Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mėgėjų futbolas Lietuvoje: „Kamuolinių“ grupuotės lyderio G.Janonio ir bendražygių triumfas

Savaitgalį Kauno NFA manieže vykęs Lietuvos futbolo mėgėjų lygos (LFML) finišas nušvito įvairiausiais atspalviais. Turnyro, kurį globoja Lietuvos futbolo federacija (LFF), stipriausia komanda tapo Kauno „Žaliakalnis“ – komanda, kurioje apstu su teisėsauga reikalų praeityje turėjusių bei nusikalstamo pasaulio veikėjų ir prie kurios vairo stovi „Kamuolinių“ grupuotės lyderis Giedrius Janonis.
LFML nugalėtojai – „Žaliakalnis“
LFML nugalėtojai – „Žaliakalnis“ / LFML nuotr.

Dar visai neseniai A lygos stadionuose žibėjusį Artūrą Rimkevičių savo gretose turėjęs „Žaliakalnis“, kaip ir reikėjo tikėtis, nesunkiai tapo mėgėjų čempionato nugalėtoju.

Finale šeimininkai net 3:0 sutriuškino Panevėžio „Baltic-Flora Express“ vienuolikę.

Tačiau kur kas įdomesni dalykai vyko ne aikštėje, o šalia jos. Nugalėtojų komandą palaikė, po finalo čempioniškose nuotraukose noriai su ja pozavo ir „Kamuolinių“ grupuotės lyderis G.Janonis.

46-ąjį gimtadienį kitą mėnesį švęsiantis kaunietis viešumoje pasirodė po kiek ilgesnės pertraukos.

Dar visai neseniai G.Janonis buvo įkalintas Berlyne, bet jau kuris laikas jį galima buvo pamatyti Nacionalinėje futbolo akademijoje, kuri neoficialiai vadinama „Kamuolinių“ rezidencija.

Jis ir jo bendras Andrius Juodis (Gruzinas) 2014-ųjų gruodį įkliuvo Vokietijos sostinėje dėl brangių automobilių vagysčių ir kitų nusikaltimų organizavimo. Kamuolio pravardė nėra atsitiktinė – ją G.Janonis gavo dėl savo pomėgio žaisti futbolą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Giedrius Janonis teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Giedrius Janonis teisme

Vieša paslaptis, kad G.Janonis yra ir vienas LFF taurę šiemet iškovojusio Kauno „Stumbro“ įkūrėjų. Nuo pat įkūrimo klubą globojo iš Daktarų likučių sudaryta viena didžiausių Kauno kriminalinių grupuočių „Kamuoliniai“. Dar visai neseniai šios komandos namų rungtynėse buvo galima išvysti ne vieną Kauno nusikalstamo pasaulio šulą.

Šio klubo marškinėlius dar šį sezoną vilkėjo ir G.Janonio sūnus Klaidas. Vidurio saugo pozicijoje rungtyniaujantis dvidešimtmetis ryšėjo ir komandos kapitono raištį, tačiau sezono pabaigoje jis kartu su dar keturiais tautiečiais (Tomu Snapkausku, Luku Artimavičiumi, Donatu Koniku ir Aldu Korsaku) nusprendė palikti komandą, kai nepateko į ekipos sąrašą ruoštis atsakomajam pereinamajam mačui su Gargždų „Banga“.

Futbolo kuluaruose kalbama, kad portugalas Mariano Barreto ir jo partneris iš Airijos Richardas Walshas jau visiškai išpirko klubą iš G.Janonio, tad ir Lietuvos futbolininkų skaičius komandoje stipriai susitraukė. Sutapimas ar ne, tačiau po šio sezono klubo prezidento pareigas paliko ir Sergejus Slyva.

Komandoje spalvingų asmenybių netrūksta

Beje, G.Janonis buvo įtrauktas ir į „Žaliakalnio“ komandos sudėtį, tačiau lemiamas turnyro kovas stebėjo mūvėdamas džinsus bei megztinį. Bet ir be komandos idėjinio lyderio bei rėmėjo klubas turėjo visą būrį neblogų išpildytojų, kurie meistriškumu akivaizdžiai lenkė paprastus mėgėjus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Rimkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Rimkevičius

Naudingiausiu turnyro žaidėju buvo išrinktas jau minėtas A.Rimkevičius. 2016 metais kaunietis savo profesionalo karjerą baigė tame pačiame „Stumbro“ klube, bet Lietuvos stadionuose garsėjo ne tik įvarčių fiestomis.

Prieš keletą metų A lygos rezultatyvumo rekordus gerinęs puolėjas 2014-ųjų rugpjūtį rungtynėse su Vilniaus „Žalgiriečiu“ kumščiais auklėjo jaunuosius priešininkus, o po savaitės vykusiame mače su Jonavos „Lietava“ pratrūko dar kartą ir galva kirto šoniniam arbitrui.

Įdomiausia, kad abu kartus rungtynėms teisėjavę arbitrai tuomet pabijojo bausti klubą, kuris sietas su nusikalstamo pasaulio atstovais. Ne paslaptis, kad anksčiau A.Rimkevičius yra turėjęs reikalų su teisėsauga.

Be A.Rimkevičiaus, komandoje rungtyniavo ir Kęstutis Bulatovas – vienas geriausių Lietuvos salės futbolo vartininkų, praeityje gynęs ir futsal rinktinės garbę bei prieš keletą metų pasikeitęs pavardę. Dar praėjusiame sezone jis Kauno „Inkaro“ salės futbolo komandos garbę gynė Kęstučio Judicko vardu, o šiemet vėl rungtyniauja kaip Kęstutis Bulatovas.

Kęstučio Bulatovo profiliai svetainėje Lietuvosfutbolas.lt
Kęstučio Bulatovo profiliai svetainėje Lietuvosfutbolas.lt

Tiesa, jis šioje komandoje žaidė ne vartininku, bet saugu. Taip pat aikštėje rungtyniavo ir neblogai šalies futbolo gerbėjams pažįstamas Algirdas Surgautas, kuris praeityje gynė Vilniaus „Žalgirio“ garbę bei buvo Lietuvos rinktinės vartininkų treneris.

Bėgo nuo Norvegijos policijos

Bet Lietuvos futbolo mėgėjų lygos čempionai turi ir kur kas spalvingesnių žaidėjų nei A.Rimkevičius, K.Bulatovas ar A.Surgautas. Vienas tokių – 37-erių gynėjas Mindaugas Lukauskas.

Prieš penkerius metus jo pavardė nuskambėjo mažame Norvegijos miestelyje Mušioene.

Norvegijos policijos nuotr./Mindaugas Lukauskas
Norvegijos policijos nuotr./Mindaugas Lukauskas

M.Lukauskas buvo sulaikytas dėl ypač įžūlaus juvelyrinės parduotuvės apiplėšimo. Keli nusikaltėliai automobiliu taranavo parduotuvės vitriną ir taip patekę į vidų susišlavė daug brangenybių.

Jei norite peržiūrėti juvelyrinių dirbinių parduotuvės apiplėšimo vaizdo medžiagą, spauskite čia.

Kitą dieną po įvykio nusikaltėlių automobilis buvo rastas Švedijoje. Jame aptikta DNR pavyzdžių, atvedusių tyrėjus prie M.Lukausko, jau anksčiau teisto dėl juvelyrinės parduotuvės apiplėšimo Norvegijoje, degalinės apiplėšimo ir automobilio vagystės.

Tačiau tuo istorija nesibaigė. Pakeliui į teismą vyras paspruko nuo pareigūnų ir kurį laiką bėglio ieškojo vietos policija.

Gaudynės – kaip veiksmo filme

„Žaliakalnio“ ekipos sudėtyje registruotas ir Tauras Grinius. Prieš dvejus metus Kaune nuskambėjo istorija per LFF II lygos rungtynes tarp „Stumbro“ dublerių ekipos Prienų „Rūdupio“ ir Jonavos „Fajetono“.

Futbolo.tv nuotr./Tauras Grinius
Futbolo.tv nuotr./Tauras Grinius

Anksčiau jau teisto ir su „Kamuolinių“ gauja sieto 37 metų T.Griniaus suėmimo operacija pagal Vokietijos išduotą Europos arešto orderį priminė vaizdą iš kino filmų. Prieš rungtynes futbolininkams apšilinėjant Nacionalinės futbolo akademijos stadiono aikštę apsupo gausios uniformuotų bei civiliai vilkinčių policijos pareigūnų pajėgos.

Išvydęs artėjantį pavojų, T.Grinius dar bandė sprukti peršokdamas stadiono tvorą, tačiau pareigūnų spąstų išvengti nepavyko.

T.Grinius įtariamas dalyvavęs sunkiuose nusikaltimuose, įvykdytuose vienoje iš Vokietijos žemių.

Skelbta, jog „Rūdupiui“ atstovavęs T.Grinius ne tik ėjo „Stumbro“ direktoriaus pavaduotojo pareigas, tačiau ir buvo vienas iš trijų A lygos klubo dalininkų, visgi tuometinis klubo garbės prezidentas Židrunas Garšva šią informaciją paneigė ir teigė, kad sulaikytas T.Grinius jokių sąsajų su klubu jau neturėjo.

Prieš keturiolika metų reikalų su teisėsauga turėjo ir „Žaliakalnio“ protokole esantis 36-erių puolėjas Rykantas Buivydas. Tuomet Kauno „Nautaros“ salės futbolo komandai atstovavęs futbolininkas buvo siejamas su Žaliakalnio nusikalstamos grupuotės atstovais, kurie kaltinti automobilio vagyste ir turto prievartavimu.

Apdovanojimai – iš S.Dirdos rankų

Šeštadienio vėlyvos futbolo popietės spalvas tirštinant dar labiau, galima mesti akį ir į asmenis, kurie apdovanojo nugalėtojus.

Šias pareigas prisiėmė visai neseniai teisėjo karjerą baigęs, bet nuo futbolo nenutolęs Saulius Dirda, KAFF viceprezidentas ir S.Dariaus ir S.Girėno vadovas Giedrius Bielskus bei LFF Vykdomojo komiteto narys ir „Hummel“ atstovybės Lietuvoje vienas vadovų Artūras Krukis.

LFML nuotr./LFML apdovanojimai
LFML nuotr./LFML apdovanojimai

Priminsime, kad praėjusį mėnesį S.Dirda savo iškilią arbitro karjerą baigė susimušęs su septyniolikmečiu vartininku Tadu Giraičiu.

Sunkiai suvokiamas konfliktas kilo Kaune per Lietuvos vaikų ir jaunimo futbolo asociacijos rengiamas rungtynes tarp „Stumbro-Fenikso“ ir „Žalgiriečio“ komandų spalio 1 dieną.

S.Dirdos asmeninio archyvo nuotr./Tadas Giraitis ir Saulius Dirda
S.Dirdos asmeninio archyvo nuotr./Tadas Giraitis ir Saulius Dirda

Nors S.Dirda mikliai mėgino pudruoti šį konfliktą ir netgi išplatino nuotrauką, kurioje susitaikęs su nukentėjusiuoju spaudžia vienas kitam rankas, po kelių dienų nusprendė baigti savo karjerą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Giedrius Bielskus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Giedrius Bielskus

Panašiai skausmingai kumščiais praeityje yra pamojavęs ir šalia jo stovėjęs G.Bielskus.

Kauno socialdemokratų skyriaus pirmininkas šių metų sausį sėdo į teisiamųjų suolą dėl to, kad prieš dvejus metus po „Sel“ koncerto naktiniame klube „Taboo“, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, tyčia primušė Prienų rajono gyventoją. Socialdemokratas po išpuolio prieš jaunuolį atsidūrė policijos areštinėje, jaunuolis – ligoninėje. Pasak kaltinamojo akto, G.Bielskus visiškai prisipažino padaręs nusikalstamą veiką.

Su teisėsauga reikalų praeityje yra turėjęs ir A.Krukis. Prieš dvejus metus, tirdami galimą lėšų iššvaistymą, tuo metu Juliaus Kvedaro dar vadovaujamoje Lietuvos futbolo federacijoje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai atliko kratas rinktinės rėmėjo Danijos bendrovės „Hummel“ oficialaus atstovo Lietuvoje „Hummel LT“ patalpose. Tiesa, šis tyrimas baigėsi šnipštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas