Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujieji LFF įstatai – ne kosmetinis remontas, bet ar jiems bus pritarta?

Lietuvos futbolas verčia naują lapą. Šiandien Kaune, keturių žvaigždučių viešbutyje, į viršų turėtų kilti futbolo valdininkų rankos, o jėgų pusiausvyra ne vienerius metus skandalų purtytoje Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) bent iš dalies pasikeisti.

Paradiniame ir svarbiausius planus, kaip išvesti šalies futbolą iš pralaimėjimų labirinto, kuriančiame LFF Vykdomajame komitete taip pat turėtų nebelikti nusikaltimus padariusių asmenų.

Tarsi pripažindamas pralaimėjimą Arūnas Pukelis – vienas tų, dėl kurio ši įstatų revoliucija ir prasidėjo – nusprendė pats trauktis nelaukdamas balsavimo, nors dar prieš pusmetį į Seimo narių lozungus be baimės atkirto siūlydamas jiems išsiblaivyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

Ar A.Pukelis iš tiesų atsisakys savo įtakos Lietuvos futbole, ar tik persės ant galinės sėdynės ir žais pagal naujas taisykles?

Jis lieka Tauragės „Tauro“ dalininku, per kurį tapo ir vienu iš Lietuvos vaikų bei jaunių ugdymo futbolo asociacijos (LVJUFA) steigėjų.

Ši prieš dvejus metus įkurta organizacija bus prie Lietuvos futbolo valdymo stalo ir pagal naująją tvarką – turės garantuotą vietą LFF Vykdomajame komitete.

LVJUFA įstatų fragmentas
LVJUFA įstatų fragmentas

Naujosios žaidimo taisyklės juoda ant balto surašytos 47 puslapiuose. Juos paskubomis pastarąjį mėnesį rašė, trynė ir į lietuvių kalbą vertė FIFA bei UEFA su LFF sudaryta darbo grupe.

Su naujaisiais LFF įstatais, kurie turi išgelbėti Lietuvos futbolą, galite susipažinti paspaudę ČIA.

Korekcijos – ne kosmetinės

Akylai naujuosius įstatus perskaitė sporto teisės advokatas Antanas Paulauskas. Praeityje jis pats dirbo futbolo federacijoje, tad nebūtų paklaidintas ir tamsiuose LFF koridoriuose.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sporto teisės advokatas Antanas Paulauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sporto teisės advokatas Antanas Paulauskas

„Turiu pripažinti, kad šį sykį LFF įstatų korekcijos tikrai nėra kosmetinės“, – tikino sporto teisės specialistas.

Prie esminių pasikeitimų jis išskyrė klubų narystę („nors ir mažą jų dalį“), Vykdomojo komiteto narių rinkimus ir jų sumažėjimą („galėjo mažėti ir dar labiau“) bei sugriežtintus reikalavimus asmenims, kurie būtų renkami („nors, mano nuomone, reikalavimai gal ir per griežti“).

Suprasti akimirksniu: esminiai pokyčiai

  • Pagal naujuosius įstatus, LFF nariais taps ir klubai – aštuoni, užėmę aukščiausias vietas A lygoje, ir šeši – I lygoje. Taip pat dešimt regioninių federacijų bei aštuonios šakinės asociacijos, kurias LFF naujuosiuose įstatuose pavadino „futbolu suinteresuotais subjektais“.
  • Vykdomasis komitetas bus renkamas LFF konferencijoje ir jį sudarys 16 narių: aštuoni iš regioninių asociacijų, A lygos ir A lygos klubų, I lygos atstovai, LFF prezidentas, nepriklausoma moteris ir Lietuvos moterų futbolo asociacijos, Lietuvos salės ir paplūdimio futbolo asociacijos bei Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos atstovai.
  • LFF prezidentas, Vykdomojo komiteto nariai ir nepriklausomų LFF komitetų (rinkimų, revizorių, teisinių organų) pirmininkai, jų pavaduotojai ir nariai negalės „būti pripažinti kaltais dėl nusikalstamos veikos“.

A.Paulauskas atkreipė dėmesį, kad dalis numatytų pokyčių yra ir negatyvūs.

„LFF taps uždara asociacija, – perspėjo sporto teisės specialistas. – LFF nariais galės būti tik konkretūs numatyti juridiniai asmenys, užkertant galimybę jais tapti kitiems, veikiantiems futbolo srityje.“

„LFF narėmis taip pat buvo paliktos dauguma šakinių asociacijų, kurios iš esmės vykdo LFF deleguotas funkcijas, o jų atsiradimas ir įtraukimas į LFF narius buvo grindžiamas politinės galios sumetimais“, – pridūrė teisininkas.

Iš tiesų, pagal naująją tvarką, tik teisėjų ir masinio futbolo asociacijos neteks turėto savo statuso ir taps pačios LFF departamentais.

Futbolo teisėjų asociacija pagal naujuosius įstatus taptų LFF departamentu / Asmeninio albumo nuotr.
Futbolo teisėjų asociacija pagal naujuosius įstatus taptų LFF departamentu / Asmeninio albumo nuotr.

„Žinodamas FIFA ir UEFA braižą, galiu drąsiai tvirtinti, jog šios tarptautinės organizacijos darė ryškius potėpius naujuosiuose įstatuose. Į lietuvių kalbą turbūt vertė irgi ne teisininkas, nes vietomis pasirinkta terminologija labiau primena literatūros kūrinį, o ne teisinį dokumentą. Tad naujųjų LFF įstatų, jeigu jie bus priimti, taikymas ateityje nebus paprastas ir gali kelti diskusijų“, – teigė A.Paulauskas.

„Nors negatyvių aspektų išlieka, šis įstatų projektas būtų žingsnis į priekį, siekiant, jog LFF veikla pradėtų bent kažkiek derėti su gerojo valdymo principais. Kita vertus, tik priimti įstatus neužtenka, reikia juos dar ir tinkamai bei, pabrėšiu, nuoširdžiai ir sąžiningai vykdyti“, – reziumavo sporto teisės advokatas.

Grįžtų prie tiesioginio valdymo

Įdėmiai šiandien vyksiančią neeilinę LFF konferenciją ir svarbiausią jos klausimą – naujųjų įstatų priėmimą – seks ir Mykolas Majauskas, vienas pokyčių Lietuvos futbole iniciatorių.

Būtent jo ir kitų politikų surašytas laikinasis LFF valdymo įstatymas, sulaukęs daugumos palaikymo ir Seime, tapo tuo 11 metrų baudiniu, privertusiu LFF pačią imtis permainų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Kitu atveju Seimo nariai grasino priimti tiesioginio valdymo įstatymą, o tai būtų reiškę visų Lietuvos futbolo klubų ir rinktinių pašalinimą iš FIFA ir UEFA turnyrų bei apie 20 mln. eurų dotacijų kasmet netekimą.

Ar naujieji LFF įstatai, jei šiandien būtų priimti, tenkintų Seimo narius ir M.Majauską?

„Išsivalymas nuo kriminalinio pasaulio šleifo futbolo federacijos valdyme yra esminė sąlyga. Taigi, jei jos neįgyvendinsime, tuomet grįšime prie tiesioginio valdymo įstatymo“, – pakartojo M.Majauskas.

„Jokie tarpiniai ar kompromisiniai LFF vadovybės sprendimai neatkurs visuomenės pasitikėjimo. Kartu – ir nesudarys pagrindo didinti finansavimo. O tai reiškia – nebus ir realių pokyčių bei rezultatų.

Mano nuomone, tik nauji visuotiniai LFF rinkimai be kriminalinio pasaulio atstovų, su reikšmingu klubų dalyvavimu valdyme, gali kažką realiai ir negrįžtamai pakeisti“, – papildė Seimo narys.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LFF prezidentas Tomas Danilevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LFF prezidentas Tomas Danilevičius

Jei naujiesiems LFF įstatams šiandien bus pritarta, tuomet iki kitų metų balandžio 30 dienos žadama surengti ir naujosios LFF valdžios rinkimus jau pagal naująją tvarką.

Tačiau pirmiausia turi pakilti rankos, o jos šiandien vis dar priklauso senajai Lietuvos futbolo valdžiai, turinčiai atsisakyti dalies savo įtakos.

„Naujieji įstatai buvo rengti FIFA ir UEFA, kartu su visa Lietuvos futbolo bendruomene, tad neįvaizduoju, kaip jiems galėtų būti nepritarta“, – vylėsi LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas