Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministrė J.Šiugždinienė: „Olimpiados boikotas yra paskutinė galima priemonė“

Sporto koridoriuose garsėjant kalboms apie galimą rusų ir baltarusių dalyvavimą Paryžiaus olimpiadoje, prisidengus neutralia vėliava, Lietuvos poziciją išdėstė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pastaruoju metu vis sulaukiu klausimo dėl galimo olimpinių žaidynių boikoto. Olimpiados boikotas yra paskutinė galima priemonė, kurios gali tekti imtis. Dabar turime padaryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų neliktų olimpiadoje, o mūsų ir Ukrainos sportininkai joje dalyvautų. Tam skiriame daug laiko ir pastangų“, – viešame pranešime teigė ministrė.

Rusijai, su Baltarusijos pagalba, jau beveik metus bombarduojant Ukrainą, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) praėjusį mėnesį pareiškė svarstantis galimybę leisti rusų ir baltarusių sportininkams dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Ukraina iš karto reagavo griežčiausiu būdu – pareiškė, kad boikotuotų tokią olimpiadą.

„Scanpix“ nuotr./Ukrainos sportininkai Tokijo olimpinėse žaidynėse
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos sportininkai Tokijo olimpinėse žaidynėse

Prie ukrainiečių praėjusią savaitę prisijungė ir Lenkija, kurios sporto ir turizmo ministras Kamilis Bortniczukas papildė, jog IOC leidus olimpiadoje varžytis Rusijai ir Baltarusijai, žaidynėse dalyvauti atsisakyti net 40 šalių.

„Antradienį bendrame Šiaurės ir Baltijos šalių atsakingų už sportą ministrų pasitarime buvo aptartos šalių pozicijos dėl Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimo leisti rusų ir baltarusių sportininkams dalyvauti olimpinėse varžybose po neutralia vėliava.

Džiaugiuosi, nes mūsų visų pozicija yra vieninga – neleisti agresorių sportininkams dalyvauti olimpiadoje tol, kol Rusija ir Baltarusija nenutrauks agresijos prieš Ukrainą. Penktadienį laukia diskusija su kitomis ES ir pasaulio valstybėmis“, – tęsė J.Šiugždinienė.

„Nuo pat Rusijos karo Ukrainoje pradžios mano ir ministerijos pozicija aiški – nutraukti bet kokius ryšius su Rusijos ir Baltarusijos sportu. Tą pačią poziciją išreiškė ir Užsienio reikalų ministerija.

Esu dėkinga Lietuvos sporto federacijoms ir sportininkams, kurie laikosi aiškios vertybinės pozicijos. Tačiau sulaukiame ir nemalonių staigmenų“, – pridūrė ministrė.

Imago / Scanpix nuotr./Baltarusis Jegoras Gerasimovas tęsia kovas teniso turnyre Vilniuje
Imago / Scanpix nuotr./Baltarusis Jegoras Gerasimovas tęsia kovas teniso turnyre Vilniuje

Šią savaitę Vilniuje vykstančiame „Challenger“ serijos teniso turnyre žaidžia du baltarusiai. Atrankos varžybose dalyvavo ir rusas, pralaimėjęs jau pirmąjį savo mačą.

„Manęs neįtikina pareiškimai, kad „nėra kitos išeities“. Privalo būti padaryta viskas komunikuojant tvirtą šalies poziciją tarptautinėms federacijoms ir iš anksto informuojant agresorių sportininkus, kad jie Lietuvoje nėra laukiami“, – teigė J.Šiugždinienė.

„Tiesa, kad mes jiems uždrausi atvykti negalime, nes jie dažnu atveju atvyksta su viza, išduota kitos ES ar Šengeno valstybės. Lietuva jiems vizų neišduoda. Tad tik pačių sporto organizacijų principinė pozicija neleistų teroristinių valstybių atstovams atvykti pas mus dalyvauti varžybose.

Lietuvos sporto federacijos yra savarankiškos organizacijos, jos pačios sprendžia, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, jos nėra pavaldžios ministrui.

Tačiau kiekvienas žmogus ar organizacija privalome atsakyti sau ir Lietuvos bendruomenei, ar padarėme viską, kad palaikytume Ukrainą ir užkirstume kelią slenkančiai agresijai.

Pakartosime rekomendacijas federacijoms, jos bus detalesnės. Skirstant finansavimą federacijoms, planuojame užskaityti anksčiau vykusių varžybų rezultatus, jeigu nacionalinių sporto šakų federacijos negalės dalyvauti svarbiose varžybose. Panašią nuostatą taikėme ir pandemijos metu“, – pranešimą užbaigė ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas