Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji tyrimai: kam aikštėje saugiausia, o kam rizika užsikrėsti yra didžiausia?

​​​​​​​Yra futbolininkų, kurių pozicija aikštėje jiems lemia didesnę riziką užsikrėsti koronavirusu nei komandos draugams. Saugiausi šiuo atveju yra vartininkai.
Vartininkas Manuelis Neueris, puolėjai Lionelis Messi ir Cristiano Ronaldo. Viruso ekspertų studijos rodo, kad žaidžiant futbolą saugiausia pozicija – vartininko, o rizikingiausia – puolėjo.
Vartininkas Manuelis Neueris, puolėjai Lionelis Messi ir Cristiano Ronaldo. Viruso ekspertų studijos rodo, kad žaidžiant futbolą saugiausia pozicija – vartininko, o rizikingiausia – puolėjo. / „Scanpix“ nuotr.

Puolėjai pateks į didžiausią rizikos grupę, kai grįš rungtyniauti į futbolo stadionus. Tai parodė Orhuso universiteto tyrimai.

Išstudijavę 14 rungtynių Danijoje mokslininkai įvertino kaip dažnai įvairių pozicijų futbolininkai atsiduria arčiau kitų žaidėjų nei pusantro metro spinduliu.

Kiekvienas mačas buvo išnagrinėtas kelis kartus, įvairiais kampais sekant žaidėjų judėjo trajektorijas įsivaizduojant, kad visi futbolininkai yra užkrėsti.

Galutinis rezultatas – žaidėjai praleidžia vidutiniškai po 87,8 sekundės greta tariamai užsikrėtusio žaidėjo.

„Mano pirma mintis buvo tokia, kad tai labai mažas skaičius, – sakė profesorius Thomas Bullas Andersonas „Daily Mail“. – Bet tada mes nutarėme pažvelgti atidžiau ir pastebėjome didelių skirtumų tarp skirtingų pozicijų.“

Per rungtynes pasitaikė ir tokių žaidėjų, kurie prie kitų šalia nebuvo nė sekundės, o buvo ir tokių, kurie prasilaikė greta apie 11 minučių.

Pastebėta, kad puolėjai, vidurio gynėjai ir vidurio saugai yra pažeidžiami labiausiai, o vartininkai rungtyniauja saugiausioje pozicijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gianluigi Buffonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gianluigi Buffonas

Per skaičiavimus nustatyta, kad maksimaliai per vieną iš mačų puolėjas praleido apie 11 minučių būdamas arčiau nei pusantro metro prie tariamai užsikrėtusio asmens aikštėje. Tačiau bendrai vidurio puolėjo vidurkis rizikos zonoje būtų apie 2 minutes.

Viruso ekspertai daro išvadą, kad žaidžiant užsikrėtimo tikimybė yra labai menka.

Pasaulinė sveikatos organizacija yra skaičiavusi, kad reali grėsmė užsikrėsti kyla praleidus daugiau nei 15 minučių greta užsikrėtusio.

„Danijos futbolo lyga iš pradžių labai susinervino, kai sužinojo, kad mes atliekame tokį tyrimą, – sakė Th.B.Andersonas. – Bet kai jie sužinojo rezultatus ir kai juos paaiškino viruso ekspertai, kurie teigė, kad rizikos laipsnis yra labai mažas, jie liko patenkinti.“

Kopenhagos universiteto profesorius Allanas Randrupas Thompsenas teigė, kad svarbu likti atsargiems, bet isterijos būtų neturėtų.

„Mano nuomone, nėra problemų žaisti seną gerą futbolą, – sakė profesorius. – Labiau nerimaučiau dėl amerikietiško futbolo ir regbio, kur kontaktas tarp žaidėjų labai dažnas.

Tačiau futbole įprastai tebūna itin trumpas kūnų kontaktas, tad manau, kad žaisti yra saugu.“

Tai – teorinės studijos, o netrukus bus aišku, ar prireiks ir praktinių.

Vokietijos Bundeslygos komandos atnaujino sezoną praėjusį savaitgalį.

Dėl Anglijos čempionato atnaujinimo dar nėra nutarta, kylant daug diskusijų, o kai kuriems žaidėjams atvirai kalbant apie nesaugumą. „Manchester City“ puolėjas Sergio Aguero neseniai pareiškė, kad „dauguma žaidėjų yra išsigandę.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Aguero
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergio Aguero

„Watford“ kapitonas Troy Deeney tvirtino, kad jis atsisakys žaisti, jei jaus, jog rizikuoja pakenkti šeimai.

Lietuvos futbolo A lygos pirmenybėse, kuriose šį sezoną iki pandemijos sužaistas vienas turas, atsinaujinti turėtų gegužės 30 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai