:3, p.p)
Plungės „Babrungas“ (3:2) 1/8 Klaipėdos FM (4:1)
Mažeikių „Atmosfera“ (4:0) 1/4 Kėdainių „Nevėžis“ (5:0)
Telšių „Džiugas“ (2:1) 1/2 „Kauno Žalgiris“ (1:0)

Įdomu tai, kad A lygos aikštėse šiemet geriau sekėsi „Hegelmann“ ekipai. Pirmasis tarpusavio susitikimas pasibaigė dramatiškomis lygiosiomis 2:2, bet kitus du sykius A.Skerlos auklėtiniai gana užtikrintai įrodė savo pranašumą 4:2 ir 3:0.

Visgi svarbiausiame sezono mače triumfavo „Banga“.

„Jei nori laimėti, turi laimėti per 120 minučių. O jei ne... Niekada nesakau, kad baudinių serija yra loterija. Tai yra psichologija. Mes tam ruošėmės, išrinkome žaidėjus, kurie tai gerai darė treniruočių metu, bet treniruotės yra viena, o rungtynių metu spaudimas yra visai kitoks. Pralaimėjome“, – liūdnai finalą reziumavo „Hegelmann“ strategas A.Skerla.

Jis pripažino, kad žemaičiai šiam mačui labai gerai pasiruošė.

„Gargždiškiai labai gerai gynėsi, uždarė daug erdvių, turėjome daug problemų poziciniame žaidime, buvo sunku. Tikėjome, nes „Bangą“ dažniausiai įveikdavome. Nemanau, kad varžovo neįvertinome, stengėmės, bet nesukūrėme tiek, kad laimėtume“, – pripažino treneris.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./ Andrius Skerla
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./ Andrius Skerla

Per visą LFF taurės turnyro istoriją neabejotini lyderiai yra Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai – jie trofėjų aukštyn kėlė net 14 kartų.

Arčiausiai vilniečių – jau neegzistuojantys Panevėžio „Ekrano“ ir „FBK Kauno“ klubai, kurie taurę iškovojo po 4 sykius.

„Banga“ tapo 29-uoju LFF taurę laimėjusiu klubu ir tik penkta dabartinės „TOPsport A lygos“ komanda, kuri savo apdovanojimų kambaryje turi šį prestižinį trofėjų.

LFF taurės laimėtojai
Kartai Klubas
14 Vilniaus „Žalgiris“
7 Kauno „Inkaras“
6 Klaipėdos „Atlantas“
5 „FBK Kaunas“, Panevėžio „Ekranas“, Kėdainių „Nevėžis“
4 Kauno „Kelininkas“
3 Marijampolės „Sūduva“, Šiaulių „Elnias“, Šiaulių „Kareda“
2 Vilniaus „Saliutas“, Vilniaus „Pažanga“, Vilniaus SRT, Klaipėdos „Sirijus“, Kauno „Lima“
1 Kretingos „Minija“, Kauno „Lokomotyvas“, Kauno KPI, Naujosios Vilnios „Žalgiris“, Ukmergės „Vienybė“, Kauno „Stumbras“, „Panevėžys“, Kauno „Raudonasis Spalis“, Vilniaus „Spartakas“, Kauno „Panemunė“, Naujosios Akmenės „Cementininkas“, Vilniaus „Lietuvos Makabi“, Vilniaus rajono „TransINVEST“, Gargždų „Banga“.

Finale „Banga" žaidė ketvirtą kartą ir prieš tai buvo pralaimėjusi visus tris lemiamus mačus – 2011, 2014, 2019 metais.

„Hegelmann“ vienintelį kartą finale iki šiol kovėsi 2022-aisiais. Tuomet atnaujinto Dariaus ir Girėno atidarymo šventėje A.Skerlos vyrai irgi dramatiškai po pratęsimo 1:2 krito prieš Vilniaus „Žalgirį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas