Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerijus Kesminas rikiuoja B grupę: sužeistas belgų veidas ir kelinti bus rusai?

Futbolo šventė, turėjusi įvykti pernai, pagaliau artėja. Pandemija nebe tokia galinga, žmonės sparčiai mokosi su ja kovoti, žiūrovai per Euro-2020 vėl rinksis tribūnose. Komandos rengiasi stoti prie starto linijos, bet burtai į grupes jas išmėtė taip seniai, kad atėjo laikas prisiminti, kas prieš ką. Šiandien – apie B grupę.

Belgija

FIFA reitingas – 1.

Vedlys. Roberto Martinezas. 2016-aisiais atvykęs į Belgiją jis turbūt gavo tai, apie ką svajojo visą savo trenerio karjerą. Iki tol treniruodamas britų klubus ispanas visada stengėsi, kad jo vedamos komandos perimtų kamuolio kontrolę. O čia – Kevinas De Bruyne, Axelis Witselis, Youri Tielemansas. Pasaka.

Prieš trejus metus pasaulio čempionate belgai buvo treti, o atrankoje į Europos čempionatą laimėjo visas dešimt rungtynių. Garvežys įsibėgėjo, stabdyti jį sunku bet kam.

„Scanpix“ nuotr./Belgija – Anglija
„Scanpix“ nuotr./Belgija – Anglija

Lyderis. Kevinas De Bruyne. Iki UEFA čempionų lygos finalo būtume taip tvirtinę neabejodami. Dabar – yra dvejonių. Susidūrus su Londono „Chelsea“ gynėju Antonio Rudigeriu lūžo K.De Bruyne nosis ir skruostikaulis. Lieka tik spėlioti, kaip sparčiai aplamdytas „Manchester City“ saugo veidas gis.

Atrankoje į Euro-2020 K.De Bruyne per šešerias rungtynes įmušė keturiskart ir atliko septynis rezultatyvius perdavimus. Monstriški skaičiai.

Schema „pataikyk į Romelu Lukaku, nuo jo kamuolys atšoks į vartus“ veikė nestrigdama, R.Lukaku įmušė septynissyk. Bet, kaip minėta, dabar virš Belgijos – nerimo debesis.

„Scanpix“ nuotr./Belgijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Belgijos futbolo rinktinė

Ką jie gali? K.De Bruyne, R.Lukaku, Y.Tielemansas, Edenas ir Thorganas Hazard'ai, Driesas Mertensas, Thibaut Curtois. Sąrašas – tęstinis. Jie – pirmi FIFA reitinge. Liko klausimų?

Ką jie nuveiks grupėje? Laimės, nepaisant to, kad dvejas iš trejų rungtynių žais išvykoje. Tai, kad varžovų teritorija jų netrikdo, belgai įrodė, kai atrankos turnyre išvykoje 4:1 paklojo rusus.

Danija.

FIFA reitingas – 10.

Vedlys. Kasperas Hjulmandas. Gana jaunas, bet jau kone ketvirtį šimtmečio patirties sukaupęs treneris. Su „Nordsjelland“ yra laimėjęs Danijos čempionatą, o prie „Mainz“ vairo Vokietijos bundeslygoje keitė patį šių metų Čempionų lygos laimėtoją Thomasą Tuchelį. Ten, tiesa, karjera nesusiklostė.

Danijos rinktinę K.Hjulmandas prieš dvejus metus perėmė iš norvego Age Hareidės. Perėmė sėkmingai – nuo praėjusių metų pradžios danai pralaimėjo tik du kartus. Abusyk – belgams.

Lyderis. Christianas Eriksenas. Paskutiniai jo sezonai Londono „Tottenham“ ir pastarieji pusantrų metų Milano „Inter“ komandoje buvo klampoki, bet rinktinėje jis – vis tas pats Ch.Eriksenas. Žmogus, aikštėje turintis laisvo menininko statusą ir tuo besimėgaujantis.

„Scanpix“ nuotr./Dano Christiano Erikseno džiaugsmas ir islandų apmaudas
„Scanpix“ nuotr./Dano Christiano Erikseno džiaugsmas ir islandų apmaudas

Atrankos į Europos čempionatą turnyre atakuojantis saugas buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas – penki įvarčiai. O dabar dar atėjo laikas, kai nebūtina ieškoti vartų pačiam – visada galima duoti kamuolį Yussufui Poulsenui, Martinui Braithwaite'ui, Kasperui Dolbergui, Robertui Skovui, ar dar tik į trečią dešimtį vos įkopusioms kylančioms žvaigždėms Andreasui Skovui Olsenui ir Mikkeliui Damsgaardui.

Ką jie gali? Per pirmąsias trejas atrankos į pasaulio čempionatą rungtynes šiemet Danija laimėjo viską, įmušė 14 įvarčių, nepraleido nė vieno. Gali šį tą.

Ką jie nuveiks grupėje? Šiame ketverte susiklostė situacija, kai dvi komandos rungtyniaus namie. Bet danai turi stiprų kozirį prieš rusus – tarpusavio dvikovą jie žais Kopenhagoje. Tikėtina, kad tuo bus pasinaudota, ir žemiau antros vietos grupėje Danija nenusmuks.

„Scanpix“ nuotr./Danijos futbolo rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Danijos futbolo rinktinė

Rusija

FIFA reitingas – 38.

Vedlys – Stanislavas Čerčesovas. Treneris, kurio štabe dirba vienintelis čempionato dalyvių stovyklose būsiantis lietuvis – rusų vartininkų įgūdžius tobulinantis Gintaras Staučė.

„Scanpix“ nuotr./Gintaras Staučė ir Stanislavas Čerčesovas dirba Rusijos futbolo rinktinėje.
„Scanpix“ nuotr./Gintaras Staučė ir Stanislavas Čerčesovas dirba Rusijos futbolo rinktinėje.

Prieš trejus metus S.Čerčesovas namie nuvedė Rusijos rinktinę iki pasaulio čempionato ketvirtfinalio ir visiškai pakeitė daugelio rusų požiūrį į komandą – iki tol kone dešimtmetį iš jos buvo atvirai ir kiekviena proga šaipomasi, dabar juos gerbia. Darbai, pradėti 2016-aisiais, tęsiami, todėl didelių staigmenų iš rusų kažin ar galima tikėtis.

Lyderis. Artiomas Dziuba. Ne tas puolėjas, kuris galėtų kurti progas pats sau, bet gavęs kamuolį jis visada pavojingas – atrankoje į čempionatą kamuolį į varžovų vartus Sankt Peterburgo „Zenit“ puolimo lyderis siuntė devynis sykius. Tvirtai sudėtas, agresyvus, visada pasirengęs priimti kamuolį ir, kaip rusai sako, dėl bendro reikalo pasiruošęs atiduoti viską, ką turi.

„Scanpix“ nuotr./Artiomas Dziuba
„Scanpix“ nuotr./Artiomas Dziuba

Ką jie gali? Pakovoti gali su bet kuo, na, gal išskyrus Belgiją. Bet gali ir pralaimėti 0:5, kaip nutiko Tautų lygos rungtynėse Serbijoje.

Ką jie nuveiks grupėje? Suomius turbūt aplenks, o iš to, kas išdėstyta anksčiau, peršasi išvada, kad grupėje liks treti.

Suomija

FIFA reitingas – 54.

Vedlys. Markku Kanerva. Rinktinės orbitoje jis sukasi jau 12 metų – treniruodamas šalies jaunimo nacionalinę komandą dirbo ir asistentu pagrindinėje, porą kartų pavadavo atleistus ar pasitraukusius kolegas, o nuolatiniu komandos vairininku paskelbtas prieš penkerius metus.

M.Kanerva – sistemos žmogus, todėl, reikia manyti, seniai išrasto dviračio iš naujo jis neišradinės. Suomiai šioje grupėje šoks taip, kaip moka. Tiksliau – kaip jiems leis varžovai.

Lyderis. Lukašas Hradecky. Šioje vietoje tarsi ir peršasi Teemu Pukki, kuris atrankoje į čempionatą įmušė 10 įvarčių, pavardė, bet kažkodėl sunku patikėti, kad suomiai siautės varžovų baudos aikštelėse.

Labiau tikėtina, kad didžiąją laiko dalį jie leis apsisiautę savo aikštės trečdalyje. T.Pukki ar kito puolimo lyderio Fredriko Jenseno įvarčiai, aišku, papuoštų Suomijos futbolo istoriją, bet panašu, kad sunkiausią darbo dalį teks atlikti gynybiniams junginiams ir Lėverkuzeno „Bayer“ vartininkui L.Hradecky.

„Scanpix“ nuotr./Lukas Hradecky
„Scanpix“ nuotr./Lukas Hradecky

Ką jie gali? Atranką į čempionatą suomiai įvekė gana nesunkiai, šiemet parsivežė pasaulio pirmenybių kvalifikacinio etapo lygiąsias iš Ukrainos. Nėra taip, kad Europos čempionatų debiutantus kas nors galėtų iš anksto nurašyti, bet šioje grupėje jiems bus sunku.

Ką jie nuveiks grupėje? Žaisdami dvejas rungtynes išvykoje ir neutralioje teritorijoje su belgais, turėtų likti paskutiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito