Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Medikas atskleidė, kokie buvo pirmieji Ch.Erikseno žodžiai atgavus sąmonę

Danijos rinktinės lyderis Christianas Eriksenas, vos atgavęs sąmonę po širdies smūgio, stebėjosi tuo, kas nutiko. Apie futbolininko gaivinimo procesą ir pirmuosius žodžius nubudus vokiečių portalui „Bild“ papasakojo vokietis medikas, padėjęs gaivinti 29-rių sportininką.

Ch.Erikseno širdis sustojo praėjusį šeštadienį per Danijos ir Suomijos rungtynes, pirmojo kėlinio pabaigoje.

Medikų komanda ilgiau nei 10 minučių aikštėje gaivino sportininką, kuris galiausiai sąmonę atgavo dar gulėdamas ant vejos.

Iki dabar Ch.Eriksenas yra gydomas ligoninėje, jam atliekami tyrimai. Ketvirtadienį Danijos rinktinės gydytojas pranešė, kad futbolininkui bus implantuotas specialus prietaisas, padėsiantis reguliuoti širdies ritmą, jei to prireiks.

VIDEO: „Vieni vartai“ su Vykintu Slivka – apie įspūdingiausius „Euro 2020“ saugus ir Ch.Erikseno dramą

Vokietis medikas Jensas Kleinefeldas, padėjęs atgabenti elektrošoko aparatą, „Bild“ papasakojo, kaip buvo suteikiama pagalba Danijos futbolo superžvaigždei.

„Aš sėdėjau tribūnoje kitoje aikštės pusėje, kai Eriksenas nukrito, pasakojimą pradėjo J.Kleinefeldas. – Iš pradžių nemaniau, kad nutiko kažkas rimto. Tačiau, kai pamačiau, kad Danijos rinktinės gydytojas elgiasi paklaikusiai, supratau, jog tai nebuvo įprasta trauma.

VIDEO: „Eurofutbolas 2021“: birželio 17 d. svarbiausi įvykiai

Susisiekiau su šalia aikštės buvusia medikų komanda, jie išbėgo į aikštę. Su savimi jie turėjo defibriliatorių. Tuomet pasakiau savo kolegoms, jog ir mes turime skubėti į pagalbą.

Danijos rinktinės gydytojas turėjo sunkumų valdant situaciją. Kai pradedi reanimuoti, turi tai daryti kaip įmanoma greičiau. Tačiau komandų gydytojai dažniausiai susiduria su kitokio tipo traumomis, jiems širdies problemas identifikuoti gali būti sunkiau.

Mes matėme, kad jie bandė ištraukti liežuvį iš gerklės. Tai nesąmonė, tai neišgelbės gyvybės.

Elektrošokas turi būti panaudotas per pirmas dvi minutes. Kalbant apie Erikseną, tai užtruko dvi ar tris minutes. Tokiu atveju šansai išgyventi yra labai dideli. Jei defibriliuoti žmogus pradedamas per dvi minutes, išgyvenimo procentas siekia 90 proc. Šis procentas krenta po 10 proc. per minutę. Turėjome skubėti.

Po dviejų minučių pamačiau, kad elektrošokas buvo sėkmingas. Tuomet užtruko dar 20 ar 30 sekundžių, kol jis atgavo sąmonę.

Jis atsimerkė ir kalbėjosi su manimi. Aš jo paklausiau, ar jis jau sugrįžo. Jis atsakė: „Taip. Aš jau čia. O šūdas, man juk tik 29-eri.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristianas Eriksenas patyrė infarktą rungtynių metu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristianas Eriksenas patyrė infarktą rungtynių metu

Pasakiau jam, kad viskas yra gerai, kad pavojaus nebėra. Jis iškart viską suprato, galėjo uždėti ranką sau ant krūtinės. Tai buvo puikus gyvybės išsaugojimo pavyzdys.

Matau save kaip žmogų, gelbstintį gyvybes. Ypač po kursų, pratybų, kurias mes esame praėję. Tiesiog visą tai pritaikiau. Buvo nuostabu, kai Eriksenas vėl atsimerkė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas