Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo 20 tūkstančių iki nulio: vieni Čempionų lygos klubai turės sirgalių, o kiti – ne

Koronaviruso pandemija nubrėžė naują liniją Čempionų lygoje šį sezoną. Šįkart tai ne biudžetai, skiriantys turtingus klubus nuo kuklesnių komandų. 2020-2021 m. sezonas yra toks, kad vienos komandos žais sirgalių akivaizdoje, o kitos rungtyniaus tuščiuose stadionuose be žiūrovų.

Septynerios iš 16-os pirmųjų Čempionų lygos grupių rungtynių antradienį ir trečiadienį turės bent kažkiek sirgalių.

Daugiausiai laukiama antradienio vakarą Kijeve, kur virš 20 tūkst. sirgalių gali susirinkti pažiūrėti, kaip vietos „Dynamo“ žaidžia su Cristiano Ronaldo vedama Turino „Juventus“. Ukrainoje, kaip ir daugelyje šalių, šiuo metu kyla antroji koronaviruso pandemijos banga. Šiuo metu šalyje COVID-19 serga 174 476 žmonės, per parą fiksuojama 4-6 tūkst. naujų atvejų.

Tačiau koronaviruso užsikrėtimų skaičiui staigiai stiebiantis aukštyn, bet kurioje šalyje padėtis gali greitai pasikeisti.

Praėjusį sezoną Čempionų lygos pusfinalį pasiekęs „Leipzig“ pradėjo grąžinti bilietus pirmadienį, kai nusprendė mačui su Stambulo „Basaksehir“ maksimalų žiūrovų skaičių stadione sumažinti nuo 8,5 tūkst. iki 999.

Kai kurie kitą savaitę rungtynes rengiantys šeimininkų klubai vis dar laukė patvirtinimų iš vietos pareigūnų, prieš paleisdami į prekybą bilietus.

Vietinės taisyklės galioja kiekvienoje valstybėje, o prie jų yra ir papildomi UEFA reikalavimai.

Svečių sirgaliai iš viso neleidžiami į stadionus, o tribūnos negali būti užpildytos daugiau nei 30 proc., net jei nacionalinėse pirmenybėse leidžiama daugiau.

Jie galės džiaugtis sirgaliais

„Rennes“ yra vienintelis Europos klubas iš didžiųjų penkių Europos futbolo lygų, kuris šią savaitę žais su daugiau nei 1 tūkst. žiūrovų.

Prancūzijos komanda tikisi sulaukti apie 5 tūkst. sirgalių per pirmąsias Čempionų lygos grupės rungtynes namie su Rusijos „Krasnodar“ – tai dar vienas turnyro debiutantas.

Per Romos „Lazio“ ir Milano „Inter“ mačus turėtų būti po 1 tūkst. žiūrovų pagal Italijos taisykles.

Vokietijoje „Leipzig“ bus leidžiama šiek tiek aistruolių, bet Čempionų lygos nugalėtojas Miuncheno „Bayern“ savo rungtynes su Madrido „Atletico“ trečiadienį žais tuščiame stadione, nes Bavarijos mieste užsikrėtimų skaičius ypač išaugęs.

Dortmundo ir Menchengladbacho „Borussia“ komandos prieš Čempionų lygos mačus kitą savaitę Vokietijoje analizuoja situaciją ir tariasi su vietos valdžia.

„Scanpix“ nuotr./Sirgaliai tribūnose Olandijoje
„Scanpix“ nuotr./Sirgaliai tribūnose Olandijoje

Austrijos čempionas „Salzburg“ planuoja pasitikti 3 tūkst. sirgalių mače su Maskvos „Lokomotiv“ trečiadienį, o ateityje jų gali būti dar mažiau, nes nuo penktadienio Austrijoje maksimalus žiūrovų skaičius stadione kris iki 1500.

Kijevo „Dynamo“ gavo Ukrainos sveikatos ministerijos leidimą užpildyti 30 proc. olimpinio stadiono, kuriame yra 70 tūkst. vietų ir kuriame vyko 2018 metų Čempionų lygos finalas.

Rusijoje, nepaisant didelių viruso protrūkių, leidžiama užpildyti iki 50 proc. tribūnų per nacionalines pirmenybes, bet visi trys Rusijos klubai turės paklusti UEFA ribojimams – sumažinti žiūrovų skaičių iki 30 proc.

Sankt Peterburgo „Zenit“ klubas paprašė sirgalių dėvėti kaukes ir pirštines per antradienio rungtynes su Belgijos klubu „Brugge“ 68 tūkst. vietų „Gazprom“ stadione.

Nors krepšinio Eurolygoje Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipą su Artūru Gudaičiu praretino COVID-19 ir klubas net nesužaidė dvejų rungtynių praėjusią savaitę, Čempionų lygoje Sankt Peterburge įmanomas rekordas – ten žiūrovų gali būti panašiai, kaip ir Kijeve per „Dynamo“ ir „Juventus“ mačą.

Jie žais be aistruolių

Visiškai nebus sirgalių Anglijoje ir Ispanijoje.

Britų vyriausybė sustabdė bandymus žaisti su aistruoliais, kai infekcijos stulpeliai ėmė kopti aukštyn.

„Barcelona“ paprašė vietos valdžios leisti bent 1 tūkst. sirgalių per trečiadienio rungtynes su Vengrijos „Ferencvaroš“, o paskui tikėjosi sulaukti ir ženkliai daugiau žiūrovų, bet vietoj to turės žaisti tuščiame stadione.

Amsterdamo „Ajax“ pasitiks Anglijos čempionus „Liverpool“ rungtynėse be sirgalių Nyderlanduose. Taip pat tuščia bus ir per Pirėjo „Olympiakos“ mačą su Marselio „Olympique“.

„Paris Saint-Germain“ rungtynės su „Manchester United“ turėtų būti dėmesio centre antradienį ir viso pirmojo turo puošmena, bet dvikova Paryžiuje vyks tuščiame stadione pagal griežtas prancūziškas taisykles.

„Scanpix“ nuotr./Neymaras
„Scanpix“ nuotr./Neymaras

Danijos klubo „Midtjylland“ sirgaliai negalės gyvai pamatyti klubo debiuto Čempionų lygoje su Bergamo „Atalanta“ trečiadienį, nebent tik kažkiek danų komandos rėmėjų bus stadione.

Danijoje taisyklės leidžia 500 žmonių stadione, tarp jų ir komandų ir rungtynių darbuotojai. „Vien tik UEFA atstovų bus per 100 žmonių“, – suskaičiavo „Midtjylland“ atstovas spaudai Madsas Jakobsenas.

Keičia stadionus

Kai kurie klubai pakeis stadionus per pandemiją dėl skirtingų priežasčių.

Madrido „Real“ naudoja 6 tūkst. vietų aikštę, kur treniruojasi, o dabar ir žaidžia Ispanijos lygos ir Čempionų lygos rungtynes. Madride laukia didžiojo „Santiago Bernabeu“ stadiono renovacija, o sirgaliai šiuo metu vis tiek negali lankytis rungtynėse.

Vengrijos klubas „Ferencvaroš“ perkėlė du iš trijų savo namų mačų į didesnį stadioną, kad daugiau sirgalių galėtų ateiti į rungtynes su „Juventus“ ir „Barcelona“ vėliau grupės varžybose.

67 tūkst. vietų „Puškas Arena“ vyko Supertaurės rungtynės tarp Miuncheno „Bayern“ ir „Sevilla“ praėjusį mėnesį, kai rungtynes galėjo stebėti 15 tūkst. sirgalių. Nuo to laiko Vengrijoje užsikrėtimų skaičius ženkliai išaugo. Kita vertus, į stadioną norisi labai – „Ferencvaroš“ žaidžia Čempionų lygoje pirmą kartą per 25 metus.

„Scanpix“ nuotr./Miuncheno „Bayern“ triumfavo UEFA Supertaurėje
„Scanpix“ nuotr./Miuncheno „Bayern“ triumfavo UEFA Supertaurėje

UEFA įspėjimai

Kaip ir dėl sirgalių elgesio bei rasizmo prevencijos, klubai dabar yra atsakingi ir dėl socialinio atstumo tarp žiūrovų.

UEFA įspėjo, kad gali būti bausmės, jei sirgaliai ignoruos nurodymus sėdėti pavienėse vietose ir susiburs į dideles grupes. Sankcijos gali būti taikomos ir tais atvejais, jei sirgaliai ir komandų žaidėjai priartės vieni prie kitų, kaip kartais būna švenčiant įvarčius.

„Jei sirgaliai nesilaikys taisyklių, tokių kaip susibūrimas tribūnose ir susitelkimas į grupes, apie tai bus pranešta ir gali nuvesti iki galimų bausmių“, – pranešė pirmadienį UEFA.

Čempionų lygos pirmasis turas

  • Antradienio rungtynės:
  • E grupė: Londono „Chelsea“ – „Sevilla“, „Rennes“ – „Krasnodar“
  • F grupė: Sankt Peterburgo „Zenit“ – „Brugge“, Romos „Lazio“ – Dortmundo „Borussia“
  • G grupė: Kijevo „Dinamo“ – Turino „Juventus“, „Barcelona“ – „Ferencvaroš“
  • H grupė: „Paris Saint-Germain“ – „Manchester United“, „Leipzig“ – Stambulo „Basaksehir“
  • Trečiadienio rungtynės:
  • A grupė: „Salzburg“ – Maskvos „Lokomotiv“, Miuncheno „Bayern“ – Madrido „Atletico“
  • B grupė: Madrido „Real“ – Donecko „Šachtar“, Milano „Inter“ – Menchengladbacho „Borussia“
  • C grupė: „Manchester City“ – „Porto“, Pirėjo „Olympiakos“ – Marselio „Olympique“
  • D grupė: Amsterdamo „Ajax“ – „Liverpool“, „Midtjylland“ – Bergamo „Atalanta“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai