Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namuose ir sienos padeda: Nigerijos futbolo lygoje pergalė išvykoje – neįmanoma misija

Pažvelgus į neseniai pasibaigusios Nigerijos „Premier“ lygos turnyrinę lentelę, iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad čempionatas šioje šalyje itin įdomus – pirmą ir paskutinę vietą skiria tik 17 taškų. Tačiau tikrovė yra kiek kitokia: čempionatas tampa vis neįdomesnis, nes pergalė išvykos rungtynėse Nigerijoje – misija neįmanoma.
Nigerijos futbolo mėgėjai vis rečiau eina į vietines pirmenybes
Nigerijos futbolo mėgėjai vis rečiau eina į vietines pirmenybes / „Scanpix“ nuotr.

Daugiau nei 9 tūkst. žmonių mėgsta sporto grupę „Facebook“ tinkle, prisijunk ir tu – spausk LIKE.

Kaip rašo goal.com, Nigerijos futbolo čempionate netgi titulą laimėjusi „Kano Pillars“ ekipa išvykose laimėjo tik dukart, tiek pat kartų sužaidė lygiosiomis ir pralaimėjo net 15 rungtynių. Įvarčių išvykose santykis – 10 prieš 34. „Kano Pillars“ per sezoną praleido 40 įvarčių į savus vartus, 34 iš jų – išvykose.

Absoliučiai visos Nigerijos „Premier“ lygos komandos namų rungtynėse išlaikė teigiamą įvarčių santykį. Net paskutinę vietą užėmusi „Shooting Stars“ namuose laimėjo 13 mačų, penkis sužaidė lygiosioms, o pralaimėjo vos kartą ir turi +22 įvarčių santykį.

Tiesiog daugelis sako, kad jiems nėra įdomu eiti į stadionus, žinant, kad komanda vis tiek iškovos pergalę.

Dešimt lygos komandų nepralaimėjo nė vieno mačo namuose, o šeštąją vietą užėmusi „Enyimba“ namų stadione nepraleido nė vieno įvarčio!

Geriausiai išvykose žaidė „Kwara United“ komanda, iškovojusi tris pergales, keturis mačus baigusi lygiosiomis ir dvylika kartų pralaimėjusi. Šiose ekipos sąskaitoje išvykos rungtynėse – 13 taškų. Vis dėlto ji tapo prasčiausiai namuose žaidžiančia komanda (10 perg., 7 lyg., 2 pral. ir 37 taškai iš 56 galimų), tad užėmė tik 17-ąją vietą.

Anot portalo goal.com Nigerijos futbolo specialisto Lolade Adewuyi, tokia Nigerijos lygos tendencija itin mažina jos populiarumą.

„Namuose žaidžiančios komandos visada turi laimėti savo rungtynes – to tikisi sirgaliai. Tendencija tęsiasi ilgą laiką ir itin mažina lygos populiarumą. Daugelis vietinių neutralių žiūrovų geriau stebi per televizija kitų lygų rungtynes, o ne eina į savo stadionus.

Iki šio amžiaus pradžios vietinės pirmenybės buvo labai populiarios ir visos komandos turėjo gana dideles aistruolių grupes, tačiau jos mažėja. Tai tikrai nevyksta dėl to, kad lygos žaidėjams trūktų talento. Tiesiog daugelis sako, kad jiems nėra įdomu eiti į stadionus, žinant, kad komanda vis tiek iškovos pergalę“, – sakė L.Adewuyi.

Nigerijos futbolo rinktinė
Nigerijos futbolo rinktinė

Iš pirmo žvilgsnio, ši situacija neatrodo bloga: dėl titulo iki paskutinės varžybų savaitės kovėsi net keturios komandos, o aštuntąją ir paskutinę vietą užėmusias komandas skyrė vos septyni taškai.

Vis dėlto baimė pralaimėti rungtynes namuose yra tokia didelė, kad nesėkmės dažnai turi itin neigiamų padarinių. Kai kova dėl titulo ir vietos turnyro lentelėje yra tokia įtempta, net vienos prastos rungtynės namuose gali turėti rimtų pasekmių.

„Atsimenu 2009 metų „Sunshine Stars“ komandos mačą namuose su „Akure“ ekipa, kuris baigėsi lygiosiomis. Po mačo „Sunshine Stars“ sirgaliai buvo įniršę ant savo ekipos, surengė protestą ir pareikalavo trenerio atsistatydinimo – nors tai buvo tik pirmos sezono rungtynės!“ – stebėjosi L.Adewuyi.

Ši tendencija Nigerijoje tęsiasi jau ne vienerius metus. Pavyzdžiui, per pastaruosius šešerius sezonus pirmas penkias vietas čempionate užėmusios komandos namuose pralaimėjo tik (!) keturias rungtynes. Per tuos pačius metus netgi paskutinę vietą lygoje užėmusi komanda pralaimėdavo itin mažai namų rungtynių – atitinkamai vienerias, dvejas, šešerias, penkerias, ketverias ir vienerias.

Per šešerius pastaruosius sezonus lygos čempionėmis tapusios komandos išvykose iš viso laimėjo vos 18 rungtynių – tai yra vidutiniškai vos po tris mačus per sezoną.

Įdomūs faktai apie Nigerijos lygos 2012–2013 metų sezoną:

Daugiausia pralaimėjimų išvykoje patyrė dvi komandos – po 3 pralaimėjimus per 19 mačų.

Trys pergalės išvykose – didžiausias skaičius šiame sezone ir jį pasiekė tik viena komanda.

Daugiausia įvarčių išvykose – 12 per 19 rungtynių.

Daugiausia taškų išvykose – 13 iš 57 galimų, mažiausiai – 0. Mažiausiai taškų namuose – 37 iš 57 galimų, daugiausiai – 55 iš 57.

Net paskutinę vietą lygoje užėmusi komanda namuose per 19 mačų įmušė 35 įvarčius. Pirmą vietą užėmusi komanda išvykose įmušė vos 10 įvarčių, o praleido 34.

Didžiausias bendras įvarčių santykis čempionate – plius 13, mažiausias – minus 16. Neigiamą įvarčių santykį lygoje turėjo vos dešimt komandų, o „Gombe United“ tai nesutrukdė užimti 7-osios vietos.

Pirmą ir paskutinę vietą lygoje skiria vos 17 taškų. 2012–2013 m. sezone Anglijos „Premier“ lygoje šis skirtumas siekė 64 taškus, Italijos „Serie A“ – 65, Ispanijos „Primeroje“ – 66, Vokietijos „Bundeslygoje“ – 70, Prancūzijos „Ligue 1“ – 54 taškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas